Direktlänk till inlägg 6 maj 2018
Antal: 2 bröd
Ugn: Varmluft (230 grader, ca 10 minuter därefter 195 grader, 20-30 minuter) Vanlig ugn (250 grader, 20-25 minuter)
Jäsning: 40 minuter + 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
1 ägg
1 dl olivolja
ca 15 dl (900 g) vetemjöl
Gör så här:
Finfördela jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37 grader, häll det över jästen och rör om.
Tillsätt salt, ägg och olivolja.
Rör ner nästan allt mjöl och arbeta degen kraftigt minst 10 minuter, något kortare tid i maskin.
Låt jäsa 40 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, forma till två runda bröd.
Skåra bröden på diagonalen med vass kniv.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, låt jäsa 30 minuter.
Fyll på vatten och ställ in bröden i kall ugn.
Programmera ugnen: varmluft 230 grader ca 10 minuter, därefter intervall 195 grader i 20-30 minuter.
Ta ut bröden och låt svalna på galler.
Bröden får en knaprig skorpa med mjukt inkråm när det gräddas i ångugn.
I vanlig ugn gräddas bröden i 250 grader i 20-25 minuter på mellersta falsen.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|