Direktlänk till inlägg 4 oktober 2018
Antal: 30 stycken
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
1 dl mjölk
2½ dl havregryn
½ dl havre- eller vetekli
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk socker
Gör så här:
Smält matfettet och tillsätt mjölken.
Blanda havregryn och kli i en bunke.
Häll på degspadet.
Rör om och låt stå ca 15 minuter.
Tillsätt vetemjöl, bakpulver, salt och socker.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Dela degen i två delar.
Kavla med kruskavel mot slutet eller nagga degen väl.
Ta ut runda kex, ca 7 cm i diameter, med hjälp av ett mått eller glas.
Lägg kexen på bakplåtspapper eller direkt på plåt.
Gräddning:
Placera plåten mitt i ugnen och grädda i 200 grader, ca 10 minuter tills kexen fått fin gyllene färgton.
Låt dem kallna på galler.
Förvaring:
Torrt i burk 2-3 veckor.
Går bra att frysa, hållbarhet ca 3 månader.
Baka kex:
Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord eller på en arbetsbänk.
Kruskaveln dekorerar kexen.
Ta med mått ut kexen.
Lyft upp degen med hjälp av en stekspade.
Lägg över dem på plåten.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|