Alla inlägg under augusti 2018

Av Maria - 13 augusti 2018 08:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 färska, gröna chilipepparfrukter, av typ jalapeño eller serrano

225 g hackade burktomater

1 tunt skivad salladslök

2 hackade vitlöksklyftor

2-3 msk äppelvinäger

½-0,8 dl vatten

En stor nypa torkad oregano

En stor nypa malen kummin

En stor nypa socker

En stor nypa salt


Gör så här:
Skär upp chilipepparn, ta ur kärnorna om så önskas, och hacka den.

Lägg chilipepparn i en matberedare tillsammans med tomater, skivad salladslök, lök, hackad vitlök, äppelvinäger, vatten, oregano, kummin, socker och salt.

Mixa till en slät sås.

Krydda eventuellt mer och ställ kallt tills det är dags att servera.

Såsen håller sig övertäckt i kylskåpet upp till 1 vecka.




ANNONS
Av Maria - 13 augusti 2018 07:31

Antal: ca 15 bitar

Ugn: 200º,  40-45 minuter + några minuter


Ingredienser:

4 ägg

4 dl strösocker

170 g smör

1 dl vispgrädde

2 dl majsena

2 dl majsmjöl

2 dl mandelmjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk psylliumfrömjöl (psyllioum - eller fiberhusk)

2 tsk vaniljsocker


Toscasmet:

125 g smör

1¼ dl farinsocker

2 msk mjölk

1 krm salt

150 g pekannötter


Gör så här:

Sätt ugnen på 200º.

Lägg ett bakplåtspapper i en form, ca 22 cm i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt.

Smält smöret och häll i grädden.

Blanda alla torra ingredienser.

Vispa ner smöret och grädden i äggsmeten och vispa sedan i de torra ingredienserna.

Häll smeten i formen.

Grädda mitt i ugnen i 40-45 minuter.


Toscasmet:

Blanda smör, farinsocker, mjölk och salt i en kastrull.

Låt sjuda i ca 3-4 minuter.

Rör i botten ett par gånger, men inte hela tiden.

Tillsätt pekannötterna i smeten.

Häll toscasmeten över kakan.

Grädda ytterligare ett par minuter, lite högre upp i ugnen.

Kontrollera noga så att kakan inte bränns.

Skär kakan i rutor.

ANNONS
Av Maria - 12 augusti 2018 08:22




Antal: ca 40 stycken

Ugn: 175º, ca 10 minuter


Ingredienser:

200 g smör

¾ dl flytande honung

4 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 dl hasselnötter, hackade

50 g mörk choklad, hackad


Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.

Vispa ihop smör och honung.

Blanda vetemjöl, kakao, hasselnötter och choklad.

Dela degen i två bitar och forma bitarna till två längder ca 4-5 cm i diameter.

Om du vill kan du sätta in längderna i kylen i 1-2 timmar så att de går lättare att skära upp.

Skär upp i ca ½-1 cm tjocka skivor och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Låt kakorna svalna på plåtarna.




Av Maria - 12 augusti 2018 06:50

Mängd: ca 2 1/4 dl


Ingredienser:
2 grovt hackade vitlöksklyftor

25 g pinjenötter

40 g basilikablad

1 tsk grovt salt

25 g riven, färsk parmesanost

1¼ - 1½ dl extra virgin olivolja


Servering:

Rör ner såsen i en skål varm pasta


Gör så här:

Lägg vitlök, pinjenötter, basilikablad och salt i en matberedare och mixa till puré.

Tillsätt parmesanost och mixa hastigt igen.

Tillsätt 1¼ dl olja och mixa igen.

Om peston blir för tjock tillsätts den återstående oljan.

Mixa slätt.

Av Maria - 11 augusti 2018 16:45

Antal: 24 rutor

Ugn: 175º, ca 20 minuter


Ingredienser:

125 g smör

2 stora ägg

2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 apelsin, rivet skal


Glasyr:

4 dl florsocker

3 msk pressad apelsinsaft


Till garnering:
50 g syltat tärnat apelsinskal


Gör så här:

Sätt ugnen på 175º.

Smörj och bröa en rektangulär form, gärna med löstag botten, ca 20*30 cm.

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke.

Blanda vetemjöl, bakpulver och rivet apelsinskal i en skål.

Vänd ner mjölblandningen i äggvispet och rör ner smöret.

Bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Låt kakan kallna på ett smörpapper på ett galler.


Glasyr:

Vispa samman florsocker och apelsinsaft och bred glasyren över kakan med en slickepott.

Strö  över apelsinskalet.

Låt glasyren stelna något innan kakan skärs i 24 rutor.

Förvara i kakburken med lock och gärna med smörpapper mellan lagren.

Av Maria - 11 augusti 2018 08:19

Antal: 4 Portioner


Ingredienser:

Mintsås (6-8 portioner):

1 liten bunt färsk mynta

2 tsk strösocker

2 msk kokande vatten

2 msk vitvinsvinäger

 

Mintraita:
2 dl lättyoghurt naturell

½ dl vatten

1 liten, finhackad lök

½ tsk mintsås

½ tsk salt


Garnera med:

3 färska myntablad


Gurkraita:

225 g gurka

1 medelstor lök

½ tsk salt

½ tsk mintsås

3 dl lättyoghurt naturell


Garnera med:

Färska myntablad


Aubergineraita:
1 medelstor aubergine

1 tsk salt

1 liten, finhackad lök

2 färska, gröna chilipepparfrukter, urkärnade och hackade

2 dl lättyoghurt naturell

3 msk vatten


Gör så här:

Mintsås:
Kontrollera att myntan är ren och riv av bladen från stjälkarna.

Om myntan är smutsig ska den sköljas försiktigt och torkas noga innan man river av bladen.

Lägg bladen på en skärbräda och strö socker över.

Hacka bladen fint (sockret underlättar detta) och häll över i en liten skål.

Häll kokande vatten över och rör om så att sockret löser upp.

Tillsätt vinäger och låt stå i 30 minuter.

Den här såsen är speciellt god till lammstek.

 

Mintraita:

Häll yoghurten i en skål och vispa med en gaffel.

Vispa i vattnet lite i taget.

Blanda i lök, mintsås och salt.

Garnera med myntablad.


Gurkraita:

Skala och skiva gurkan.

Finhacka löken.

Lägg gurka och lök i en stor skål, tillsätt salt och mintsås.

Tillsätt yoghurt och vatten, häll över i matberedare och mixa väl.

Garnera med myntablad och servera.


Aubergineraita:

Skär av stjälkändan på auberginen och hacka resten i fina bitar.

Koka i kastrull i 20 minuter tills hacket är mjukt, låt rinna av och mosa.

Blanda i salt, lök och grön chilipeppar och blanda väl.

Vispa ner vattnet i yoghurten, tillsätt blandningen och mixa väl.

Av Maria - 10 augusti 2018 16:45

Antal: 12 bitar

Ugn: 175º, 30-50 minuter


Ingredienser:

125 g mörk choklad

100 g mjukt smör

3 dl socker

4 msk kakao

1 krm salt

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

2 dl vetemjöl

3 dl valnötter

10 dumlekolor


Kolasås:

1½ dl vispgrädde

1 msk socker

½ dl ljus sirap


Till servering:
Vispad grädde eller glass


Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.

Bryt chokladen i mindre bitar och smält över ett vattenbad.

Vispa smör och socker poröst.

Blanda i kakao, salt, vaniljsocker och den smälta chokladen.

Rör i ett ägg i taget.

Blanda i mjöl.

Blanda till sist i valnötter och dumlekolor.

Lägg bakplåtspapper i en form, 30*20 cm.

Häll i smten och gör ett jämnt lager.

Ställ in formen i mitten av ugnen i 30-50 minuter beroende på hur kladdiga du vill ha dina brownies.

Testa med toppen på en kniv.

Ta ut och låt svalna.


Kolasåsen:

Häll grädde, socker och sirap i en kastrull.

Låt koka i ca 10 minuter tills såsen blivit kolafärgad.


Skär brownien i bitar.

Servera med kolasåsen och en klick grädde eller glass.

Av Maria - 10 augusti 2018 07:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 7-10 minuter


Ingredienser:

2 stora, hela vitlökar

6 dl vispgrädde

3 tunna bitar citronskal

Salt

Peppar

350 g torkad fettucine eller tagliatelle

35 g riven, färsk parmesanost


Servera med:

2 msk hackad, färsk bladpersilja


Gör så här:

Ta isär vitlöksklyftorna och ta bort så mycket yttre skal som möjligt, men behåll ett tunt lager.

Lägg dem i en låg eldfast form.

Stek i varm ugn i 200 grader, i 7-10 minuter tills klyftorna känns mjuka.

Ta av skalet när vitlöken svalnat.

Lägg klyftorna i en liten kastrull tillsammans med grädde och citronskal.

Koka upp och sjud sedan försiktigt på låg värme i ca 5 minuter tills grädden tjocknar.

Passera såsen genom en finmaskig sil med hjälp av en träsked.

Häll tillbaka i kastrullen.

Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.


Koka pastan al dente i riktligt med kokande, saltat vatten.

Låt rinna av och häll i en varm serveringsskål.

Blanda ned parmesanost i såsen och värm försiktigt igen.

Häll såsen över pastan och vänd ned den väl.

Strö persilja över.

Servera genast.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se