Alla inlägg under februari 2019

Av Maria - 20 februari 2019 21:15

Mängd: 2½ dl


Ingredienser:

100 g gröna eller blå vindruvor

1 dl tranbärsjuice

100 g urkärnade körsbär

Isbitar


Gör så här:
Pressa druvorna till juice och mixa den med de övriga ingredienserna.

Häll den i ett glas med isbitar och garnera eventuellt med färska körsbär.

Av Maria - 20 februari 2019 20:39




Antal: ca 70 stycken

Ugn: 190 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
225 g smör, rumsvarmt

2,4 dl strösocker

1 ägg

1 msk citronskal, finrivet

1 msk citronsaft, pressad

1 msk vatten

6,6 dl vetemjöl

1/4 tsk bikarbonat

1/4 tsk salt

30 g vit choklad, riven


Gör så här:
Vispa ihop smör och strösocker till en mjuk smet.

Vispa i ägg, citronskal, citronsaft och vatten.

Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt.

Arbeta in det i smörsmeten.

Tillsätt den rivna chokladen och blanda till en jämn fin deg.

Dela degen i 3 bitar och rulla dem till rullar, ca 4 cm i diameter.

Plasta in rullarna och lägg i frysen i ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 190 grader.

Skär rullarna i ca 7 mm tjocka skivor.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Låt dem svalna.




Av Maria - 20 februari 2019 19:15




Ingredienser:
500 g hallon, 1 liter

500 g röda vinbär

500-700 g strösocker, 6-9 dl

1 krm natriumbensoat

2 krm citronsyra


Gör så här:

Rensa bären och varva dem med socker i syltgrytan.

Ställ svalt någon timme att safta sig.

Hetta upp bären på svag värme och koka sylten 15-20 minuter.

Rör inte men skaka grytan då och då.

Sylten är färdig när bären sjunker i lagen.

Tag grytan från plattan, skumma väl och rör ner bensoat och citronsyra i lite het sylt.

Ös upp i varma, väl rengjorda burkar och sätt på lock.




Av Maria - 20 februari 2019 11:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 hackad silverlök
10 tunnskivade rädisor
1 kruka koriander, hackad
1⁄2 pressad lime, pressad
svartpeppar


Gör så här:

Blanda lök, rädisor och koriander, pressa över limejuice och lite nymalen peppar.

Rör om och låt dra i 10 minuter.

Av Maria - 20 februari 2019 10:15

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

2 ägg

2 msk mjölk

15 g smör


Gör så här:

Knäck två ägg i en skål och häll i två matskedar vatten (eller mjölk eller grädde!).

Salta och peppra.

Ta en gaffel och vispa ihop.

Stek på medel- värme med smör ca 5–10 min.

Vik dubbelt och servera.

Maten är klar!

Av Maria - 19 februari 2019 20:45




Mängd: 4 dl


Ingredienser:

200 g konserverade aprikoser i fruktspad, avrunna

1½ dl aprikosyoghurt

1½ dl kall mellanmjölk

Isbitar


Gör så här:

Mixa aprikoser, yoghurt och mjölk i en matberedare eller mixar till en slät smoothie.

Häll upp i glas, lägg i några isbitar och garnera med aprikosskivor.




Av Maria - 19 februari 2019 17:45




Antal: ca 40 stycken

Ugn: 180 grader, 13-16 minuter


Ingredienser:

200 g smör, rumsvarmt

1½ dl florsocker

5 dl vetemjöl

1 äggula


Fyllning:

Ca 1 dl hallonsylt


Garnering:
Florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Nyp ihop smöret med florsocker och vetemjöl.

Tillsätt äggulan och blanda ihop allt till en deg.

Låt den vila inrullad i plastfolie i kylskåpet i ca 20 minuter.


Kavla ut degen, ca 2 mm tjock på ett mjölat bakbord.

Stansa ut rundlar, ca 4 cm i diameter.

Gör ett hål i mitten, ca 1½ cm, på hälften av dem.

Lägg bottnarna på en plåt med bakplåtspapper.

Lägg rundlarna med hål i ovanpå bottnarna.

Fyll hålet med sylt.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 13-16 minuter.

Låt dem svalna på plåten.

Pudra florsocker över kakorna innan servering.




Av Maria - 19 februari 2019 13:15

Ingredienser:
1 kg smultron, 2 liter

400-700 g socker, 5-8 dl

1 rågat krm natriumbensoat

Ev. ½ dl konjak


Gör så här:

Rensa bären och lägg i en bunke, mosa dem lätt.

Blanda socker och bensoat, rör ner i bären och rör tills sockret löst sig.

Tillsätt och rör ut ev. konjak.

Ös upp i lagom stora frysförpackningar och frys genast.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards