Direktlänk till inlägg 17 mars 2019

Helstekt oxfilé med rödvinssås, späda grönsaker & hasselbackspotatis

Av Maria - Söndag 17 mars 15:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 120 grader, tills köttet är som du vill och 200 grader, ca 30 minuter + 10 minuter


Ingredienser:

HELSTEKT, ÖRTRULLAD OXFILÉ:
700 g  välmarmorerad oxfilé, (beräkna 150-200 g per person)
1  hel vitlök
1 kruka  persilja
1 kruka  körvel
1 kruka  timjan
1 kruka  gräslök
Kvistar  dragon
Neutral olja, att rulla och steka i
Smör, att steka i


SPÄDA GRÖNSAKER:
Haricots verts
Späda knippmorötter
Färsk bladspenat
Salladslök
Salt
Peppar
Persilja, finhackad

 



HASSELBACKSPOTATIS:
2  potatisar per person
Smör
Salt
Peppar
Ströbröd
Ev parmesan

 

Gör så här:


Låt oxfilén bli rumstempererad så att köttbiten inte sänker värmen i stekpannan när du bryner den.

En timme innan tillagning är lämpligt att ta fram köttet. 
Värm ugnen till 120 grader.

Gnid in köttet i en neutral olja så att salt och nymald svartpeppar sedan fäster på köttet. 
Lägg i köttet, viktigt här att du låter oxfilén ligga stilla i pannan tills den får fin yta innan du vänder runt och fortsätter bryna runt om hela köttbiten. 
Sänk eventuellt värmen en aning och tillsätt därefter rejält med smör som du öser över köttet med hjälp av en sked.

Temperaturen i stekpannan ska vara precis så att smöret hela tiden bubblar men utan att det bränns vid. 
Halvera en hel vitlök och lägg ner även den att steka med, med skal och allt. 
Fortsätt att ösa köttet noga med smör medan du steker runt om på alla sidor. 
Lägg över köttbiten och vitlöken i en ugnsform och låt gå färdigt i ugnen till den innertemperatur du föredrar på din oxfilé.

Om du inte kan känna på konsistensen när det är färdigt så använd en köttermomenter.

Det är viktigt att inte översteka det fina köttet! 
Finhacka körvel, persilja, gräslök, repade blad av timjan samt dragon (ta inte för mycket dragon då den lätt tar över med sin kraftiga smak). 
Bred ut ett örttäcke på en skärbräda eller en plåt, rulla därefter den färdigstekta oxfilén i örterna så att den täcks runt om. 
Låt köttet vila innan du trancherar så att köttsafterna hinner fördela sig fint i köttet istället för att de rinner ut när du skär upp. 


Grönsaker:
Skär salladslöken i bitar, blanchera haricot verts och hela, späda knippmorötter (lägg i kokande vatten i någon minut, kyl därefter ned i isvatten för att få krispiga grönsaker). 
Fräs grönsakerna i olja, vänd ner bladspenaten sist av allt så den behåller sin spänst och avsluta med lite salt, peppar samt finhackad persilja. 


Hasselbackspotatis:
Tornera potatisen så de får en snygg form.

Skär skivor nästan hela vägen ned, men potatisen ska hålla ihop.

Ta gärna hjälp av en träsked att lägga potatisen i så går det lättare och du riskerar inte att skära hela vägen igenom. 
Toppa potatisen med smör, salt och peppar.

Låt gå i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.

Ta sedan ut dem och ös med smöret samt strö över ströbröd och eventuellt parmesan.

Låt gå ytterligare 10 minuter i ugnen.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 18 juni 05:56

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 persika eller 100 g honungsmelon 1 äpple 200 g jordgubbar 100 g blå vindruvor   Dip: 4 dl kesella, 1 % fett 1 dl skalad mandel 2-3 kvistar mynta 1 dl matyoghurt   Gör så här:Börja med d...

Av Maria - Söndag 16 juni 07:00

      Antal: 1 plåt Ugn: 150 grader, 1½ timme   Ingredienser:2 dl sesamfrö 1 dl solrosfrö 1 dl bovetemjöl ½ dl linfrö ½ tsk salt ½ dl rapsolja 2 dl kokande vatten   Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Rör i olj...

Av Maria - Lördag 15 juni 09:29

Jäsning: 40 minuter + 20 minuter Ugn: 225 grader, ca 25 minuter   Ingredienser: 5 dl ljummet vatten50 g jäst1 tsk salt½ dl Rörsocker Strö2 rivna äpplen1 dl solrosfröca 14 dl vetemjöl   Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Häll på ...

Av Maria - Fredag 14 juni 06:27

Antal: 8 portioner Ugn: 200 grader, 25-30 minuter   Ingredienser: 2 små bananer 500 g keso 6 ägg Ev. 1 msk honung 2 dl hackad/mixad sötmandel 1/4-½ g saffran Bär till servering, tex hallon och granatäpple   Gör så här: Sätt ...

Av Maria - Torsdag 13 juni 06:25

Antal: 1 bröd Ugn: 200 grader, ca 1 timme   Ingredienser: 2 dl fiberhavregryn 2 dl grovt rågmjöl 2 dl kokosmjöl 1 dl rågkross 1 dl hackade nötter 2 tsk bikarbonat 1 tsk salt 1 banan 5 dl mild yoghurt   Gör så här: Sätt u...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se