Alla inlägg under december 2018

Av Maria - 10 december 2018 08:01




Antal: ca 20 dubbla kakor

Ugn: 225 grader, 10 minuter


Ingredienser:

250 g mandelmassa

1 dl strösocker

2 äggvitor

½ dl kakao

2 msk florsocker


Nougatfyllning:
65 g nougat

40 g mörk choklad


Gör så här:

Riv mandelmassan fint och vispa ihop med socker.

Vispa ner lite i taget av äggvitan och sikta i kakao.

Fyll en engångsspritspåse med en slät tyll och spritsa ut kakorna på en plåt med bakplåtspapper.

Sikta florsocker över och låt dem stå i rumstemperatur 3-4 timmar för att torka.


Nougatfyllningen:

Smält nougaten och chokladen i ett vattenbad och fyll upp i en engångsspritspåse.

Låt svalna.


Sätt ugnen på 225 grader.

Kläm ihop kakorna till små toppar med fingrarna.

Grädda i ugnen 10 minuter.

Låt kakorna svalna.

Spritsa fyllningen på hälften av kakorna.

Sätt ihop dem två och två.


Tips!

Har du ingen engångsspritspåse kan du antingen göra en i smörpapper eller klicka upp smeten/fyllningen med sked.




ANNONS
Av Maria - 6 december 2018 14:30

Ingredienser:

1½ msk smör eller margarin

2½ msk vetemjöl

4-5 dl mjölk

1 krm salt

Peppar

Senap


Gör så här:

Smält matfettet i en kastrull.

Rör ner mjölet och tillsätt all den kalla mjölken, vispa tills såsen kokar upp.

Låt den koka 3-5 minuter och rör då och då.

Smaksätt med salt och ev andra smaktillsatser.


Smaksätt med vanlig senap eller med senap av skånsk eller fransk typ. 

Till kokt fisk eller korv.

ANNONS
Av Maria - 5 december 2018 07:42




Antal: ca 15 muffins

Ugn: 175 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

100 g rumsvarmt smör, ev laktosfritt

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

2 ägg

1 tsk fiberhusk

1 tsk malen kanel

½ tsk malen ingefära

½ tsk malen kryddnejlika

½ tsk malen kardemumma

½ dl lingonsylt

1½ dl gräddfil, ev laktosfri

1 tsk bikarbonat

3 dl glutenfri mjölmix eller rismjöl


Lingonfrosting:
150 g mjukt smör, ev laktosfritt

200 g färskost, ev laktosfri

2½ dl florsocker

Ca 1½ dl lingon


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ihop smöret med farin- och strösockret.

Knäck i äggen ett i taget och vispa till en fluffig smet.

Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet.

Klicka ut smeten i muffinsformar.

Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter.

Låt muffinsen svalna.


Frostingen:

Vispa i smöret poröst.

Tillsätt färskosten och vispa samman till en slät blandning.

Tillsätt florsockret under fortsatt vispning.

Vänd i lingonen, spara några till dekoration.

Dekorera muffinsen med frosting och de sparade lingonen.


Tips!

Dina bakverk blir så mycket läckrare om du använder fina formar, gärna med julmotiv, när du bakar.


Fyll formarna bara till ca 3/4 med smet.

Muffinsen pöser upp i ugnen.


Perfekt till glöggpartyt - pepparkakscupes med god glasyr.




Av Maria - 4 december 2018 14:15

Mängd: 3 dl


Ingredienser:

½ dl socker

½ dl vatten

150 g salta jordnötter

1½ dl sesamfrön


Gör så här:

Lägg sockret och vatten i en stekpanna.

Häll ner nötterna när sockret smält.

Stek under omrörning tills nötterna är lätt gyllene.

Häll i sesamfröna och fortsätt röra tills allt fått fin gyllene färg.

Häll upp på bakplåtspapper för att svalna.

Sprid ut nötterna ordentligt så att de inte fastnar i varandra.

Godis · Jul
Av Maria - 3 december 2018 14:15

Ingredienser:

Mjuk pepparkaka

Lingonsylt eller lättsockrat äppelmos

Grädde


Gör så här:

Skär skivor av mjuk pepparkaka.

Lägg på lingonsylt eller lättsockrat äppelmos och en gräddklick.

Bakat · Jul
Av Maria - 2 december 2018 22:00




Antal: 12 stycken

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

200 g kokosflingor
50 g smör, smält
1½ dl strösocker
2 ägg
1 apelsin, finrivet skal

 

Topping:

100 g mörk choklad
Strössel, till garnering

 

Gör så här:

Rör (vispa inte) ihop kokosflingor, smör, socker, ägg och finrivet apelsinskal (endast det orange).

Låt vila ca 15 min.


Skeda ut toppiga högar på en plåt med bakplåtspapper.

Forma ev till dem med blöta fingrar.

Grädda mitt i ugnen ca 15 min.

Låt kallna.


Smält chokladen varsamt i vattenbad och doppa kokostopparna.

Strö över strössel och låt stelna.




Apelsin · Bakat · Jul
Av Maria - 1 december 2018 13:00

Antal: 16 stycken

Jäsning: ca 30 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

25 g jäst
5 dl vatten, ljummet
50 g smör, rumsvarmt
2 msk sirap eller honung
2 tsk salt
1 dl vetekli
11 dl mjöl av vete och rotfrukter eller mjöl av vete och vita bönor (ca 660 dl)

 

Topping:

1 ägg, till pensling
Sesamfrön, solroskärnor, vallmofrön, pumpakärnor

 

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.

Tillsätt resten av vattnet, smör, sirap, salt och kli.

Häll i mjölet, och arbeta degen blank och smidig 10 min för hand eller 5 min i maskin.

Pudra över lite mjöl, täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.


Forma till en lång rulle och skär degen i 16 bitar.

Dra och vrid varje degbit ett varv.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.


Pensla bullarna med ägg och strö över någon av fröna.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.


Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se