Alla inlägg under december 2017

Av Maria - 10 december 2017 12:36




Ingredienser:

50 g smör

2 dl råsocker

200 g mörk sirap

1 msk glukos (flytande socker)

Några droppar lakritsolja


Gör så här:

Värm långamt smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull, tills sockret är helt löst.

Hetta upp kolasmeten till 132 grader, använd "sockertermometer".

Tag kastrullen från värmen, rör ner essensen och ställ kastrullen i kallt vattenbad.

Häll kolan i oljad form, ca 10*15 cm, knacka sedan loss bitarna.

Förvara svalt i lurttät burk.


Tips:

Lakritsoljan kan bytas ut mot några vaniljstänger eller essensen av passionfrukt.




Av Maria - 5 december 2017 04:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

ananas
apelsiner
grapefrukter


Kanelyoghurt:
2 dl yoghurt
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel


Topping:
2 msk honung
1 dl hasselnötter

 

Gör så här:

Skala ananas och skiva den på tvären så tunt det går.

Du behöver inte ta hänsyn till den annars kärva roten, den är fullt ätbar i tunna skivor.
Skala apelsiner och grapefrukt med vass kniv och skär ut hinnfria klyftor.

Kanelyoghurt: 
Blanda alla ingredienser till kanelyoghurten.

Rosta hasselnötterna i en torr het panna cirka 2 minuter och hacka dem grovt.

Topping: 
Lägg upp frukterna på ett fat eller i portionsskålar.

Toppa med honung och rostade hasselnötter.

Servera med en klick kanelyoghurt.

Av Maria - 3 december 2017 04:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl vispgrädde
5 dl kall risgrynsgröt
vaniljstång
apelsiner
4 msk honung
12 pepparkakor

 

Gör så här:

Vispa grädden och blanda den med gröt och frön från en vaniljstång.

Skala apelsinerna så att fruktköttet blir synligt med en vass kniv och skär ut varje filé för sig.
Varva gröt, apelsiner och honung i en stor skål eller mindre portionsformar.

Toppa med krossade pepparkakor.

Av Maria - 2 december 2017 09:00

Ingredienser:

ca 3 kg julskinka utan ben


KOKT JULSKINKA:

8 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 gul lök i klyftor


Gör så här:

KOKT JULSKINKA:

Tina julskinkan om den är fryst.

Skölj den några minuter i kallt vatten.
Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i julskinkan.

Lägg den i en stor en gryta med termometern uppåt.

Häll på kallt vatten så att det täcker.

Koka upp, sänk värmen och skumma med en slev.

Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök.
Julskinkan ska sjuda runt 90 grader (ej koka) under lock på svag värme cirka 2 timmar.

Beräknad koktid för julskinka är ca 1 tim per kilo.

Titta dock på termometern i första hand.

Ta upp julskinkan när termometern visar 70 grader.

Då är julskinkan saftig. Välkokt är julskinkan vid 75 grader (dock kan julskinkan bli rätt torr då).
Lägg julskinkan på ett fat bredvid.

Spara skinkspadet.
Ta bort termometern och låt skinkan svalna något.

Klipp bort nätet.

Kyl ner spadet.

Använd det till doppspad, soppa eller sås.

Ska du äta skinkan dagen efter så kan du låta skinkan ligga i spadet i kylen.


UGNSTEKT JULSKINKA:

Sätt ugnen på 175 grader.

Skölj julskinkan under vatten några minuter.

Lägg julskinkan i en stekpåse eller slå in den i aluminiumfolie.

Lägg skinkan i en ugnsform (eller långpanna.

Stick in en stektermometer till mitten av julskinkan.
Sätt julskinkan mitt i ugnen och stek i ca 4 timmar.

Julskinkan är klar när termometern visar 75-77 grader.

Stektid för julskinka är 1,5 timmar per kilo om den väger mellan 1 till 4 kg.

Är julskinkan mellan 5 till 8 kg så kan du räkna med ca 1 timme och 10 minuter per kg.
Ta ut julskinkan ur ugnen, veckla av foliet och sila av skinkspadet i en bunke, det behövs till dopp i grytan om du gillar det.

Låt skinkan svalna och sätt in den i kylen om du ska servera den senare.

Av Maria - 2 december 2017 09:00

Mängd: ca 1,2 kg


Ingredienser:

500 gram svin- eller ungnötslever
250 gram hel bit späck eller riktigt fett fläsk
1 gul lök
1 msk smör
6 ansjovisfiléer
3 ägg
0,5 dl vetemjöl
3 dl vispgrädde eller mjölk 3%
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk konjak (valfritt)
1 tsk torkad mejram
0,5 tsk torkad ingefära


Gör så här:

Koka upp 1,5 liter vatten i en stor kastrull.
Skölj och putsa levern.

Skär bort hinnor och senor.

Skär lever och späck i mindre bitar/tärningar.
Ta av det kokande vattnet från spisen och lägg i lever och späck.

Låt stå i 5 minuter.
Finhacka löken och fräs den i lite smör. Låt svalna.
Häll av levern och späcket och lägg i en bunke.

Låt svalna.
Tillsätt alla ingredienser till bunken med lever och späck.

Ställ gärna att kallna helt i kylen.

Hit kan du förbereda.
Mixa hastigt till en jämn smet eller mal och rör ihop.

Du kan mixa i en matberedare eller med en stavmixer.

Eller mala i köttkvarn.

I kvarn går det lättare om allt är väl kylt och kvarndelarna legat i kylen och blivit kalla.
Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov för att se om det behövs mer salt och kryddning.
Hit kan du förbereda och förvara smeten i kylen.
Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Sätt in en långpanna på nedersta falsen och fyll med varmt vatten ca 2 cm.

Mängden vatten får du beräkna så att det inte svämmar över sedan när du sätter i formarna med leverpastej senare.

Nu ska det bara vara en panna med vatten som ska bli varmt i ugnen.
Plocka fram en stor ugnssäker form eller folieform ex. en eller två långsmala brödformar alternativt flera mindre formar.
Smörj formen eller formarna med smör.

Häll i och fördela leverpastejsmeten i formarna upp till 2-3 cm från kanten.
Täck formarna med folie och ställ dem i ugnspannan/långpannan med vattenbadet.

Grädda leverpastejen till 70 grader innertemperatur och använd en stektermometer.

Ca 1 timme och 10 minuter.

Men det beror på formar och ugn så ta ut leverpastejen när den har 70 grader i innertemperatur.

Större form tar längre tid.

Porslinsform tar längre tid.
Ta av folien de sista 15 minuterna så får leverpastejen lite färg - det är valfritt.
Ta ut vid 70 grader innertemperatur - kolla med termometer.
Låt svalna.
Förvara leverpastej i kylen - håller upp till en vecka.

I frys håller leverpastej minst en månad.

Av Maria - 2 december 2017 08:15

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

3,5 dl vitkål, fint strimlad
2 dl grädde
1,5 banan, mogen
8 fikon, torkade mjuka "soft"


Gör så här:

Strimla vitkålen fint och lägg i en skål.
Vispa grädden medelhård.
Skala och skär banan i skivor.
Strimla fikon i tunna bitar.

Spara ett fikon till garnering om du önskar det.
Blanda vitkål, grädde, banan och fikon i skålen.
Låt stå i kylen i 5 timmar eller över natten.
Garnera med ett fint strimlat fikon i mönster om du önskar det.

Av Maria - 2 december 2017 04:30

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

1.5 dl grötris
3 dl vatten
1 msk smör
6 dl mjölk
3 dl vispad grädde
kanelstång
3 msk socker
1 msk vaniljsocker
0.5 tsk salt


Björnbärscoulis:
300 g björnbär
1 dl vitt vin
1 dl socker

 

Gör så här:

Mät upp ris, vatten, smör eller margarin och salt i en rymlig gryta.

Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 minuter.

Tillsätt mjölken lite i taget, rör om och låt gröten koka upp innan nästa mjölkskvätt hälls i.

Lägg gärna i en eller två bitar hel kanel.
Ställ sedan grytan, täckt med lock, på mycket svag värme så att gröten inte bränns.

Låt gröten svälla utan omrörning ovanpå spisen ca 40 min eller i 100° ugnsvärme ca 1 timme.

Låt gröten kallna, gärna över natten (i kylen).

Björnbärscoulis: 
Blanda bär (spara gärna några till garnering), vin och socker i en kastrull.

Låt alltsammans koka upp och sedan småputtra i cirka 15 min, tills såsen tjocknat något.

Rör då och då.

Låt svalna.
Blanda den kalla gröten med vispad grädde, socker och vaniljsocker.

Lägg upp i portionsskålar eller glas och skeda över avsvalnad coulis.

Av Maria - 1 december 2017 09:00

Ingredienser:

2,5 kg julskinka utan ben
8 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 gul lök i klyftor


Gör så här:

Tina julskinkan om den är fryst.

Skölj den några minuter i kallt vatten.
Stick in en termometer så att spetsen hamnar mitt i julskinkan.

Lägg den i en stor en gryta med termometern uppåt.

Häll på kallt vatten så att det täcker.

Koka upp, sänk värmen och skumma väl med en slev.

Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök.
Julskinkan ska sjuda runt 90 grader (ej koka) under lock på svag värme cirka 2 timmar.

Beräknad koktid för julskinka är ca 1 tim per kilo.

Titta dock på termometern i första hand.

Ta upp julskinkan när termometern visar 70 grader.

Då är julskinkan saftig.

Välkokt är julskinkan vid 75 grader (dock kan julskinkan bli rätt torr då).
Lägg julskinkan på ett fat bredvid.

Spara skinkspadet.
Ta bort termometern och låt skinkan svalna något.

Klipp bort nätet.

Kyl ner spadet.

Använd det till doppspad, soppa, grönkål eller sås.

Ska du äta skinkan dagen efter så kan du låta skinkan ligga i spadet i kylen.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards