Alla inlägg under augusti 2018
Måndag:
Grönkålssoppa toppad med mjukkokta ägg.
Ett gott bröd till.
Valfri frukt i säsong.
Tisdag:
Tonfiskbiffar, matvetesallad med tomat, valfria bönor och hackad persilja, dressad i en vinägrett till.
En bit sockerkaka
Onsdag:
Bryn kycklingfiléer smaksatta med färsk timjan, salt och peppar, tillaga färdigt i en 225 grader varm ugn tillsammans med pimiento de padrons.
Servera med rostad potatis och turkisk yoghurt smaksatt med ajvar relish.
Blodapelsin.
Torsdag:
Italiensk gryta med lammlägg.
Citronmarängpaj.
Fredag:
Quesadillas:
Lägg ett tortillabröd i en torr stekpanna, strö över riven ost och lägg på ytterligare ett tortillabröd.
Stek på båda sidor tills osten smält.
Servera med en chiligryta.
Coke float:
Lägg en skopa vaniljglass i ett glas, toppa med coca cola och vispad grädde.
Lördag:
Torskrygg. Servera med potatis- och blomkålspuré, knaperstekt sidfläsk och en vitvinssås.
Pavlova med vispad grädde och citrusfrukter.
Söndag:
Sötpotatispytt med svarta bönor.
Tomatsalsa och picklad rödlök till.
Maxade bananplättar med sirapsstekt bananer och jordnötsgrädde.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225º, ca 10 minuter + 5-10 minuter + 200º, ca 30 minuter + 10-15 minuter
Ingredienser:
3-4 morötter
2 palsternackor
1 sötpotatis, kan bytas ut mot samma mängd vanlig potatis
1 rödlök
2 äpplen
3 msk olivolja
Salt
Nymald svartpeppar
1 tsk färska rosmarinblad eller 1 krm torkade
4 portioner kokt pasta, ca 300 g okokt
50-75 g fryst bladspenat, tinad och urkramad
4 dl riven gratängost
10-12 tunna skivor rökt skinka i mindre bitar
1 tsk smör till formen + 1 tsk smör till aluminiumfolien
Gratängsås:
25 g smör
1½ msk vetemjöl
2½ dl hönsbuljong på tärning
2½ dl mjölk eller grädde
1 msk dijonsenap
Garnering:
Färska örter
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Gratängsås:
Smält smöret i en panna.
Blanda i mjölet, fräs under omrörning ca ½ minut.
Häll i hönsbuljongen och mjölken under omrörning.
Koka upp, och sjud under omrörning 1-3 minuter.
Smaka av såsen med senap.
Skala rotfrukterna och sötpotatisen och skär dem i små skivor.
Skala löken och skär den i ringar.
Klyfta, kärna ur och skiva äpplena.
Blanda rotfrukter, sötpotatisen och löken med olivoljan på en plåt med bakplåtspapper.
Salta och peppra.
Rosta det mitt i ugnen ca 10 minuter.
Blanda i äppelskivorna och rosmarin, och rosta det ytterligare 5-10 minuter.
Sänk ugnstemperaturen till 200º.
Blanda det ugnsrostade med pastan, spenaten och osten i en smord ugnsform.
Häll över gratängsåsen, blanda försiktigt.
Vänd ner skinkan.
Täck formen med smord aluminiumfolie och sätt i nedre delen av ugnen, grädda ca 30 minuter.
Ta bort folien.
Gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter tills gratängen fått vacker färg.
Garnera med färska örter.
Tips!
Äter man inte fläsk går det utmärkt att byta ut mot kycklingbacon.
För ett vegetariskt alternativ kan du helt enkelt utesluta skinkan.
Antal: 8 stycken
Ung: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
8 dl vetemjöl
1 dl havregryn
5 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 dl mjölk (eller yoghurt)
1 msk strösocker
Gör så här:
Ställ fram smöret och låt det bli rumsvarmt.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör samman alla ingredienserna till en kladdig deg.
Var sparsam med rörandet!
Klicka ut 8 stora högar på en smord plåt.
Platta ut dem lite med mjölade händer.
Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Servera gärna med lemoncurd och citrusmarmelad.
Antal: 2-3 limpor
Ugn: 225º, ca 25 minuter
Jäsning: ca 30 minuter + dubbel storlek
Ingredienser:
25 g jäst
50 g margarin eller ½ dl olja
2½ dl mjölk
2½ dl vatten
1 tsk salt
ca 1¼ liter vetemjöl
Pensling & garnering:
½-1 ägg
Vallmofrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält margarinet, tillsätt mjölken och vattnet.
Används olja blandas den utan uppvärming med mjölken och vattnet.
Värm degspadet till fingervarmt, 37º.
Rör ut jästen i lite av degspadet.
Häll sedan i resten av det och saltet.
Arbeta i det mesta av mjölet lite i taget tills degen släpper degbunkens kanter.
Strö över lite mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Arbeta sedan degen i bunken på bakbordet med lite av det resterande mjölet.
Dela degen mitt itu.
Ta undan en liten bit deg från varje del.
Forma de stora bitarna till släta sprickfria längder.
Lägg dem på smord plåt eller bakplåtspapper.
Dela de små bitarna i 2 delar.
Rulla ut dem till smala längder.
Sno dem om varandra.
Lägg snodden mitt på brödet (längs med) och fäst den under brödet.
Låt bröden jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg eventuellt blandat med lite vatten.
Strö på vallmofrön.
Gräddning:
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 225º, ca 25 minuter.
Låt bröden kallna utan bakduk på galler.
Förvaring:
I brödburk ca 1 vecka.
I frys ca 1 år.
Brödet kallas ibland för barkis.
Det har judiskt ursprung och kom förmodligen till Sverige på 1800-talet.
Antal: 6 portioner
Ugn: 175 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
7 kanelbullar, ej dagsfärska
3 dl mjölk [300 g]
3 dl vispgrädde [300 g]
2 dl rörsocker, strö [180 g]
2 ägg [110 g]
2 msk vaniljsocker [30 g]
Att strö över:
½ dl rörsocker, strö [45 g]
2 dl mandelspån [60 g]
Servering:
Vaniljglass
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och varmluftsfunktion.
Blanda ihop mjölk, grädde, ägg, socker och vaniljsocker i en bunke med en visp.
Skär kanelbullarna i bitar och lägg dem i bunken, låt stå i ca 10-15 minuter.
Häll upp i en ugnssäker form och strö över socker och mandelspån.
Ställ i ugnen och grädda 35-40 minuter.
Låt svalna och servera med vaniljglass.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
1 avocado
Saft av ½ citron eller lime
2 msk florsocker
3 dl naturell yoghurt
1 dl mjölk
Gör så här:
Skär fruktköttet från avocadon i stora bitar och mixa det väl med citron, florsocker, yoghurt och mjölk.
Servera abacaten i skål och ät den med sked till frukost eller brunch eller servera den i glas som mellanmål.
Om du vill dricka abacaten med sugrör kan du ta lite mindre yoghurt och lite mera mjölk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Havrerisotto:
2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
neutral olja, till stekning
4 dl Frebaco Kvarn Svenskt Havreris
2 dl vitt vin (torrt)
1,5 msk koncentrerad grönsaksfond
5 dl vatten
3 dl parmesanost, finriven
salt
peppar
Citronstekt lax:
4 laxfiléer
2 msk smör
2 citroner
Servering:
rucolasallad
färsk dill
parmesanost
Gör så här:
Havrerisotto:
Koka havreriset i vatten 4 minuter kortare än anvisningen på förpackningen.
Skölj det sedan direkt i kallt vatten.
Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
Svetta i en stor kastrull eller gryta tillsammans med lite olja.
Tillsätt vin och havreris.
Låt vätskan koka bort.
Koka upp vatten och grönsaksfond i en separat kastrull.
Tillsätt lite i taget i havreriset under omrörning tills du fått önskad konsistens på havrerisotton.
Riv parmesanosten fint och rör ner i den varma risotton.
Smaka av med salt och peppar.
Citronstekt lax:
Dela citronerna på hälften och lägg i en het panna tills de börjar få färg.
Klicka i smöret och stek laxfiléerna på hög värme.
Ös laxen med smöret tills den är lagom stekt, det tar ca 3 minuter.
Servera laxen på en bädd av havrerisotton.
Pressa över stekt citron och toppa ruccola, dill och finriven parmesan.
Antal: ca 30 bitar
Ugn: 175º, 15-25 minuter
Ingredienser:
350 g mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao av god kvalitet
1 dl ljus sirap
½ tsk salt
6 ägg
3 dl vetemjöl
Saltkola:
2½ dl vispgrädde
60 g smör
2 dl farin- eller muscovadosocker
½ tsk salt
Garnering:
Flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.
Vispa smör och strösocker vitt och pösigt.
Blanda i kakao, sirap och salt.
Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll med smet.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 15-25 minuter.
Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig.
Låt kakan svalna.
Saltkola:
Blanda ingredienserna i en kastrull och låt smälta samman på låg värme.
Rör tills sockret lösts sig.
Öka värmen till medelhög och låt kolan puttra i ca 5-7 minuter eller tills den tjocknat.
Låt svalna.
Skär kakan i rutor med hjälp av en vass kniv.
Ringla över kolan och dekorera med lite flingsalt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|