Direktlänk till inlägg 26 augusti 2018
Antal: 4 portioner
Ugn: 225º, ca 10 minuter + 5-10 minuter + 200º, ca 30 minuter + 10-15 minuter
Ingredienser:
3-4 morötter
2 palsternackor
1 sötpotatis, kan bytas ut mot samma mängd vanlig potatis
1 rödlök
2 äpplen
3 msk olivolja
Salt
Nymald svartpeppar
1 tsk färska rosmarinblad eller 1 krm torkade
4 portioner kokt pasta, ca 300 g okokt
50-75 g fryst bladspenat, tinad och urkramad
4 dl riven gratängost
10-12 tunna skivor rökt skinka i mindre bitar
1 tsk smör till formen + 1 tsk smör till aluminiumfolien
Gratängsås:
25 g smör
1½ msk vetemjöl
2½ dl hönsbuljong på tärning
2½ dl mjölk eller grädde
1 msk dijonsenap
Garnering:
Färska örter
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Gratängsås:
Smält smöret i en panna.
Blanda i mjölet, fräs under omrörning ca ½ minut.
Häll i hönsbuljongen och mjölken under omrörning.
Koka upp, och sjud under omrörning 1-3 minuter.
Smaka av såsen med senap.
Skala rotfrukterna och sötpotatisen och skär dem i små skivor.
Skala löken och skär den i ringar.
Klyfta, kärna ur och skiva äpplena.
Blanda rotfrukter, sötpotatisen och löken med olivoljan på en plåt med bakplåtspapper.
Salta och peppra.
Rosta det mitt i ugnen ca 10 minuter.
Blanda i äppelskivorna och rosmarin, och rosta det ytterligare 5-10 minuter.
Sänk ugnstemperaturen till 200º.
Blanda det ugnsrostade med pastan, spenaten och osten i en smord ugnsform.
Häll över gratängsåsen, blanda försiktigt.
Vänd ner skinkan.
Täck formen med smord aluminiumfolie och sätt i nedre delen av ugnen, grädda ca 30 minuter.
Ta bort folien.
Gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter tills gratängen fått vacker färg.
Garnera med färska örter.
Tips!
Äter man inte fläsk går det utmärkt att byta ut mot kycklingbacon.
För ett vegetariskt alternativ kan du helt enkelt utesluta skinkan.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|