Alla inlägg under augusti 2018

Av Maria - 9 augusti 2018 16:30




Antal: 35 stycken

Ugn: 200º, ca 15 minuter


Ingredienser:
100 g sötmandel

150 g smör

4 ägg

3½ dl socker

3½ dl vetemjöl

1½ tsk bakpulver

1 dl mjölk


Glasyr:

100 g smör

1 msk vetemjöl

½ dl sirap

½ dl socker

2 dl vispgrädde

1½ dl hackad mandel


Gör så här:
Sätt ugnen på 200º.

Mal mandeln till smeten.

Smält smöret.

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda mjöl och bakpulver med mandeln och rör ner i smeten tillsammans med smör och mjölk.

Häll smeten i långpannan med bakpapper i och grädde mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Låt svalna.


Koka ihop smör, mjöl, sirap, socker och grädde tills det tjocknar.

Bred över kakan och strö över hackad mandel.

Låt stelna och skär i rutor.




ANNONS
Av Maria - 9 augusti 2018 09:30

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

175 g torkade cannellinibönor

1 liten, pressad vitlöksklyfta

1 knippa salladslök, grovt hackad

En näve färska myntablad

2 msk tahini (sesampasta)

2 msk olivolja

1 tsk malen kummin

1 tsk malen koriander

Pressad citronsaft

Salt

Peppar


Garnera med:

Färska myntakvistar


Servera med:

Råa grönsaker, som blomkålsbuketter, morötter, gurka, rädisor och paprika


Gör så här:

Blötlägg bönorna i vatten.

Låt stå i minst 4 timmar eller över natten.

Skölj bönorna och låt rinna av, lägg dem i en stor gryta och täck med kallt vatten.

Koka upp och koka häftigt i ca 10 minuter.

Sänk värmen, lägg på lock och koka sakta tills bönorna är mjuka.

Låt rinna av ordenligt och häll över dem i en skål eller matberdare.

Tillsätt vitlök, salladslök, mynta, tahini och olivolja.

Mixa i ca 15  sekunder eller mosa för hand till en slät puré.

Skrapa över i en skål och rör ned kummin, koriander och pressa citron.

Krydda med salt och peppar efter smak.

Blanda noggrant, täck med plastfolie och ställ svalt, dock ej i kylskåpet, i 30 minuter för att låta aromen mogna.

Skeda upp dippsåsen i portionsformar och garnera med färska myntkvistar.

Ställ skålarna på ett fat omgivna av råa grönsaksstavar och servera såsen rumstempererad.

ANNONS
Av Maria - 8 augusti 2018 16:15




Antal: 12 bitar

Ugn: 180º, ca 30 minuter


Ingredienser:

90 g osaltat smör

120 g mörk choklad, hackad

2 ägg, uppvispade

2½ dl socker

1½ dl vetemjöl

50 g rostade nötter, hackade (t.ex. hasselnötter eller pekannötter)


Mousse:

2 gelatinblad

2 dl vispgrädde

200 g vit choklad


Chokladsås:

150 g mjölkchoklad, grovhackad

2 dl vispgrädde

1 dl standarmjölk


Till garnering:

Ev. citronmeliss


Gör så här:
Sätt ugnen på 180º.

Smörj en form, ca 20*20 cm.

Smält smör och choklad i mikro eller över vattenbad.

Tillsätt de uppvispade äggen, därefter socker och siktat mjöl.

Rör snabbt ihop smeten med försiktiga tag.

Blanda ner nötterna.

Häll smeten i den smorda formen och grädda i ugnen i ca 30 minuter, tills den är fast på ytan men mjuk inuti.


Mousse:

Blötlägg gelatin i kallt vatten i 5 minuter.

Vispa grädden tills den blir fast men lite rinnig.

Smält chokladen över vattenbad och låt svalna lite.

Vänd försiktigt ner den avsvalnade chokladen i grädden, lite åt gången, med hjälp av en slickepott.

Ta upp gelatinet och krama ur vattnet.

Smält bladen försiktigt i en liten kastrull.

Låt svalna något och rör försiktigt ner gelatinet i chokladblandningen.


Vänta tills kakan kallnat ordentligt.

Bred ett lager mousse ovanpå kakan och låt stå i kylskåp i 2-3 timmar.

Skär kakan i fyrkantiga bitar.


Sås:

Koka upp grädden och mjölken i en kastrull.

Slå gräddmjölken över chokladen och rör om ordentligt.

Låt såsen kallna.

Häll mjölkchokladsås över och garnera ev. med citronmeliss.




Av Maria - 8 augusti 2018 07:53




Antal: ca 32 stycken

Ugn: 150 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:

125 g smör

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 1/4 dl kokosflingor

1 tsk hjorthornssalt

2½ dl vetemjöl


Garnering:

100 g vit choklad

Små dekorationskulor


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Rör smör och socker vitt och poröst.

Blanda vaniljsocker, kokosflingor, hjorthornssalt och vetemjöl i en djup tallrik.

Tillsätt mjölblandningen till smöret och blanda alltsammans till en deg.

Forma 32 små kulor och lägg dem på bakpappersklädda plåtar.

Grädda i ugnen i ca 12 minuter.

Kakorna ska få färg.


Garnering:

Smält chokladen i en plastpåse i rikligt hett vatten, klipp ett litet hål och spritsa chokladen över kakorna.

Strö på dekorationskulor.




Av Maria - 7 augusti 2018 16:00

Ugn: 200º, ca 9 minuter


Ingredienser:

200 g smör

200 g mörk choklad, hackad minst 70% kakaohalt

4 ägg

½ dl stevia

1 tsk vaniljpulver

1½ dl pekannötter


Chokladglasyr:

100 g mörk choklad, minst 70% kakaohalt

1 dl vispgrädde


Till garnering:
1 dl pekannötter

1½ tsk kakaonibs


Gör så här:

Sätt ugnen på 200º.

Lägg ett bakplåtspapper i en fyrkantig form, ca 20*20 cm.

Smält smör och choklad på låg värme i en tjockbottnad kastrull, mikro eller vattenbad.

Rör om under tiden.

Vispa ihop ägg, stevia och vaniljpulver.

Vänd ner chokladen i äggsmeten.

Hacka nötterna grovt och vänd ner i smeten.

Häll smeten i formen.

Grädda i mitten av ugnen i ca 9 minuter, den ska vara lös i mitten.

Ta ut kakan och låt den svalna i formen.


Glasyr:

Hacka chokladen och lägg den i en skål.

Koka upp grädden och häll den över chokladen.

Rör tills chokladen smält.

Glasera kakan, strö nötter och kakaonibs över.

Låt kakan stå i 4-5 timmar så att den hinner sätta sig.

Eller ställ in den i kylen, så går det snabbare.

Av Maria - 7 augusti 2018 07:30

Antal: 16 stycken

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

Dadel- & blåbärssylt (ca 4 dl sylt):

20 torkade dadlar i mindre bitar

2 dl blåbär

2 dl strösocker

2 dl vatten


Musslor:

7 dl mandelmjöl

4 msk strösocker

1 ägg

50 g smör eller margarin


Gör så här:

Sylt:

Skär dadlarna i mindre bitar.

Lägg allt i en kastrull och koka upp.

Låt koka i ca 10 minuter tills allt är mjukt.

Tillsätt lite mer vatten ifall det behövs.

Häll upp sylten i steriliesad burk, sylten håller i några veckor.


Sätt ugnen på 175 grader.


Musslor:

Blanda mjöl och socker i en bunke.

Tillsätt först ägget och sist smöret och blanda till en deg.

Smöra formarna och klä formarna med degen.


Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills musslorna fått lite färg.

Låt svalna och knacka försiktigt ut dem ur formarna.

Servera med grädde och god sylt.

Av Maria - 6 augusti 2018 16:00

Antal: ca 30 bitar

Ugn: 175º, 15-25 minuter


Ingredienser:

350 g mjukt smör

6 dl strösocker

3 dl kakao av god kvalitet

1 dl ljus sirap

½ tsk salt

6 ägg

3 dl vetemjöl


Saltkola:

2½ dl vispgrädde

60 g smör

2 dl farin- eller muscovadosocker

½ tsk salt


Garnering:
Flingsalt


Gör så här:

Sätt ugnen på 175º.

Vispa smör och strösocker vitt och pösigt.

Blanda i kakao, sirap och salt.

Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.

Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll med smet.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 15-25 minuter.

Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.

Låt kakan svalna.


Saltkola:

Blanda ingredienserna i en kastrull och låt smälta samman på låg värme.

Rör tills sockret lösts sig.

Öka värmen till medelhög och låt kolan puttra i ca 5-7 minuter eller tills den tjocknat.

Låt svalna.


Skär kakan i rutor med hjälp av en vass kniv.

Ringla över kolan och dekorera med lite flingsalt.

Av Maria - 6 augusti 2018 08:30




Antal: 4 portioner

Ugn: 200º, ca 30 minuter + 10-15 minuter


Ingredienser:

4 färska korvar, t.ex fläsk- eller chorizokorv, ca 400 g eller vanlig rökt chorizo

1 knippe salladslök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

2 dl skivade champinjoner

1 liten burk majskorn

1 dl marinerade soltorkade cocktailtomater, konserverade på burk

2 msk faijtakrydda från påse

4 portioner kokt pasta, ca 300 g okokt

1 påse riven texmex-ost, ca 150 g

1 msk smör till formen + 1 tsk till aluminiumfolien

75 g fetaost


Gratängost:

25 g smör

1½ msk vetemjöl

2½ dl hönsbuljong

2½ sl mjölk


Garnering/servering:

1 msk hackad mynta eller persilja

Limeklyftor


Gör så här:

Sätt ugnen på 200º.


Gratängsås:
Smält smöret i en panna.

Blanda i mjölet, fräs under omrörning ca ½ minut.

Häll i buljongen och mjölken under omrörning.

Koka upp, sjud under omrörning 1-3 minuter.


Dra av skinnet på korven och skär den i små bitar.

Ansa och skiva löken.

Skala och hacka vitlöken.

Bryn korven i en het, torr stekpanna ca 5 minuter (om du valt rökt chorizo, stek ca 1 minut).

Ta upp och lägg den på en tallrik.

Bryn lök och vitlök i fettet som finns kvar i pannan tillsammans med oljan, ca 3 minuter.

Blanda i svampen, fräs i ytterligare 5 minuter.

Blanda i avrunna majskorn och cocktailtomaterna, smaka av med faijtakryddan, bryn under omrörning ca 1 minut.

Blanda pasta, korvröra och texmex-ost i en bunke.

Blanda i gratängsåsen.

Häll blandningen i en smord ugnsform.

Smula över fetaosten.

Täck formen med smord alumiumfolie.

Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.


Ta bort folien.

Sätt formen mitt i ugnen ytterligare 10-15 minuter tills gratängen fått vacker färg.

Strö över mynta eller persilja, servera med limeklyftor.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se