Alla inlägg under februari 2019
Antal: 24-28 stycken
Ugn: 180 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver
½ tsk mald kardemumma
1 nypa salt
4½-5 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda smör, strösocker, vaniljsocker, bakpulver, kardemumma och salt i en bunke.
Tillsätt vetemjölet och rör ihop allt till en deg.
Knåda inte mer än nödvändigt för då blir glutentrådarna för starka och kakorna sega.
Dela degen i två bitar.
Kavla ut dem till längder på ett bakplåtspapper.
Tryck försiktigt en skåra med fingret i både längderna och fyll dem med lingonsylt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-15 minuter.
Skär längderna i bitar med en vass kniv när de fortfarande är varma.
Ingredienser:
1 kg hjortron, 2 liter
500-600 g socker, 6-7 dl
Gör så här:
Rensa bären och varva dem med socker i syltgrytan.
Låt stå några timmar att safta sig.
Koka upp och koka bären 15-20 minuter på svag värme.
Tag från plattan, skumma väl och ös upp i rena, varma burkar.
Sätt på lock.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
Vispa lätt upp ägg och mjölk i en djup tallrik.
Bred färskost på 2 av brödskivorna och lägg på ost och skinka.
Lägg på brödskivor och kläm ihop.
Doppa bröden på båda sidorna i äggvispet och lägg direkt över i en varm stekpanna med olja och smör. Stek till fin färg på låg värme och tills osten smält ordentligt.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
300 g varmrökt lax
Senapsmajonnäs:
1 msk grovkornig senap
2 msk majonnäs
salt och svartpeppar
Äppelsallad:
2 äpplen
1 knippe
1 tsk rapsolja
1 lime, saften från
salt och svartpeppar
Gör så här:
Plocka laxen i grova bitar.
Blanda majonnäs, senap, salt och peppar.
Vänd ner laxen och blanda försiktigt.
Strimla äpple och dill.
Blanda med lime och olja.
Lägg laxröran i sked, toppa med äppelsallad.
Salta och peppra.
Mängd: 4½ dl
Ingredienser:
125 g blandad torkad frukt
4 dl äppeljuice, eller mer om det behövs
2 dl yoghurt
Isbitar
Gör så här:
Hacka den torkade frukten grovt och lägg den i en stor skål.
Häll över äppeljuicen, täck med plastfolie och låt stå över natten.
Lägg den torkade frukten och äppeljuicen i en matberedare eller mixer, tillsätt yoghurt och mixa till en läcker smoothie.
Tillsätt mer äppeljuice om det behövs.
Häll upp i glas och lägg i några isbitar.
Ingredienser:
1 kg blåbär, 1½ liter
500 g socker, 6 dl
1 krm natriumbensoat, rågat
Gör så här:
Rensa, skölj och varva bär och socker i sylt grytan.
Hetta upp och koka försiktigt 15 minuter.
Rör inte men skaka grytan då och då för jämn upphettning.
Sylten är färdig när bären sjunker i lagen.
Ta grytan från plattan, skumma väl och rör ner bensoatet utrört i lite het sylt.
Ös upp i varma burkar och sätt på lock.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader
Ingredienser:
1 baguette, skuren i ca 20 tunna skivor
200 g taleggio
4 fikon färska delade i 6 kvartar
½ dl honung
1 rosmarinkvist, plockad och grovhackad
salt och peppar
pistagenötter rostade och hackade
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Rosta brödskivorna gyllene ett par minuter.
Skiva osten och lägg på bröden.
Koka samman honung och rosmarin.
Häll över osten.
Gratinera osten tillsammans med fikonet.
Servera direkt.
Tips:
Förbered allt i förväg på en plåt.
Sen räcker det med en minut i ugnen.
Antal: 4 Portioner
Ingredienser:
Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av kokvattnet och låt kallna.
Skär potatisen i bitar.
Koka bönorna i lättsaltat vatten.
Dela fänkålen, skär bort rotstocken och skiva den tunt.
Dela tomaterna och skiva löken.
Blanda potatis, bönor, fänkål, tomater, lök, dill, fänkålsfrö, olivolja och citronsaft.
Krydda med salt och peppar.
Dela makrillen i bitar, klyfta äggen och dela jordgubbarna.
Lägg upp potatissalladen på ett fat.
Toppa med makrill, ägg, jordgubbar, oliver och kapris.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | ||||||
|