Direktlänk till inlägg 11 mars 2019
Måndag:
Amerikanska pannkakor: Vispa samman 1 ägg, 3 dl filmjölk och 2 msk smält smör. Tillsätt 3 dl vetemjöl blandat med 1 msk socker, 1 tsk bakpulver, ½ tsk bikarbonat och ½ tsk vatten. Pensla stekpannan med fett och lägg i matskedsstora klickar av smeten när pannan är riktigt het. Servera med lönnsirap och ev. med stekt bacon (lägg baconet på hushållspapper så fettet rinner av).
Tisdag:
Löksoppa: Skiva och fräs 6 gula lökar och 2 vitlöksklyftor i lite fett. Häll över 1 liter mörk oxbuljong och låt puttra ca 15 minuter. Rosta 4 skivor vitt bröd. Häll upp soppan i 4 portionsskålar, lägg de rostade skivorna på toppen av soppan, strö över 1 msk riven ost på varje skiva. Gratinera i 275 graders varm ugn tills osten smält och fått fin färg.
Onsdag:
Ugnsstekt sillfilé i tomatmarinad: Salta lätt 600 g strömming- eller sillfiléer. Lägg dem med köttsidan ner i en smord långpanna. Lägg en liten klick smör på varje filé. Ställ in filéerna i 250 graders varm ugn i ca 15 minuter. Lägg över de nystekta filéerna i en form och slå på en marinad av 1 dl passerade tomater (burk), 2 dl vatten, 1 msk vinäger, 1 tsk salt och 1 krm grovstött svartpeppar. Täck ytan med skivad rå rödlök. Låt sillen stå och ta smak i ett par timmar. Servera med kokt potatis och gröna ärter.
Torsdag:
Köpenhamsbiff: Låt 3/4 dl ströbröd svälla med 2½ dl mjöl i ca 10 minuter. Tillsätt 500 g köttfärs, 1 ägg, 1 tsk salt och 1 krm vitpeppar. Blanda färsen och bred ut den i en smord form. Grädda ca 40 minuter i 200 graders varm ugn. Skiva och stek 2 lökar och lägg löken ovanpå den färdiga färsen tillsammans med skivade tomater. Servera med kokt potatis.
Fredag:
Pizza med kassler: Rör ut 25 g jäst i 2½ dl ljummet vatten. Tillsätt 2 msk olja, ½ tsk salt och ca 7 dl vetemjöl. Låt degen jäsa i 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela i 4 bitar. Rulla dem till bullar och kavla ut dem till runda bottnar, ca 25 sm i diameter. Lägg bottnarna på bakpappersklädda plåtar och bred på tomatpuré. Skiva 300 g champinjoner, tärna 200 g kassler eller rökt skinka och fördela det på pizzorna. Strö över lite oregano och riven ost. Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter. Servera med vitkålssallad.
Lördag:
Söndag:
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|