Direktlänk till inlägg 26 augusti 2018
Antal: 2-3 limpor
Ugn: 225º, ca 25 minuter
Jäsning: ca 30 minuter + dubbel storlek
Ingredienser:
25 g jäst
50 g margarin eller ½ dl olja
2½ dl mjölk
2½ dl vatten
1 tsk salt
ca 1¼ liter vetemjöl
Pensling & garnering:
½-1 ägg
Vallmofrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält margarinet, tillsätt mjölken och vattnet.
Används olja blandas den utan uppvärming med mjölken och vattnet.
Värm degspadet till fingervarmt, 37º.
Rör ut jästen i lite av degspadet.
Häll sedan i resten av det och saltet.
Arbeta i det mesta av mjölet lite i taget tills degen släpper degbunkens kanter.
Strö över lite mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Arbeta sedan degen i bunken på bakbordet med lite av det resterande mjölet.
Dela degen mitt itu.
Ta undan en liten bit deg från varje del.
Forma de stora bitarna till släta sprickfria längder.
Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
Dela de små bitarna i 2 delar.
Rulla ut dem till smala längder.
Sno dem om varandra.
Lägg snodden mitt på brödet (längs med) och fäst den under brödet.
Låt bröden jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg eventuellt blandat med lite vatten.
Strö på vallmofrön.
Gräddning:
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 225º, ca 25 minuter.
Låt bröden kallna utan bakduk på galler.
Förvaring:
I brödburk ca 1 vecka.
I frys ca 1 år.
Brödet kallas ibland för barkis.
Det har judiskt ursprung och kom förmodligen till Sverige på 1800-talet.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|