Alla inlägg under februari 2019
Mängd: 2½ dl
Ingredienser:
100 g gröna eller blå vindruvor
1 dl tranbärsjuice
100 g urkärnade körsbär
Isbitar
Gör så här:
Pressa druvorna till juice och mixa den med de övriga ingredienserna.
Häll den i ett glas med isbitar och garnera eventuellt med färska körsbär.
Antal: ca 70 stycken
Ugn: 190 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
225 g smör, rumsvarmt
2,4 dl strösocker
1 ägg
1 msk citronskal, finrivet
1 msk citronsaft, pressad
1 msk vatten
6,6 dl vetemjöl
1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
30 g vit choklad, riven
Gör så här:
Vispa ihop smör och strösocker till en mjuk smet.
Vispa i ägg, citronskal, citronsaft och vatten.
Blanda vetemjöl, bikarbonat och salt.
Arbeta in det i smörsmeten.
Tillsätt den rivna chokladen och blanda till en jämn fin deg.
Dela degen i 3 bitar och rulla dem till rullar, ca 4 cm i diameter.
Plasta in rullarna och lägg i frysen i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 190 grader.
Skär rullarna i ca 7 mm tjocka skivor.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt dem svalna.
Ingredienser:
500 g hallon, 1 liter
500 g röda vinbär
500-700 g strösocker, 6-9 dl
1 krm natriumbensoat
2 krm citronsyra
Gör så här:
Rensa bären och varva dem med socker i syltgrytan.
Ställ svalt någon timme att safta sig.
Hetta upp bären på svag värme och koka sylten 15-20 minuter.
Rör inte men skaka grytan då och då.
Sylten är färdig när bären sjunker i lagen.
Tag grytan från plattan, skumma väl och rör ner bensoat och citronsyra i lite het sylt.
Ös upp i varma, väl rengjorda burkar och sätt på lock.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 hackad silverlök
10 tunnskivade rädisor
1 kruka koriander, hackad
1⁄2 pressad lime, pressad
svartpeppar
Gör så här:
Blanda lök, rädisor och koriander, pressa över limejuice och lite nymalen peppar.
Rör om och låt dra i 10 minuter.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
2 ägg
2 msk mjölk
15 g smör
Gör så här:
Knäck två ägg i en skål och häll i två matskedar vatten (eller mjölk eller grädde!).
Salta och peppra.
Ta en gaffel och vispa ihop.
Stek på medel- värme med smör ca 5–10 min.
Vik dubbelt och servera.
Maten är klar!
Mängd: 4 dl
Ingredienser:
200 g konserverade aprikoser i fruktspad, avrunna
1½ dl aprikosyoghurt
1½ dl kall mellanmjölk
Isbitar
Gör så här:
Mixa aprikoser, yoghurt och mjölk i en matberedare eller mixar till en slät smoothie.
Häll upp i glas, lägg i några isbitar och garnera med aprikosskivor.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 180 grader, 13-16 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
1½ dl florsocker
5 dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning:
Ca 1 dl hallonsylt
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Nyp ihop smöret med florsocker och vetemjöl.
Tillsätt äggulan och blanda ihop allt till en deg.
Låt den vila inrullad i plastfolie i kylskåpet i ca 20 minuter.
Kavla ut degen, ca 2 mm tjock på ett mjölat bakbord.
Stansa ut rundlar, ca 4 cm i diameter.
Gör ett hål i mitten, ca 1½ cm, på hälften av dem.
Lägg bottnarna på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg rundlarna med hål i ovanpå bottnarna.
Fyll hålet med sylt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 13-16 minuter.
Låt dem svalna på plåten.
Pudra florsocker över kakorna innan servering.
Ingredienser:
1 kg smultron, 2 liter
400-700 g socker, 5-8 dl
1 rågat krm natriumbensoat
Ev. ½ dl konjak
Gör så här:
Rensa bären och lägg i en bunke, mosa dem lätt.
Blanda socker och bensoat, rör ner i bären och rör tills sockret löst sig.
Tillsätt och rör ut ev. konjak.
Ös upp i lagom stora frysförpackningar och frys genast.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|