Alla inlägg under april 2018

Av Maria - 27 april 2018 17:15

Antal: ca 15 stycken

Jäsning: ca 1 timme + 20 minuter

Ugn: 225 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

1 pkt jäst

5 dl vatten

2 port. havregrynsgröt

1 tsk salt

ca. 5 dl dinkelmjöl

ca. 6 dl rågsikt

1 dl solrosfrön

1 dl pumpakärnor

1½ dl russin

2 rivna morötter


Gör så här:
Koka gröten och låt svalna.

Smula jästen i en bunke.

Värm vattnet till fingervarmt och häll försiktigt över jästen så att den löser sig.

Tilsätt gröt, mjöl, salt, frön, russin och rivna morötter.

Knåda samman allt, det ska bli rätt så kletigt.

Låt jäsa under duk ca. 1 timme.


Klicka ut ca 15 "bullar" på bakplåtspapper, utan att göra dem fina.

Strö över lite mjöl.

Låt de jäsa under duk ca 20 min.



Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda ca. 15 min.

Låt svalna på galler.



Om inte alla ska ätas på en gång, stoppa de då i frysen.

Det är mycket godare att ta fram och micra när de ska ätas, så de smakar färskt!

Av Maria - 27 april 2018 15:15

Ingredienser:

½ dl Gelésocker Multi
2 dl grädde, valfri fetthalt


Smaksättning:
1 tsk Vaniljsocker eller
1 tsk  Vaniljsocker + 1 tsk Neskaffe eller
½ msk färsk, riven ingefära eller
1 msk juicekoncentrat


Gör så här:

Blanda samman gelésocker multi, grädde och eventuell smaksättning i en kastrull och koka i ½ minut.

Häll upp i portionsglas.

Garnera gärna pannacottan med lite frukt, bär eller bärsås.

Av Maria - 27 april 2018 14:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g falukorv

1 stor gul lök

2 msk tomatpuré

2,5 dl vispgrädde

salt och peppar

ris 

gröna ärtor


Gör så här:

Koka riset samt ärtorna enl. anvisning.

Stek lök och korv tills de får färg.

Tillsätt tomatpuré, grädde, salt och peppar. 

Av Maria - 27 april 2018 14:15

Antal: 1 glas


Ingredienser:

4 cl irländsk whisky
2 dl hett kaffe
2 msk Rörsocker Strö
vispad grädde


Gör så här:

Lägg socker i en kopp.

Häll på kaffet och rör tills sockret löst sig.

Häll i whiskyn.

Toppa med en klick grädde. Servera.

Av Maria - 26 april 2018 17:00

Ingredienser:

1 kg vindruvor
4 msk färskpressad citronsaft
500 g Syltsocker
½ krm kardemumma, malen


Gör så här:

Skölj och dela druvorna i bitar.

Lägg alla ingredienser i en gryta och låt koka i 5-6 minuter.

Skumma och mixa marmeladen snabbt, låt lite bitar vara kvar.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt. 

Av Maria - 26 april 2018 15:00

Ingedienser:

2 ägg
½ dl mjölk
6 skivor valfritt bröd/vetelängd
smör
½ dl Ljust Muscovadorörsocker
½ dl Strösocker
1½ tsk kanel


Topping:
2 dl vispgrädde
hemgjord sylt
Ljus Sirap


Gör så här:

Vispa upp ägg och mjölk.

Skär brödet till trekanter.

Doppa brödskivorna i äggsmeten och stek på hög värme i smör i en stekpanna.

Sänk värmen, stek några minuter och vänd trekanterna lite då och då.

Blanda under tiden socker och kanel på en tallrik.

Doppa brödskivorna i sockerblandningen och servera med grädde och hemgjord sylt eller ringla sirap på.


Tips:

Fattiga blir rika.

Byt ut brödet mot skivad vetelängd eller surdegsbröd.

Av Maria - 26 april 2018 14:15

Ugn: 250 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

8-9 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

1 tsk strösocker

4 tsk bakpulver

100 g smör

4 dl mjölk


Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda  mjöl, salt, socker och bakpulver i en stor bunke.

Dela smöret i små tärningar och lägg dem i bunken.

Mosa ihop smöret med de torra ingredienserna.

Rör ner mjölken och blanda ihop till en deg.

Om degen blir väldigt kletig blanda i lite mer mjöl.

Platta ut degen till tre runda kakor på en plåt med bakplåtspapper.

Gör ett kryss på varje kaka.

Nagga dem.

Sätt in i ugnen ca 10-12 minuter tills de får färg.

Ät de varma med t.ex smör och marmelad.

Av Maria - 26 april 2018 13:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 morötter
1 potatis (stor)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
3 cm färsk ingefära

1 röd chilifrukt
2 msk smör
2 msk rapsolja
1 msk torkad timjan
2 dl röda linser

vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
2 tsk malen gurkmeja
1 citron, saften
salt
svartpeppar


Gör så här:

Skala och skär morötter, potatis, och lök i större bitar.

Finhacka vitlök, ingefära och chili.
Fräs lök och vitlök i smör och olja i en kastrull på låg värme så att de blir mjuka men utan att ta färg.
Häll i resterande grönsaker, timjan och linser. Fräs i ytterligare fem minuter.

Häll på vatten så att allting precis täcks och lägg ner buljongtärningar.

Koka till potatisen och moroten är mjuka.

Mixa soppan slät med en stavmixer.
Tillsätt grädde och gurkmeja samt pressad citron.
Smaka av med salt och svartpeppar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< April 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards