Alla inlägg under november 2018

Av Maria - 10 november 2018 12:42




Antal: 4 portioner

Ugn: 250 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

1 aubergine

2 röda paprikor eller 4 färdigrostade, finns att köpa på burk

2 msk olivolja

½ rödlök

2 vitlöksklyftor

2 tsk rödvinsvinäger

½ tsk flytande honung

Salt

Malen svartpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Dela auberginen på längden.

Lägg den med snittytan neråt på en plåt med bakplåtspapper.

Dela och kärna ur paprikan, lägg bitarna på samma plåt och pensla med olja.

Sätt in i ugnen i ca 10 minuter.

Ta ut plåten ur ugnen, gröp ur auberginen med en sked och skala paprikan.

Mixa auberginen och paprikan grovt.

Hacka löken och vitlöken fint.

Blanda samman alla ingredienser.

Smaka av med salt och peppar.


Det är verkligen enkelt och gott med hemmagjord ajvar.

Passar bra till kött, kyckling och som tilltugg på crostini eller kex tillsammans med oliver.




ANNONS
Av Maria - 9 november 2018 17:48

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

6 tomater

1 gul lök

2-3 vitlöksklyftor

½ dl olivolja

1 msk tomatpuré

1 dl vatten

½-1 tsk salt

2 krm malen svartpeppar


Gör så här:

Skär tomaterna i bitar, skär bort det hårda kvistfästet.

Skala och hacka lök och vitlök.

Fräs löken och vitlöken i oljan, tillsätt tomatpuré och tomaterna.

Häll på vattnet och låt koka upp.

Sjud såsen i 5-10 minuter.

Mixa såsen med mixerstav och smaka av med salt och peppar.


Smaksätt gärna tomatsåsen med färska örter, till exempel oregano eller basilika.

På vintern, när tomaterna inte är så söta, kan du tillsätta en gnutta socker som förhöjer smaken.

Använd såsen till exempelvis pizza och pasta.

ANNONS
Av Maria - 6 november 2018 18:13




Antal: 15 normalstora cupcake

Ugn: 175 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

2 msk krossade linfrön

6 msk kokande vatten

1 dl kokosolja

3/4 dl äppel-päronsirap

2 dl nötmjölk

3½ dl ljust teffmjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk xantangummi

En nypa salt

1 dl bär eller 1 grovrivet äpple


Topping:

1 burk kokosgrädde, det tjocka i den (kall)

2 msk äppel- och päronsirap

1 lime, zesten

Rostade kokoschips


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda linfrön med vatten och låt stå i 10 minuter.

Rör i kokosolja, sirap och mjölk.

Blanda mjöl med bakpulver, xantangummi och salt och rör ner i den första blandningen.

Blanda till sist i bär eller rivet äpple.

Fördela smeten i muffinsformar och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

Låt svalna.

Mixa kokosgrädden med sirap och limezest.

Toppa muffinsen fint och dekorera med kokoschips.

Ställ in i kylen i ca 5 minuter så kokosgrädden stelnar lite.


Använd rismjöl eller potatismjöl om du vill ha ljusare färg.


Glutenfri, mjölkfri, rik på magnesium, zink och järn.




Av Maria - 5 november 2018 17:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g palsternacka

300 g förvälld eller fryst grönkål

½ gul lök

1½ dl grädde

Salt

Peppar


Gör så här:

Koka palsternackorna ca 5 minuter.

Häll av vattnet och stek dem genommjuka.

Finhacka löken och fräs den med grönkålen i smör.

Tillsätt grädde.

Låt puttra någon minut.

Salta och peppra.

Häll grönkålen över palsternackorna och servera.

Av Maria - 4 november 2018 09:13

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl majonnäs

1 liten svart tryffel

Salt

Malen långpeppar eller svartpeppar

Eventuellt ett par droppar tryffelolja


Gör så här:

Riv tryffeln fint och blanda i majonnäsen.

Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite tryffelolja för att förstärka smaken ytterligare.


Tryffelns speciella smak gör sig extra bra i en fet majonnäs.

Långpeppar har en rundare smak och lite blommigare smak än vanlig svartpeppar.

Av Maria - 3 november 2018 19:15




Antal: 1 stor burk


Ingredienser:
300 g laxfilé (utan skinn)

1 dl ättikssprit (12%)

2 dl strösocker

3 dl vatten

1 liten rödlök

10 cm purjolök (det gröna)

½ gul lök

10 svartpepparkorn

10 kryddpepparkorn

10 enbär

1 liten morot


Gör så här:

Koka upp ättika, socker, vatten samt pepparsorterna och enbär.

Låt sjuda i fem minuter under lock, dra sedan lagen åt sidan för att kallna.

Strimla löksorterna och skär moroten i tunna slantar.

Skär laxen i små portionsbitar, ungefär lika stora som bitarna till inlagd sill.

Varva lök, morot och lax i rengjorda glasburkar med lock och slå sedan på lagen med kryddorna så att det täcker.

Förslut och låt stå i minst två dygn innan provsmakning.


Du har väl inte missat att du på samma sätt som du lägger in sill kan lägga in lax?




Av Maria - 2 november 2018 17:15




Antal: 60 stycken


Ingredienser:

2 dl socker

2 dl vispgrädde

2 dl sirap

1 burk hockeypulver (12 g)

5 turkisk peppar-godisar


Gör så här:
Häll socker, grädde, sirap och hockeypulver i en kastrull, helst en tjockbottnad.

Koka utan lock i ca 25 minuter.

Rör om då och då.

Om du är osäker på om knäcksmeten är klar kan du testa med kulprovet.

Krossa turkisk peppar-godisarna.

Lättast är om de läggs i påse, som i sin tur läggs inuti en handduk.

Använd hammare eller ett tungt och hållbart föremål.

Krossa till små bitar, inte smulor.

Häll knäcksmeten i knäckformar.

Låt svalna något.

Toppa med den krossade turkiska pepparn.

Om du lägger på krosset direkt riskerar det att sjunka ner i smeten, vänta tills den stelnat lite.


En lyxvariant med både hockeypulver  och turkisk peppar.

Du kan förstås välja endast en av dessa ingredienser om du önskar det.




Av Maria - 1 november 2018 07:37




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 msk senap

1 msk dijonsenap

2 msk strösocker

2 msk röd- eller vitvinäger

1½ dl rapsolja

Salt

Malen vitpeppar

2 msk hackad dill


Gör så här:

Vispa ihop senap, dijonsenap, socker och vinäger.

Droppa i oljan i en stråle och vispa kraftigt under tiden.

Smaka av med salt och peppar.

Vänd i dillen.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se