Alla inlägg under juni 2018
Mängd: 1 burk
Ingredienser:
1 dl ättika
1½ dl strösocker
3 dl vatten
2 rödlökar
Gör så här:
Vispa ihop ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp.
Skala och skiva löken så tunt som mjöligt gärna med en mandolin.
Lägg löken i den heta lagen och dra av från värmen, låt svalna.
Lägg i en burk och sätt på locket.
Förvara i kylen.
Läckert till det mesta - kött, fisk, skaldjur, fågel och vegetriskt.
Antal: 8 småpajer
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
En halv sats hemgjord eller färdig glutenfri smördeg
1 vitlöksklyfta
Olivolja
½ dl maizena
1 dl grädde
3 dl mjölk
150 g lagrad ost
Salt
Peppar
1 burk kronärtskockor i vatten
Knappt en kruka basilika (spara lite till dekoring)
1 uppvispat ägg
Ev flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär vitlöksklyftan i tunna skivor och fräs den mjuk i lite olivolja.
Tillsätt maizena, gärdde och mjölk och vispa ordenligt medan såsen värms upp och tjocknar.
Riv osten och låt den smälta i såsen.
Smaka av med salt och peppar.
Skär kronärtskockorna i mindre bitar, grovhacka basilikan och rör ner i såsen.
Fyll små formar med fyllningen, men inte ända upp till kanten då det lätt bubblar över vid gräddningen.
Kavla ut smördegen så att den bara är några millimeter tjock.
Skär i centermeterbreda remsor och fläta dem till en stor ruta.
Skär ut tillräckligt stora rundlar för att passa dina formar.
Pensla formarnas kanter med lite ägg och lägg på locken.
Pensla locken med ägg och strö över lite flingsalt om så önskas.
Grädda mitt i ugnen tills smördegen fått fin färg, ca 30 minuter.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
200 g philadelphiaost
2 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
½ burk lemon curd, Robertson´s
1 nätmelon
1 liter jordgubbar
Ev mynta till garnering
Gör så här:
Vispa philadelphia, grädde och vaniljsocker fluffigt.
Rör ner lemon curden.
Dela och kärna ur melonen.
Skär bort skalet med en kniv och skär melonen i bitar.
Ansa och dela jordgubbarna.
Varva melon och jordgubbar i serveringsskålar eller glas och toppa med lemon curdvispet.
Garnera ev med myntablad.
Antal:4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
500 g lammfärs
1 dl yoghurt (10%)
1 ägg
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad persilja
1 tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
Rostad potatissallad:
800 g sötpotatis
1 mks olivolja
1 tsk salt
250 g körsbärstomater
½ silverlök, tunt skivad
150 g frysta gröna sojabönor, tinade
1 kruka mynta, plockade blad
Vinägrett:
4 msk olivolja
2 lime, finrivet skal (endast det gröna) och saft
1 mks vit balsamvinäger
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Skala och skär sötpotatisen i grova bitar.
Vänd runt i olja på en plåt och salta.
Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter.
Blanda ihop alla ingredienserna till färsbiffarna.
Forma till åtta biffar med blöta händer.
Blanda ihop alla ingredienser till vinägretten.
Dela tomaterna och strimla löken.
Varva sötpotatis, tomater, lök, bönor och myntablad på ett serveringsfat.
Ringla över vinägretten.
Pensla biffarna rikligt med olja och lägg på grillen.
Rör inte biffarna förrän det blivit en ordentlig grillyta, annars fastnar de i gallret.
Vänd och grilla på samma sätt.
Servera biffarna till salladen.
Antal: 4 portioner
Ugn: 250 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
1 kg sötpotatis
2 msk olivolja
2 msk sesamfrön, gärna svarta
Flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Borsta potatisen på en plåt klädd med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, sesamfrö och salt.
Rosta potatisen i övre delen av ugnen i ca 35 minuter.
Rör om någon gång under tiden.
Mängd: 1 burk
Ingredienser:
1 dl ättika
1½ dl strösocker
3 dl vatten
10 jalapeño
1 röd, färsk chili
1 tsk senapsfrön
Gör så här:
Vispa ihop ättika, socker och vatten i en skål.
Skiva jalapeño och chilin.
Lägg skivorna i en burk, varva med senapsfröna och häll på lagen, sätt på locket.
Låt stå och dra i minst ett par timmar.
Förvara i kylen.
Jalapeño är en röd chili med mcyket hetta, grön är mildare i smaken.
Mängd: 5-6 dl
Ingredienser:
3 chipotle
1½ dl vatten
6 tomater, gärna plommontomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ dl rödvinsvinäger
1 dl mörk sirap
2 krm salt
2 msk soja
Gör så här:
Smula ner chilin i en skål och häll på vattnet, låt stå i 10 minuter.
Skär tomaterna i tärningar skär bort det hårda kvistfästet.
Lägg tomaterna i en kastrull.
Skala och hacka löken och vitlöken.
Blanda ner alla ingredienserna och den blötlagda chilin tillsammans med vattnet i kastrullen.
Koka upp och sjud i minst 10-15 minuter.
Ta av från värmen och mixa med en mixerstav.
Låt såsen kallna.
Chipotle, torkad och rökt chili, gör tillsammans med vitlök och mörk sirap den här såsen läcker och smakrik. Servera den gärna med nötkött, fläskkött och kyckling.
Antal: 6 stycken
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
6 små, fasta päron
6 dl vatten
3 dl socker
1 tsk kanel
1 sats hemgjord eller färdig smördeg
1 ägg, uppvispat
Gör så här:
Skala päronen, men behåll kvisten.
Koka upp vatten, socker och kanel.
Lägg i päronen och koka dem mjuka, ca 30 minuter, låt svalna i lagen.
Så här långt kan du förbereda i god tid - päronen håller minst en vecka i kylen om de ligger i en väl rengjord burk, täckta av sockerlagen.
Rulla ut smördegen och lägg både degen och bakplåtspapperet den varit inrullad i på plåt.
Dela päronen så att du får 6 halvor med kvist.
Låt dem droppa av på hushållspapper och placera sedan ut dem på smördegen.
Skär ca 1½ utanför päronen och ta även ut blad i toppen.
Skär sedan till hälften genom smördegen, alldeles intill päronet, för att markera bladnerverna.
Pensla smördegskanterna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Ringla över sockerlag vid serveringen.
Glass eller grädde är gott till.
Tips!
Man kan använda enbart päronhalvorna med kvist om man vill.
Halvorna som bir över kan sparas i den goda lagen och serveras med grädde eller glass.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | ||||
|