Alla inlägg under mars 2019

Av Maria - 27 mars 2019 10:15




Mängd: 2 dl


Ingredienser:

1 liten fänkålshuvud

1 citron

1 dl kallt kamomillte

Isbitar


Gör så här:
Pressa fänkål och citron till juice och blanda med kamomillte.

Häll i ett glas med isbitar och servera eventuellt med citronskivor som dekoration.




Av Maria - 26 mars 2019 12:30

Antal: 32 stycken

Jäsning: 40 minuter + 30 minuter

Ugn: 250 grader


Ingredienser:

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 dl rörsocker
0.5 tsk salt
770 g Lailas blå mjölmix ca 14 dl


Fyllning:

150 g smör
1 dl mörkt muscovadosocker
100 g mörk choklad


Pensling:

ägg
mandelspån

 

Gör så här:

Smula ner jästen i en skål.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken.

Värm till 37°.

Häll degspadet över jästen och rör om tills jästen lösts upp.

Tillsätt rörsocker, salt och mjölmix, och arbeta ihop till en deg.

Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.


Fyllning:

Rör ihop rumsvarmt smör och muscovadosocker.


Ta upp degen och dela den i två bitar.

Kavla ut varje bit till en platta, 45x30.

Bred på fyllning och strö över hackad choklad.

Vik över degen till en dubbel platta.

Skär varje platta i 16 remsor.

Snurra dem försiktigt till knutar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa övertäckta, 30 minuter.


Sätt in i ugnen tills de fått en fin färg.

Av Maria - 26 mars 2019 12:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 bitar á 70 g  oxfilé
2 dl  creme fraiche
2 msk  wasabi
1 tsk  honung
Salt
10  rädisor
1 ask  smörgåskrasse
Olivolja

 

Gör så här:

Välj ett bra kött i affären eller hos slaktaren. 
Lägg en köttbit i plast, t. ex. mellan två bitar plastfilm.

Banka sedan ut köttet med en stekpanna så det är helt platt, ca 2 millimeter tjockt.
Lägg varje köttbit på varsin tallrik, smörj in ena sidan av det utbankade köttet med olivolja, lägg det sedan med den smorda sidan nedåt.

Detta gör att köttet inte fastnar.
Skär mycket tunna slantar av rädisorna och klipp ner krassen.
Blanda honung med creme fraiche och wasabi till en fin röra, smaka av med salt.

Styrkan på krämen bestämmer du själv genom mängden wasabi.
Klicka ut wasabikrämen på varje köttbit, toppa med krasse och rädisor.

Färdigt att servera! 

Av Maria - 26 mars 2019 11:00

Antal: 50-60 stycken

Ugn: 175 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:
2 dl hasselnötter, ca 125 g

1 dl strösocker

175 g smör, rumsvarmt

3 dl vetemjöl

2 msk vispgrädde


Garnering:
100 g mörk choklad


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Mal hasselnötterna fint i en mandelkvarn.

Rör ihop strösocker och smör.

Tillsätt hasselnötterna och vetemjölet.

Rör till sist i grädden.

Rulla degen till knappt fingertjocka längder.

Lägg dem bredvid varandra.

Skär alla längderna på en gång i ca 5 cm långa bitar.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Låt dem svalna.


Garnering:

Smält chokladen över vattenbad.

Doppa ena änden av kakorna i choklad och låt dem stelna.

Av Maria - 26 mars 2019 10:00




Mängd: 2 dl


Ingredienser:

½ stor grapefrukt

1 liten palsternacka

1 liten sötpotatis

Isbitar


Gör så här:
Pressa ingredienserna till juice och mixa juicen med en isbit.

Häll över isbitar i ett glas och garnera gärna med tunna strimlor av palsternacka.




Av Maria - 26 mars 2019 09:00

Blanda 2 dl bär/frukt och ½–1 dl Syltsocker.
Koka i 3–5 min.
Skumma väl.

Häll upp i en varm och ren burk eller bre direkt på rulltårtan.

Av Maria - 25 mars 2019 18:00

Måndag:

Spenatsoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull.

Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten.

Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare 5 minuter.

Rör ner 1 paket lättstuvad bladspenat (400 g) och 2 dl smältost med skinka.

Låt kastrullen stå på spisen tills soppan blir genomvarm.


Tisdag:

Broccoligryta med korv:

Strimla ca 300 g mager falukorv, skär 250 g broccoli och tärna 2 tomater.

Fräs korven i lite smör och lägg i broccoli och tomater.

Rör samman 1½ dl grönsaksbuljong med ca 1½ msk vetemjöl och 1 msk tomatpuré.

Häll ner i pannan och rör om.

Tillsätt 1 tsk oregano, timjan, salt och peppar.


Onsdag:

Bakad potatis:

Baka 4 stora potatisar ca 50 minuter i 200 grader.

Strimla och fräs 1 purjolök i 1 msk smör.

Blanda i 300 g tärnad kassler och 1 strimlad paprika, låt alla steka ihop.

Krydda med peppar och 1 tsk smulad oregano.

Rör i 1 burk (2½ dl) matlagningsyoghurt.

Sjud försiktigt ett par minuter till en krämig röra.

Servera till potatisen.


Torsdag:

Ostgratinerad fiskfilé:

Dela 500 g torskfilé i 4 portioner.

Salta och peppra, lägg i smord form.

Strö på 1 tsk pizzakrydda och 2 dl riven ost.

Lägg 4 tomathalvor bredvid.

Gratinera i 20 minuter i 225 grader tills fisken är fast.

Koka 4 portioner pasta.

Blanda den kokta pastan med 100 g värmd (fryst) hackad spenat, 1 tsk örtsalt och 1 dl matlagningsgrädde.

Lägg upp fisken portionsvis på pastan.


Fredag:

Färsbiffar med rödbeta och pasta:

Skala och riv 1 rödbeta och 1 gul lök, blanda samman med 400 g färs.

Krydda med salt, peppar och 1 msk kapris.

Stek biffarna i lite smör.

Koka pastan.


Lördag:

Kycklingpaj med currysmak.


Söndag:

Schnitzel med fyllning.

Av Maria - 25 mars 2019 15:30

Måndag:

Potatatispanna: 

Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör.

Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter.

Fräs i ca 15-20 minuter.

Skiva 1 squash och låt den fräsa med.

Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar.

Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter.

Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna.

Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan.

Ät med sallad.


Tisdag:

Korv i spännande sällskap: 

Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten.

Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple.

Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör.

Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter.

Låt alltsammans steka några minuter.

Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar.

Häll röran över riset.


Onsdag:

Morotssoppa: 

Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar.

Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong.

Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron.

Ta upp grönsakerna med hålslev.

Finfördela dem i matberedaren.

Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm.

Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik.

Strö över lite gräslök.


Torsdag:

Örtkryddad färslimpa: 

Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna.

Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan.

Smaka av med salt och peppar.

Arbeta snabbt ihop till en smidig färs.

Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter).

Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter.

Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp.

Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.


Fredag:

Ljuvlig fisksoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron.

Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter.

Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt.

Dekorera med räkor och dill.


Lördag:

Asiatisk kycklingwok.


Söndag:

Söndagsfilé med soltorkade tomater: 

Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra.

Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör.

Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong.

Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche.

Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter.

Späd eventuellt med lite vatten.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards