Direktlänk till inlägg 31 mars 2019

Hängmörad biff med grönpepparsås, råstekt potatiskaka & ugnsbakade tomathalvor

Av Maria - Söndag 31 mars 12:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:

800 g  hängmörad biff, i 4 skivor
Smör till stekning
Salt

Nymalen svartpeppar


GRÖNPEPPARSÅS:
4  schalottenlökar
50 g  smör
0,5 dl  grönpeppar i lag
0,5 dl  konjak
3 dl  hemgjord kalvfond(eller utspädd fond från flaska)
3 dl  vispgrädde
Salt

Nymalen peppar


RÅSTEKT POTATISKAKA:
ca 1 kg  stora potatisar av fast sort
Salt

Vitpeppar
2 msk  rapsolja
100 g  smör
Gräslök, hackad

 

Ugnsbakade tomater:


2  tomater
2 klyftor  vitlök
1 kruka  persilja
100 g  smör, rumsvarmt
0,5 dl  ströbröd
Salt

Svartpeppar

 

Gör så här:

Torka biffarna och putsa bort eventuella senor. 
Hetta upp en stekpanna och lägg i smör.

Salta och peppra biffarna och stek dem i 1–3 minuter på varje sida (beroende på hur pass rött kött du vill ha). 


Grönpepparsås:

Skala och finhacka löken. 
Smält smöret i en kastrull, lägg i löken samt den avrunna grönpepparn och fräs i några minuter tills löken börjar bli genomskinlig. 
Häll i konjaken (snåla inte, men se upp med flammor - gör det inte under fläkten!) och fonden och låt koka ner till två tredjedelar. 
Tillsätt grädden och låt sedan såsen koka ner till önskad konsistens. 
Smaka av med salt och peppar. 
Rör eventuellt ner ett par extra droppar konjak när det är dags att servera. 

 

Råstekt potatiskaka:
Skala och grovriv potatisen på ett rivjärn eller en mandolin.

Lägg alltsammans i en bunke och salta och peppra. 
Hetta upp oljan och smöret i en stor stekpanna eller flera små stekpannor. 
Forma en boll av potatis och pressa ur så mycket vatten som möjligt. 
Lägg ner den i pannan och platta ut till en kaka. 
Sänk värmen en aning och låt potatiskakan ligga tills den binder ihop och stekytan är fint gyllenbrun, 5–10 minuter på varje sida. 
Vänd och stek lika länge på andra sidan.

Strö lite hackad gräslök över före servering. 


Ugnsbakade tomathalvor:
Värm ugnen till 200 grader. 
Dela tomaterna på mitten och lägg dem med snittytan upp i en ugnsform. 
Finhacka vitlök och persilja och blanda med smör, ströbröd, salt och peppar. 
Fördela kryddsmöret över tomathalvorna.

Ugnsbaka dem tills de känns mjuka, 20–30 minuter. 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 19 juni 18:25

      Antal: 4 portioner   Ingredienser:5 dl kokt, kallt råris 3 msk vatten 2 msk olja 1 msk vinäger 2 tsk rivet apelsinskal 3 krm salt 1 krm peppar 600 g kokt,kall lax eller 500 g varmrökt lax 400 g färska eller djupfrysta ...

Av Maria - Onsdag 19 juni 06:30

Antal: 8 stycken Ugn: 175 grader, 15 minter   Ingredienser:3 ägg 1 dl havregryn 1 dl kokosmjöl ½ dl psylliumfrön 1½ tsk bakpulver Salt 25 g smör 6-8 soltorkade tomater 4 msk kesella 1½ dl fetaost   Gör så här: Vispa ägge...

Av Maria - Tisdag 18 juni 05:56

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 persika eller 100 g honungsmelon 1 äpple 200 g jordgubbar 100 g blå vindruvor   Dip: 4 dl kesella, 1 % fett 1 dl skalad mandel 2-3 kvistar mynta 1 dl matyoghurt   Gör så här:Börja med d...

Av Maria - Söndag 16 juni 07:00

      Antal: 1 plåt Ugn: 150 grader, 1½ timme   Ingredienser:2 dl sesamfrö 1 dl solrosfrö 1 dl bovetemjöl ½ dl linfrö ½ tsk salt ½ dl rapsolja 2 dl kokande vatten   Gör så här: Blanda alla torra ingredienser. Rör i olj...

Av Maria - Lördag 15 juni 09:29

Jäsning: 40 minuter + 20 minuter Ugn: 225 grader, ca 25 minuter   Ingredienser: 5 dl ljummet vatten50 g jäst1 tsk salt½ dl Rörsocker Strö2 rivna äpplen1 dl solrosfröca 14 dl vetemjöl   Gör så här: Smula jästen i en degbunke. Häll på ...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se