Alla inlägg under mars 2019

Av Maria - Torsdag 14 mars 06:15

Ingredienser:
3 kg lingon, 5 liter

2½ dl vatten

1 påse citronsyra, 30 g

1 1/4 kg socker, 15 dl


Gör så här:

Skölj och mosa bären.

Lägg i en rymlig kruka och tillsätt vatten och vinsyra.

Rör tills syran löst sig.

Ställ krukan svalt, väl övertäckt, i två dygn.

Rör om några gånger under tiden.

Häll massan i en silduk urvriden i hett vatten och låt självrinna någon timme.

Blanda ner sockret i saften och rör tills det är ordentligt löst.

Slå upp i bensoatsköljda flaskor, tillslut dem väl.

ANNONS
Av Maria - Torsdag 14 mars 04:45

Antal: ca 40 stycken

Ugn: 175 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:

200 g smör, rumsvarmt

2 msk vaniljsocker

5 dl vetemjöl


Garnering:

1 dl strö- eller florsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ihop smör, vaniljsocker och vetemjöl, gärna med en elvisp.

Det ska bli en smulig deg.

Tryck ihop degen med händerna i bunken.

Ta upp degen på bakbordet.

Rulla degen till 2 cm tjocka rullar och lägg dem i kylskåpet i ca 20 minuter.


Skär varje bit till en längd som du böjer och lägger på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Låt kakorna svalna något på plåten.

Strö över rejält med strö- eller florsocker och låt dem svalna på galler.

ANNONS
Av Maria - Onsdag 13 mars 17:35




Mängd: 2½ dl


Ingredienser:

1 morot

1 litet salladshuvud, 125 g

1 liten palsternacka

1/4 cantaloupemelon

Isbitar


Gör så här:
Pressa morot, sallad och palsternacka till juice tillsammans med melonköttet.

Mixa väl och servera i ett högt glas med isbitar och gärna några melonskivor.




Av Maria - Onsdag 13 mars 14:45

Ingredienser:

1 kg röda vinbär

400 g (5 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt


Gör så här:

Repa och skölj bären.

Varva bär och socker i en bunke och låt dem stå och safta sig över en natt.

Rör sylten tills sockret är smält eller för bär och socker direkt i en elektrisk matberedningsmaskin.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på kalla burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - Onsdag 13 mars 14:45

Ingredienser:

3 dl  honung
1 msk  vit balsamvinäger
2 st  små tryfflar

 

Gör så här:


Värm honungen. 
Blanda i vinägern. 
Skär tryffeln i små skivor och tillsätt i honungen. 


En underbar honung som passar utmärkt till dessertost.

Av Maria - Onsdag 13 mars 06:00




Mängd: ca 2 kg


Ingredienser:
1 kg lingon, ca 1 3/4 liter

3 dl vatten

850 g socker, ca 10 dl

½ flaska certo fruktpektin


Gör så här:

Blanda lingon och vatten i en rymlig gryta och koka sakta 5 minuter, under lock.

Rör i sockret och koka upp lingonen under omrörning.

Koka livligt 1 minut.

Tag grytan av plattan och rör i pektinet.

Skumma och rör sylten ca 5 minuter, häll upp i bensoatsköljda burkar.

Sätt på täta lock.




Av Maria - Onsdag 13 mars 04:30




Antal: 27-30 stycken

Ugn: 225 grader,  8-9 minuter


Ingredienser:

80 g valnötter, ca 2 dl

4 dl vetemjöl

1 dl strösocker

70 g smör, kylskåpskallt

3-4 msk vatten, kallt


Gör så här:

Mixa nötterna i en matberedare.

Tillsätt vetemjöl, strösocker och smör, skuret i kuber.

Mixa snabbt ihop det.

Tillsätt vattnet, 1 msk i taget, och mixa till en deg.

Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp i ca 1 timme.


Sätt ugnen på 225 grader.

Forma runda bollar av degen och platta till dem,ca 5 cm breda och max ½ cm höga.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Nagga kexen med en gaffel.

Grädda kexen mitt i ugnen i 8-9 minuter.

Låt dem svalna på ett galler.




Av Maria - Tisdag 12 mars 18:45




Ingredienser:

2 liter jordgubbar

20 klasar fläderblommor

1 citron i skivor

1 påse citronsyra, ca 30 g

2 liter vatten

2 kg socker

1 krm natriumbensoat

2 krm kaliumbensoat


Gör så här:
Skölj bär och blommor väl.

Mosa jordgubbarna och lägg i en rymlig kruka tillsammans med blomklasarna.

Lägg i citronskivorna och strö över citronsyran.

Koka upp vatten och socker och slå den heta lagen i krukan.

Rör tills citronsyran löst sig helt.

Täck väl och låt krukan stå svalt i fem dygn.

Tag upp citronskivorna efter två dygn och rör om.

Tillsätt konserveringsmedlen utrörda i lite saft, sila saften och häll upp i väl rengjorda bensoatsköljda flaskor, tillslut dem väl.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se