Alla inlägg under mars 2019

Av Maria - 28 mars 2019 13:00




Mängd: 2 dl


Ingredienser:
½ röd paprika, urkärnad

½ gul paprika, urkärnad

½ orange paprika, urkärnad

1 apelsin

1 msk myntablad

Isbitar


Gör så här:
Pressa paprikorna och apelsinen till juice och servera med isbitar i ett glas.

Rör i myntabladen och servera.




Av Maria - 28 mars 2019 12:30

Ingredienser:

KOREANSKA PANNKAKOR:
1 1/4 dl  vetemjöl
 dl  vatten
1  stort ägg
0,5 msk  misopaste
1 krm  salt
15 cm  purjolök(det gröna)
Neutral olja till stekning


DIPPSÅS:
2 msk  japansk eller koreansk soja
1 msk  risvinäger
1 tsk  socker
1 liten klyfta vitlök, riven
½  röd chilifrukt, tunt skivad
1 tsk  rostade sesamfrön

 

Gör så här:


Rör samman alla ingredienserna till dippsåsen.

Låt smakerna gifta sig medan du gör pannkakan. 
Vispa samman vetemjöl, vatten, misopaste och salt till en jämn smet. 
Vispa samman ägget med en gaffel.

Blanda med smeten. 
Lägg ganska generöst med olja i botten på stekpannan. 
Lägg i smeten och stek på medelvärme tills pannkakan är gyllene i botten.

Vänd och stek på andra sidan till den är frasig och gyllene. 
Servera genast i bitar med dippsåsen.

Ät gärna med pinnar! 

Av Maria - 28 mars 2019 12:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
500 g blandade tomater
1 kruka basilika
2 mozzarella eller äkta
burrata från Apulien
olivolja
salt och peppar
krutonger eller bröd


Gör så här:

Dela tomaterna, lägg på ett stort fat tillsammans med mozzarella och basilika.

Ringla över olivolja, salt och svartpeppar.

Servera med krutonger eller färskt bröd.

Av Maria - 28 mars 2019 12:30

Antal: 24 stycken

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

125 g smör, rumsvarmt

2½ dl strösocker

1 ägg

200 g vit choklad

2 tsk vaniljsocker

3 krm bikarbonat

3 krm bakpulver

1 krm salt

1½ dl havregryn

3½ dl vetemjöl


Garnering:
50 g vit choklad


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa smör och strösocker luftigt med en elvisp.

Tillsätt ägget och blanda.

Hacka chokladen och blanda den med smörsmeten.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smörsmeten.

Dela degen i 24 delar och rulla dem till bollar.

Lägg dem, med 5 cm mellanrum, på plåtar med bakplåtspapper.

Tryck ut bollarna lätt.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Låt dem svalna i 5 minuter på plåtarna innan de läggs över på galler för att svalna helt.


Garnering:
Smält vit choklad över vattenbad och doppa halva kakan i chokladen.

Låt dem stelna.

Av Maria - 27 mars 2019 12:30

Ingredienser:

600g kycklingfilé
½ tsk salt
2 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 tsk sambal oelek eller 1 röd chili i strimlor/små bitar
3 dl vispgrädde (ingen lättare, för då blir såsen för tunn)
1 dl jordnötter, hackade
1 msk farinsocker
1 hönsbuljongtärning
½ dl jordnötsmör, creamy
½ lime, saft och rivet skal
2 äpplen, i strimlor


Gör så  här:

Strimla kyckling filéerna.

Bryn dem i lite olja och salta.

Tillsätt vitlökshacket mot slutet.

Blanda övriga ingredienser utom äppelbitarna i en gryta.

Koka upp och lägg i kycklingen.

Låt koka i ett par minuter.

Lägg i äppelstrimlorna och låt bli varma.

Servera med ris och grönsaker.

Av Maria - 27 mars 2019 12:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl socker
7 dl vatten
3 pressade citroner


Gör så här:

Häll vatten och socker i en kastrull, värm så att sockret smälter.

Pressa citronerna och blanda med sockerlagen tills lagom styrka.




Av Maria - 27 mars 2019 12:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 150 grader, grader mellan 68-72 + 225 grader, några minuter


Ingredienser:

1  lammsadel à ca 1,3 kg (inklusive ben)
½ tsk  salt
Svartpeppar, efter smak
½ dl  persilja, finhackad
1  citron, riven zest
1 klyfta  vitlök, finhackad
2 msk  finhackad timjan och/eller rosmarin
Matolja till stekning

 

PORTVINSSÅS:
 dl  rött vin
1 dl  rött portvin (kan ersättas med halvtorr/torr sherry, madeira eller marsala)
2 dl  lamm- eller kalvbuljong, gärna gjord på riktig fond
1  lagerblad
1  rosmarinkvist
5 kvistar  timjan
1  schalottenlök, grovhackad
5  svartpepparkorn
1 tsk  maizena utrörd i lite kallt vatten – om du använder flaskfond eller buljongtärning)
75 g  smör
Salt efter smak

Svartpeppar efter smak


GETOSTDUCHESSE:
12  medelstora mjöliga potatisar
100 g  smör
4  äggulor
125 g  chèvreost
½ krm  malen koriander
Salt efter smak

Vitpeppar efter smak

 

STEKT ZUCCHINI:
1  liten zucchini
1 klyfta  vitlök
1 msk  olivolja
1 msk  smör
2 tsk  citronsaft
2 msk  persilja, hackad
Salt efter smak

Svartpeppar efter smak

 

Gör så här:


Lammet:

Sätt ugnen på 150 grader.

Skär ett rutmönster i svålen på ovansidan av lammsadeln och gnid in den med salt, peppar, vitlök, citron och örtkryddor.

Salta och krydda runtom. 
Hetta upp matolja i en stekpanna och bryn lammsadeln på köttsidan så att den får fin stekyta.

Lägg den i en ugnssäker form och stick in en stektermometer i den tjockaste delen av ytterfilén. 
Stek lammsadeln i ugnen tills innertemperaturen är 62 (genomrosa) 68 (lite rosa) eller 72 (genomstekt).

Ta ut lammsadeln och täck med folie. Låt vila i 20 minuter. 
Vid servering, skär ut filéerna på båda sidor med en flexibel filékniv (ytterfiléerna är de större på svålsidan, innerfiléerna de mindre på köttsidan), skär i sneda, 2 cm tjocka skivor tvärs mot köttfibrerna och lägg tillbaka på benet.

Om du vill kan du sedan ställa in hela lammsadeln i het ugn (225 grader) i 2-3 minuter så att köttet är varmt vid servering men se upp så att köttet inte blir för stekt! 


Portvinssås:

Koka upp vin, portvin, buljong, lök, örtkryddor och pepparkorn i en kastrull och låt sjuda tills såsen reducerats till hälften.

Sila av och häll tillbaka i kastrullen.

Har du använt hemkokt fond behöver du antagligen inte reda såsen (för då reds den av gelatinet i fonden), annars reder du med en smula maizena och kokar upp såsen. 
Strax före servering värmer du upp såsen och vispar i smöret lite i taget.

Smaka av med salt och peppar och servera i en varm såssnipa. 


Getostduchesse:

Sätt ugnen på 225 grader.

Smält smöret.

Skala och skär potatisen i mindre bitar.

Koka den mjuk, häll av och låt den ånga av sig.

Pressa genom en potatispress tillsammans med chèvren. 

Blanda den pressade potatisen med äggulor, smält smör och koriander.

Smaka av med salt och peppar.

Lägg potatismoset i en spritspåse med tyll och spritsa ut snygga toppar på en smord plåt.

Grädda potatistopparna i några minuter så att de får vacker gyllenbrun yta.


Zucchini:

Skär zucchinin i halvmånar och stek den hastigt på medelhög värme i smör och olivolja tillsammans med en krossad vitlöksklyfta.

När zucchinin precis mjuknat och fått lite färg är den klar.

Kasta bort vitlöksklyftan.

Salta och peppra zucchinin, krydda med citron och hackad persilja.

Servera genast. 


Servering: 
Servera lammsadeln på benet och tillbehören på varma fat.

Varma tallrikar förhöjer upplevelsen och är en uppskattad omtanke om gästerna.

Servera varje gäst av både ytterfilén och den möra innerfilén.

Av Maria - 27 mars 2019 11:15

Antal: ca 30 stycken

Vila: ca 30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:
100 g smör

1 3/4 dl florsocker

3 3/4 dl vetemjöl

1-2 msk strösocker

1 apelsin, finrivet skal av hela & saften av halva

50 g mörk choklad


Garnering:

Strösocker


Gör så här:

Tärna smöret.

Lägg smör, florsocker, vetemjöl, strösocker, apelsinskal och saft i en matberedare.

Kör på högsta hastighet till en smidig deg.

Bryt chokladen till mindre bitar och tillsätt den.

Arbeta snabbt samman degen.

Ju längre du kör den, desto mindre chokladbitar och brunare deg.

Låt den vila kallt, inlindad i plastfolie, i ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 200 grader.

Dela degen i tre delar.

Forma varje del i längder och dela dem i 10 bitar.

Rulla bitarna till kulor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Tryck till kakorna med en mjölad gaffel och strö lite strösocker över.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 8-10 minuter.

Låt dem svalna på plåten.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards