Alla inlägg under mars 2019
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
½ röd paprika, urkärnad
½ gul paprika, urkärnad
½ orange paprika, urkärnad
1 apelsin
1 msk myntablad
Isbitar
Gör så här:
Pressa paprikorna och apelsinen till juice och servera med isbitar i ett glas.
Rör i myntabladen och servera.
Ingredienser:
KOREANSKA PANNKAKOR:
1 1/4 dl vetemjöl
1½ dl vatten
1 stort ägg
0,5 msk misopaste
1 krm salt
15 cm purjolök(det gröna)
Neutral olja till stekning
DIPPSÅS:
2 msk japansk eller koreansk soja
1 msk risvinäger
1 tsk socker
1 liten klyfta vitlök, riven
½ röd chilifrukt, tunt skivad
1 tsk rostade sesamfrön
Gör så här:
Rör samman alla ingredienserna till dippsåsen.
Låt smakerna gifta sig medan du gör pannkakan.
Vispa samman vetemjöl, vatten, misopaste och salt till en jämn smet.
Vispa samman ägget med en gaffel.
Blanda med smeten.
Lägg ganska generöst med olja i botten på stekpannan.
Lägg i smeten och stek på medelvärme tills pannkakan är gyllene i botten.
Vänd och stek på andra sidan till den är frasig och gyllene.
Servera genast i bitar med dippsåsen.
Ät gärna med pinnar!
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g blandade tomater
1 kruka basilika
2 mozzarella eller äkta
burrata från Apulien
olivolja
salt och peppar
krutonger eller bröd
Gör så här:
Dela tomaterna, lägg på ett stort fat tillsammans med mozzarella och basilika.
Ringla över olivolja, salt och svartpeppar.
Servera med krutonger eller färskt bröd.
Antal: 24 stycken
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
125 g smör, rumsvarmt
2½ dl strösocker
1 ägg
200 g vit choklad
2 tsk vaniljsocker
3 krm bikarbonat
3 krm bakpulver
1 krm salt
1½ dl havregryn
3½ dl vetemjöl
Garnering:
50 g vit choklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa smör och strösocker luftigt med en elvisp.
Tillsätt ägget och blanda.
Hacka chokladen och blanda den med smörsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smörsmeten.
Dela degen i 24 delar och rulla dem till bollar.
Lägg dem, med 5 cm mellanrum, på plåtar med bakplåtspapper.
Tryck ut bollarna lätt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt dem svalna i 5 minuter på plåtarna innan de läggs över på galler för att svalna helt.
Garnering:
Smält vit choklad över vattenbad och doppa halva kakan i chokladen.
Låt dem stelna.
Ingredienser:
600g kycklingfilé
½ tsk salt
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 tsk sambal oelek eller 1 röd chili i strimlor/små bitar
3 dl vispgrädde (ingen lättare, för då blir såsen för tunn)
1 dl jordnötter, hackade
1 msk farinsocker
1 hönsbuljongtärning
½ dl jordnötsmör, creamy
½ lime, saft och rivet skal
2 äpplen, i strimlor
Gör så här:
Strimla kyckling filéerna.
Bryn dem i lite olja och salta.
Tillsätt vitlökshacket mot slutet.
Blanda övriga ingredienser utom äppelbitarna i en gryta.
Koka upp och lägg i kycklingen.
Låt koka i ett par minuter.
Lägg i äppelstrimlorna och låt bli varma.
Servera med ris och grönsaker.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl socker
7 dl vatten
3 pressade citroner
Gör så här:
Häll vatten och socker i en kastrull, värm så att sockret smälter.
Pressa citronerna och blanda med sockerlagen tills lagom styrka.
Antal: 4 portioner
Ugn: 150 grader, grader mellan 68-72 + 225 grader, några minuter
Ingredienser:
1 lammsadel à ca 1,3 kg (inklusive ben)
½ tsk salt
Svartpeppar, efter smak
½ dl persilja, finhackad
1 citron, riven zest
1 klyfta vitlök, finhackad
2 msk finhackad timjan och/eller rosmarin
Matolja till stekning
PORTVINSSÅS:
2½ dl rött vin
1 dl rött portvin (kan ersättas med halvtorr/torr sherry, madeira eller marsala)
2 dl lamm- eller kalvbuljong, gärna gjord på riktig fond
1 lagerblad
1 rosmarinkvist
5 kvistar timjan
1 schalottenlök, grovhackad
5 svartpepparkorn
1 tsk maizena utrörd i lite kallt vatten – om du använder flaskfond eller buljongtärning)
75 g smör
Salt efter smak
Svartpeppar efter smak
GETOSTDUCHESSE:
12 medelstora mjöliga potatisar
100 g smör
4 äggulor
125 g chèvreost
½ krm malen koriander
Salt efter smak
Vitpeppar efter smak
STEKT ZUCCHINI:
1 liten zucchini
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
1 msk smör
2 tsk citronsaft
2 msk persilja, hackad
Salt efter smak
Svartpeppar efter smak
Gör så här:
Lammet:
Sätt ugnen på 150 grader.
Skär ett rutmönster i svålen på ovansidan av lammsadeln och gnid in den med salt, peppar, vitlök, citron och örtkryddor.
Salta och krydda runtom.
Hetta upp matolja i en stekpanna och bryn lammsadeln på köttsidan så att den får fin stekyta.
Lägg den i en ugnssäker form och stick in en stektermometer i den tjockaste delen av ytterfilén.
Stek lammsadeln i ugnen tills innertemperaturen är 62 (genomrosa) 68 (lite rosa) eller 72 (genomstekt).
Ta ut lammsadeln och täck med folie. Låt vila i 20 minuter.
Vid servering, skär ut filéerna på båda sidor med en flexibel filékniv (ytterfiléerna är de större på svålsidan, innerfiléerna de mindre på köttsidan), skär i sneda, 2 cm tjocka skivor tvärs mot köttfibrerna och lägg tillbaka på benet.
Om du vill kan du sedan ställa in hela lammsadeln i het ugn (225 grader) i 2-3 minuter så att köttet är varmt vid servering men se upp så att köttet inte blir för stekt!
Portvinssås:
Koka upp vin, portvin, buljong, lök, örtkryddor och pepparkorn i en kastrull och låt sjuda tills såsen reducerats till hälften.
Sila av och häll tillbaka i kastrullen.
Har du använt hemkokt fond behöver du antagligen inte reda såsen (för då reds den av gelatinet i fonden), annars reder du med en smula maizena och kokar upp såsen.
Strax före servering värmer du upp såsen och vispar i smöret lite i taget.
Smaka av med salt och peppar och servera i en varm såssnipa.
Getostduchesse:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret.
Skala och skär potatisen i mindre bitar.
Koka den mjuk, häll av och låt den ånga av sig.
Pressa genom en potatispress tillsammans med chèvren.
Blanda den pressade potatisen med äggulor, smält smör och koriander.
Smaka av med salt och peppar.
Lägg potatismoset i en spritspåse med tyll och spritsa ut snygga toppar på en smord plåt.
Grädda potatistopparna i några minuter så att de får vacker gyllenbrun yta.
Zucchini:
Skär zucchinin i halvmånar och stek den hastigt på medelhög värme i smör och olivolja tillsammans med en krossad vitlöksklyfta.
När zucchinin precis mjuknat och fått lite färg är den klar.
Kasta bort vitlöksklyftan.
Salta och peppra zucchinin, krydda med citron och hackad persilja.
Servera genast.
Servering:
Servera lammsadeln på benet och tillbehören på varma fat.
Varma tallrikar förhöjer upplevelsen och är en uppskattad omtanke om gästerna.
Servera varje gäst av både ytterfilén och den möra innerfilén.
Antal: ca 30 stycken
Vila: ca 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
100 g smör
1 3/4 dl florsocker
3 3/4 dl vetemjöl
1-2 msk strösocker
1 apelsin, finrivet skal av hela & saften av halva
50 g mörk choklad
Garnering:
Strösocker
Gör så här:
Tärna smöret.
Lägg smör, florsocker, vetemjöl, strösocker, apelsinskal och saft i en matberedare.
Kör på högsta hastighet till en smidig deg.
Bryt chokladen till mindre bitar och tillsätt den.
Arbeta snabbt samman degen.
Ju längre du kör den, desto mindre chokladbitar och brunare deg.
Låt den vila kallt, inlindad i plastfolie, i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela degen i tre delar.
Forma varje del i längder och dela dem i 10 bitar.
Rulla bitarna till kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck till kakorna med en mjölad gaffel och strö lite strösocker över.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter.
Låt dem svalna på plåten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|