Alla inlägg under januari 2019

Av Maria - Lördag 19 jan 08:45

Antal: ca 35 stycken

Ugn: 175 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

100 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

Ca 2½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk ljus sirap


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör och strösocker poröst.

Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem och sirapen till smörblandningen.

Arbeta snabbt ihop till en deg.

Dela degen i tre delar och rulla dem till längder.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Platta till längderna något.

Grädda längderna mitt i ugnen i 10-12 minuter.

Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är varma.

Låt kakorna kallna på plåten.

ANNONS
Av Maria - Fredag 18 jan 08:45

Antal: ca 25 stycken

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt

3/4 dl strösocker

1 äggula

1 krm bakpulver

2 tsk vaniljsocker

4½ -5 dl vetemjöl


Garnering:

Hallon- eller jordgubbssylt


Gör så här:

Klicka ner smöret i en bunke och blanda det med övriga ingredienser och arbeta ihop till en deg.

Låt degen vila i kylskåp i 1 timme.

Sätt ugnen på 175 grader.

Forma bollar av degen och lägg dem på ett bakplåtspapper eller forma kakorna i en pepparkaksform i lagom storlek.

Kakan bör vara 1-2 cm tjock.

Tryck med tummen i den formade kakan så att en fördjupning bildas.

Klicka i lagom med sylt i groparna.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter.

Låt dem svalna.

ANNONS
Av Maria - Torsdag 17 jan 09:00




Antal: ca 50 stycken

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

1 dl strösocker

4½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

200 g smör, kylskåpskallt

1 äggula

1 citron, rivet skal


Garnering:

50 g mörk choklad, hackad


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver.

Skär smöret i kuber och tillsätt det.

Nyp ihop allt till en smulig deg.

Tillsätt äggulan och citronskalet.

Arbeta ihop til en smidig deg.

Dela degen i 4-5 bitar.

Rulla varje bit till en fingertjock längd.

Skär varje längd i ca 5 cm långa bitar.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Låt dem svalna på plåten.

Smält chokladen över vattenbad.

Ringla den i valfritt mönster över kakorna.

Låt chokladen stelna.




Av Maria - Onsdag 16 jan 18:06




Antal: ca 30 stycken


Ingredienser:
1 dl florsocker

3 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

400 g kaksmulor (gammal sockerkaka brukar bli toppen)
1 dl punsch (eller arrak)

50 g rumsvarmt smör

En nypa salt

500 g marsipan

Grön karamellfärg

250 g mörk choklad


Gör så här:
Blanda florsocker, kakao och vaniljsocker i en skål och rör ner kaksmulorna.

Tillsätt spriten, ifall du vill ha mildare smak så snåla, men kom ihåg att den ska kläs in i ett sött marsipantäcke så det kan behövas lite sting.

Rör ner smöret och saltet.

Rulla degen till korvar ca 2 cm tjocka och lägg in i plastpåsar i kylskåpet några timmar eller under natten.

Färga marsipanen och kavla ut till en rektangel, den ska vara ganska tjock, "mjöla" bakbordet och kaveln med florsocker så fastnar det inte.

Lägg chokladrullen ovanpå marsipanen och skär marsipanen så att den kan klä om rullen.

Nyp ihop skarven lite och skär i lagom längder.

Smält chokladen i vattenbad och doppa rullens båda ändar.

Ställ kallt att stelna.




Av Maria - Tisdag 15 jan 09:13




Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 15 minuter + 5-8 minuter


Ingredienser:

Pajdeg:

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

125 g margarin

3 msk kallt vatten

En nypa salt


Fyllning:

1 gul lök

1 röd paprika

1 grön paprika

500 g blandfärs

1 dl majskorn

1 påse tacokrydda

1 dl vatten


Tillbehör:

Sallad


Gör så här:

Arbeta samman ingredienserna till pajdegen och låt den vila i kylen medan du gör fyllningen.

Hacka lök och paprika.

Fräs färsen i en panna, tillsätt lök, paprika och majs.

Smaksätt med tacokryddan och häll över vattnet.

Låt puttra några minuter.

Förgrädda pajskalet 15 minuter i 200 grader.

Tillsätt fyllningen och tillaga pajen ytterligare 5-8 minuter.




Av Maria - Måndag 14 jan 18:28

Måndag:

Potatisplättar med bacon: Riv 6 dl potatis, 3 dl morötter och 1 dl lök. Blanda med 1 ägg, salt och peppar. Klicka ut plättar och stek ett par minuter på varje sida. Servera med stekt bacon, lingon och sallad.


Tisdag:

Linssoppa: Skär 4 potatisar, 2 morötter och 1 bit selleri i stavar. Fräs det tillsammans med 1 dl röda linser i lite margarin, tillsätt 1 liter grönsaksbuljong. Låt det småkoka 8-10 minuter. Smaksätt med salt, peppar, 2 msk hackad persilja och riven parmesanost.


Onsdag:

Korv Stroganoff: Skär 2 gula lökar i klyftor och 1 purjolök i grova bitar. Fräs det i lite margarin. Skär 400 g mager falukorv i strimlor och lägg ner i lökpannan. Tillsätt 2 msk tomatpuré och 1 msk vetemjöl. Häll över 3 dl mjölk, låt sjuda ca 5 minuter. Smaksätt med 2 krm timjan, salt och peppar.


Torsdag:

Fisk i asiatisk marinad: Smaksätt 600 g rödtungsfiléer med lite salt. Fördela filéerna på 4 folieark. Hacka 2 schalottenlökar och strö över fisken. Blanda 3 msk rapsolja med 1 msk saft från limefrukt, 1 röd hackad chili och 4 msk hackad koriander. Häll en dryg msk av blandningen över varje paket. Vik ihop paketen och tillaga i ugn, 200 grader ca 15 minuter.


Fredag:

Rågbrödsmacka med kapris: Bred Philadelphiaost på 4 skivor rågbröd. Riv en morot. Fördela riven morot och 2 skivor rökt skinka på varje macka. Toppa med lite kapris.


Lördag:

Saffranspasta med räkor.


Söndag:

Smördegsinbakad champinjonkotlett.

Av Maria - Måndag 14 jan 17:52

Måndag:

Rotfruktsgryta: Skär 300 g mager falukorv i strimlor och 6 potatisar i klyftor. Skär 2 morötter, 1 palsternacka och 1 liten kålrot i kuber. Fräs samtliga rotfrukter och grönsaker i 2 msk olja. Häll över 3-4 dl grönsaksbuljong och krydda med 1 tsk timjan, salt och peppar. Låt puttra 10 minuter, tillsätt korven och låt grytan puttra i ytterligare 5 minuter. Rör ner 1 msk senap och 1 dl hackad persilja.


Tisdag:

Blomkålssoppa: Skär 1 blomkålshuvud i bitar, skiva 1 purjolök och fräs det i lite olja. Tillsätt 8 dl grönsaksbuljong och koka ca 10 minuter. Mixa blomkålen tillsammans med lite av spadet. Häll tillbaka det mixade i grytan. Späd med resterande buljong och tillsätt 1½ dl mjölk. Krydda med 2 krm körvel och salt. Garnera med hackad persilja.


Onsdag:

Stekt torskfilé med grönsaksmos: Vänd ca 600 g torskfilé i vetemjöl. Stek filéerna i flytande margarin. Krydda med salt och peppar. Gör potatismos och krydda det med ca 4 msk gräslök. Servera med tomatsallad (tomat, rödlök, basilika och lite vinägrett).


Torsdag:

Röd köttfärspanna: Fräs 2 hackade lökar i lite matfett. Tillsätt 400 g köttfärs och låt det bli jämnt smuligt. Smaka av med salt, peppar och soja. Strö 2 hackade inlagda rödbetor och 1 hackad ättiksgurka över. Låt allt bli genomvarmt.


Fredag:

Kassler med broccolisås: Värm 3-4 skivor kassler/person i 225 graders varm ugn, 7-8 minuter. Koka 250 g broccoli i 2½ dl grönsaksbuljong. Kör broccolin med lite av buljongen (spar resten) i en matberedare. Häll tillbaka det i grytan och späd med resten av buljongen. Smaksätt med 1 tsk rosmarin, salt och peppar. Servera med kokt ris.


Lördag:
Spenat- och ostpaj.


Söndag:

Festliga filégrytan.

Av Maria - Måndag 14 jan 09:00

Måndag:

Minestronesoppa och foccacia (långpannebröd med örter).

Saffranspannkaka: Blanda 2 paket färdig risgröt med 3 ägg, ½ paket saffran, 2 msk socker och 1 dl hackad mandel. Bred ut i smord liten långpanna, 30 minuter i 200 grader. Salmabärsylt och grädde.


Tisdag:

Potatisbullar med bacon, lingon och fänkålscoleslaw.

Färsk frukt i säsong.


Onsdag:

Pad thai (thailändsk nudelpytt).

Ananasringar med en klick smetana rörd med lite honung i mitten.


Torsdag:

Ströbrödspanerade strömmingsflundror, potatismos, lingonsylt, riven morot och pressgurka.

Keso med rivet äpple, russin, nötter och kardemumma.


Fredag:

Stek bitar av hokifilé i smör, krydda med örtsalt. Linda in i naanbröd eller liknade med tärnad avokado, mango, tomat och gurka. Pressa lime över, klicka på gräddfil och rulla ihop.

Petit-chouer fyllda med hallonsylt och vispgrädde smaksatt med o´boy.


Lördag:

Vardagsgnocchi med renskav.

Lingonkokosäppelkaka.


Söndag:

Kycklingspett satay och thailändsk gurksallad.

Blanda 1 dl tjock kokosmjölk med 1 dl tjock yoghurt, servera till tropisk fruktsallad med kiwi, mango, physalis.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se