Alla inlägg under mars 2019
Antal: 4 portioner
Ugn: 120 grader, tills köttet är som du vill och 200 grader, ca 30 minuter + 10 minuter
Ingredienser:
HELSTEKT, ÖRTRULLAD OXFILÉ:
700 g välmarmorerad oxfilé, (beräkna 150-200 g per person)
1 hel vitlök
1 kruka persilja
1 kruka körvel
1 kruka timjan
1 kruka gräslök
Kvistar dragon
Neutral olja, att rulla och steka i
Smör, att steka i
SPÄDA GRÖNSAKER:
Haricots verts
Späda knippmorötter
Färsk bladspenat
Salladslök
Salt
Peppar
Persilja, finhackad
HASSELBACKSPOTATIS:
2 potatisar per person
Smör
Salt
Peppar
Ströbröd
Ev parmesan
Gör så här:
Låt oxfilén bli rumstempererad så att köttbiten inte sänker värmen i stekpannan när du bryner den.
En timme innan tillagning är lämpligt att ta fram köttet.
Värm ugnen till 120 grader.
Gnid in köttet i en neutral olja så att salt och nymald svartpeppar sedan fäster på köttet.
Lägg i köttet, viktigt här att du låter oxfilén ligga stilla i pannan tills den får fin yta innan du vänder runt och fortsätter bryna runt om hela köttbiten.
Sänk eventuellt värmen en aning och tillsätt därefter rejält med smör som du öser över köttet med hjälp av en sked.
Temperaturen i stekpannan ska vara precis så att smöret hela tiden bubblar men utan att det bränns vid.
Halvera en hel vitlök och lägg ner även den att steka med, med skal och allt.
Fortsätt att ösa köttet noga med smör medan du steker runt om på alla sidor.
Lägg över köttbiten och vitlöken i en ugnsform och låt gå färdigt i ugnen till den innertemperatur du föredrar på din oxfilé.
Om du inte kan känna på konsistensen när det är färdigt så använd en köttermomenter.
Det är viktigt att inte översteka det fina köttet!
Finhacka körvel, persilja, gräslök, repade blad av timjan samt dragon (ta inte för mycket dragon då den lätt tar över med sin kraftiga smak).
Bred ut ett örttäcke på en skärbräda eller en plåt, rulla därefter den färdigstekta oxfilén i örterna så att den täcks runt om.
Låt köttet vila innan du trancherar så att köttsafterna hinner fördela sig fint i köttet istället för att de rinner ut när du skär upp.
Grönsaker:
Skär salladslöken i bitar, blanchera haricot verts och hela, späda knippmorötter (lägg i kokande vatten i någon minut, kyl därefter ned i isvatten för att få krispiga grönsaker).
Fräs grönsakerna i olja, vänd ner bladspenaten sist av allt så den behåller sin spänst och avsluta med lite salt, peppar samt finhackad persilja.
Hasselbackspotatis:
Tornera potatisen så de får en snygg form.
Skär skivor nästan hela vägen ned, men potatisen ska hålla ihop.
Ta gärna hjälp av en träsked att lägga potatisen i så går det lättare och du riskerar inte att skära hela vägen igenom.
Toppa potatisen med smör, salt och peppar.
Låt gå i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.
Ta sedan ut dem och ös med smöret samt strö över ströbröd och eventuellt parmesan.
Låt gå ytterligare 10 minuter i ugnen.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 225 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
75 g smör, rumsvarmt
½ dl strösocker
1 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
Garnering:
1 ägg
Pärlsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 225.
Rör smör och strösocker poröst.
Rör ner gräddfil och tillsätt vetemjölet blandat med hjorthornssalt.
Rulla ut degen på ett mjölat bakbord och skär den i 20 bitar.
Rulla varje bit till en ca 20 cm lång längd.
Forma längderna till ringar.
Pensla ringarna med uppvispat ägg och doppa dem i pärlsocker.
Grädda kakorna i ugnen i 8-10 minuter.
Låt dem kallna på galler.
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
3 apelsiner, ca 500 g
5 dl vatten
125 g kärnfria katrinplommon, ½ påse
3 tsk pektinpulver
6 dl socker
½ tsk citronsyra
½ dl skållad, strimlad mandel
Ev. 3 msk whisky, konjak eller portvin
Gör så här:
Skölj apelsinerna väl och borsta skalet med mjuk borste.
Dela apelsinerna mitt itu på längden och sedan i klyftor.
Skiva dem tunt för hand eller i matberedare.
Häll apelsiner och vatten i en gryta.
Koka under lock i 30 minuter.
Skär plommonen bitar och blanda ner i grytan, låt koka ytterligare 5 minuter.
Blanda pektinpulvret med ½ dl socker.
Rör ner i blandningen och koka 1 minut.
Tillsätt resten av sockret, citronsyran och mandeln.
Koka ca 3 minuter.
Ös upp i bensoatsköljda burkar och sätt på täta lock.
Ingredienser:
2 kg knappt mogna vindruvor
1 dl vatten
1,3 kg socker, ca 15½ dl
2 tsk citronsyra
½ flaska certo fruktpektin
Ev. 3 msk sherry
Gör så här:
Skölj druvorna väl och mosa dem i matberedaren.
Häll massan i syltgrytan, slå i vattnet och koka upp.
Låt koka 10 minuter under lock.
Sila av saften och mät upp 1 liter i en kastrull.
Rör ner sockret och koka upp under omrörning.
Rör i pektinet och koka livligt 1 minut till under omrörning.
Tillsätt eventuellt sherry.
Tag kastrullen från plattan, skumma väl och slå upp geléet i bensoatsköljda geléglas.
Paraffinera och sätt på täta lock.
Antal: 1 formbröd
Ugn: 175-200 grader, ca 30 minuter
Jäsning: Dubbel storlek + ca 30 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
1 dl vatten
1 dl mjölk
50 g smör eller margarin
2-3 msk honung
1 krm salt
4 dl grahamsmjöl (240 g)
4 dl vetemjöl (240 g)
Gör så här:
Smält fettet, tillsätt vätskan, värm den till 37 grader och slå detta över den smulade jästen.
Tillsätt honung och salt och arbeta in mjölet.
Täck över, låt jäsa till dubbel storlek.
Arbeta sedan ihop degen, forma den till en längd och lägg den i smord form.
Täck över och låt jäsa ca 30 minuter.
Grädda i 175-200 grader ca 30 minuter.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
1 liten palsternacka
1 grön paprika, urkärnad
100 g vattenkrasse
½ medelstor gurka, 175 g
Isbitar
Gör så här:
Pressa grönsakerna till juice och häll i ett glas med isbitar.
Toppa gärna med hackad mynta.
Ugn: 175 grader, 10 minuter
Ingredienser:
10 st kokta ägg
2 st burkar matjessill, à 200g
2 st krukor dill
1 stt rödlök, finhackad
50 g smör
Gör så här:
Varva hackat ägg, matjessill, dill och rödlök i en ugnsform.
Hyvla kallt smör med osthyvel och lägg överst på sillblandningen.
Värm i ugnen 10 minuter, 175 grader.
Antal: 40-45 stycken
Ugn: 175 grader, 10-13 minuter
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 dl potatismjöl
1½ dl vetemjöl
Garnering:
100 g mörk choklad, smält
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör, florsocker och vaniljsocker till en jämn smet.
Tillsätt potatis- och vetemjöl, lite i taget, och blanda ihop allt till en lite lös deg.
Spritsa ut degen med en sprits försedd med en stjärntyll till längder på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda längderna mitt i ugnen i 10-13 minuter.
Dela längderna i 3-4 cm långa bitar med en vass kniv direkt när de kommer ut ur ugnen.
Låt kakorna ligga kvar och kallna på plåten.
Doppa ändarna på kakorna i smält choklad.
Låt kakorna stå en stund i kylen så att chokladen stelnar.
Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|