Direktlänk till inlägg 22 augusti 2018

Vitt formbröd

Av Maria - 22 augusti 2018 10:09

Antal: 2 stycken

Ugn: 200º, 15 minuter + 15 minuter

Jäsning: 30-45 minuter + 30-40 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

25 g margarin eller 2 msk olja

6 dl vatten

1 tsk salt

2 tsk socker

ca 1½ liter vetemjöl


Pensling:

Vatten


Gör så här:

Smula ner jästen i matberedarens skål eller i en degbunke.

Smält margrinet i en kastrull och häll på vattnet.

Använder man olja blandas den direkt med vattnet.

Värm degspadet till fingervärme, 37º.

Häll lite av spadet över jästen och rör tills den är upplöst.

Tillsätt resten av degspadet, saltet, sockret och det mesta av mjölet.

Spar ½-1 dl till utbakningen.

Arbeta degen 3-5 minuter.

Det är svårt att ange exakt hur länge degen ska arbetas, men längre tid än 5 minuter bör man inte arbeta den.

Det sega glutennätet kan annars slitas sönder och följden blir att degen inte höjer sig under jäsningen.

Strö lite mjöl över degen.

Lägg på en bakduk.

Låt degen jäsa på en dragfri plats i rumstemperatur tills den blivit dubbelt så stor eller 30-45 minuter.


Arbeta degen i maskinen någon minut så att den samlas ihop.

Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord.

Knåda den med resten av mjölet tills den är blank och smidig.

Den bör inte fastna på händerna eller bakbordet.

Dela degen mitt itu.

Forma släta, sprickfärdiga längder.

Lägg dem i smorda släta avlånga bakformar, 1½ liter.

Nagga eventuellt degen med en gaffel.

Täck formarna med en bakduk.

Jäs till knappt dubbel storlek, 30-40 minuter.


Gräddning:

Ställ formarna på gallret på botten av ugnen.

Grädda i 200º, 15 minuter.


Flytta upp gallret en fals.

Grädda ytterligare 15 minuter.

Pensla bröden med vatten strax innan de tas ut ur ugnen.

Låt formarna stå några minuter.

Stjälp försiktigt upp bröden på galler.

Låt dem kallna under bakdukar.


Förvaring:

Brödet kan förvaras i brödburk eller plastpåse 3-5 dagar, i frys ca 9 månader.


Tips!

Med torrjast:

Torrjäst kan också användas. Blanda den med de torra ingredienserna i degbunken. Värm degspadet till 45-50º. Följ för övrigt förpackningens anvisningar.


Socker till jästen:

Lite socker i degen, 2 tsk - 1 msk, ger inte sött bröd. Jästen förbrukar denna sockermängd snabbt och jäsningen kommer bättre igång.


Strö ett tunt lager vetemjöl över degen innan den ställs på jäsning. Ytan torkar då inte så lätt.


Detta är ett lätt, storporift bröd, som är lite segt i konsistensen. Skorpan blir knaprigt god. Brödet är bakat i maskin men går också bra att baka för hand.

 

Formbröd och limpor får bättre höjd om man först plattar ut degen och sedan rullar samman den.

 

Degen är färdigjäst när fördjupningen försvinner snabbt. Placera formarna på botten av ugnen.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 17 juli 16:16

Ingredienser:500 g päron, skalade och urkärnade250 g Syltsocker (ca 3 dl)1 vaniljstång2 tsk Vaniljsocker Fairtrade   Gör så här:Blanda päron och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 3–10 minuter beroende på vilke...

Av Maria - Onsdag 17 juli 16:13

Ingredienser: 500 g plommon, urkärnade250 g Syltsocker (ca 3 dl)2 st kanelstänger1 tsk stött kardemumma1 citron, skal och saft   Gör så här: Skölj, rensa och dela frukten.Blanda plommon och sockret i en gryta. Tillsätt övriga ingredienser. ...

Av Maria - Tisdag 16 juli 09:45

        Antal: ca 8-10 personer Ugn: 150 grader, 50 minuter   Ingredienser: 225 g smör 3½ dl ljusbrunt farinsocker 2 nektariner, skivade 150 g blåbär eller björnbär 1 lime 4 ägg 3½ dl vetemjöl 1 tsk malen kardemumma Sa...

Av Maria - Tisdag 16 juli 09:00

Antal: 4 portioner Ugn: 200 grader, ca 15 minuter   Ingredienser:2 morötter, skalade och slantade1 gul lök, hackad2 msk olivolja7 dl vatten500 g krossade tomater1 kycklingbuljongtärning½–1 msk honung½ msk balsamvinäger½ tsk salt½ tsk nyma...

Av Maria - Söndag 14 juli 09:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser:200 g morötter200 g vitkål1 gul lök250 g broccoli1 msk neutral olja1 vitlöksklyfta, finriven2 msk fisksås2 msk japansk soja1 msk strösockerca 8 dl kokt ris (ca 3 dl okokt)½ dl cashewnöttersalt Till servering:4 ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se