Alla inlägg under mars 2019

Av Maria - Måndag 25 mars 12:15

Antal: 1 långpanna

Ugn: 150 grader, ca 40 minuter


Ingredienser:

3 st ägg
3 dl farinsocker
1 dl rapsolja
200 g morot finriven
2 tsk fiberhusk
150 g Semper finmix glutenfri mjölmix
60 g valnötter
2 tsk vaniljsocker
2.5 tsk bakpulver


Glasyr:

100 g smör
200 g färskost t ex Philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
1.5 msk honung


Garnera med:

blåbär

 

Gör så här:

Vispa ägg och farinsocker ljust och poröst.

Tillsätt olja, morot och fiberhusk, och rör om.

Låt smeten svälla i 5 minuter.

Tillsätt finmix, hackade valnötter, vaniljsocker och bakpulver, och blanda till en smet.

Lägg bakplåtspapper i en form, 20x30 cm, och häll i smeten.

Grädda i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter.

Låt kakan kallna.


Glasyr:

Vispa rumsvarmt smör krämigt.

Tillsätt färskost och vaniljsocker, och vispa ihop till en glasyr.

Smaka av med honung.

Skär kakan i rutor och toppa med glasyr.

Garnera med blåbär.


Tips!

Fiberhusk består av malda skal från psylliumfrön.

Fiberhusk innehåller hela 85 % fibrer som har en förmåga att svälla i kontakt med vätska och kan binda samman degar med liknande effekt som gluten har.

ANNONS
Av Maria - Måndag 25 mars 12:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

PEPPARSÅS:
2 msk  hel vitpeppar
1  schalottenlök, finhackad
0,5 msk  grönpeppar
0,5 msk  estragon, finhackad
Olja
3 dl  reducerad och hemgjord kalvfond, (eller utspädd från koncentrerad)
1 dl  rödvin
2 msk  konjak
2 dl  grädde

 

OXFILÉ:
1000 g  oxfilé (i 4 bitar)
Peppar, att rulla köttet i

 

Gör så här: 


Rosta vitpeppar i ugnen på 150 grader i 10 min eller i en varm, torr panna, stöt den sedan grovt i mortel. 
Fräs schalottenlöken, grönpeppar, estragon samt lite av den rostade vitpepparen.
Slå i lite olja, slå på kalvfond, rödvin, konjak.

OBS! Om du använder koncentrerad fond på flaska måste du späda ut den enligt förpackningen så att du får 3 dl buljong. 
Låt koka ihop i ca 10 min.

Slå sedan i grädden och låt koka ytterligare i ca 10 min. 
Rulla kanterna på oxfilébitarna i peppar och stek köttet. 
Servera med pepparsåsen. 

ANNONS
Av Maria - Måndag 25 mars 07:00

Måndag:

Tonfisksallad med oliver: Blanda 1 litet strimlat huvud isbergssallad, 2 skivade tomater, 1 dl gurka i bitar, 1 skivad rödlök och 3 dl gröna ärter. Fördela 2 hårdkokta ägg i klyftor, 1 dl gröna oliver och 2 burkar tonfisk över blandningen. Gör en dressing av 2 msk olja, 1 tsk vinäger, 1 tsk vatten, salt, citronpeppar, 1 krm timjan och slå över salladen. Servera med ett gott bröd.


Tisdag:
Husets svampsoppa: Fräs 200 g svamp i 2 msk smör tills det "knäpper"  svampen. Strö över 3-4 msk vetemjöl och späd med 1 liter buljong. Sjud ca 10 minuter. Tillsätt 1½ dl grädde och smaka av med 1 msk tomatpuré, 1 msk ädelost och 1 msk pressad citron. Servera eventuellt med strimlad lax.


Onsdag:

Stekta fiskbullar med spenat: Häll av spadet från 2 burkar fiskbullar i buljong. Vänd bullarna i 1 dl ströbröd blandat med ½ tsk salt och ½ krm grovstött svartpeppar. Stek dem gyllene. Blanda 1 paket hackad spenat (375 g) med 2-3 dl mjölk och red av med 2 msk vetemjöl. Servera med ris.


Torsdag:

Fina köttbullsgrytan: Låt ½ dl ströbröd, 1 tsk salt och 2 dl mjölk svälla i 10 minuter. Blanda i 500 g fläsk- eller blandfärs och 1 krm grovstött svartpeppar. Forma ca 12 köttbullar och stek dem gyllene runt om i smör. Skala och skiva 10 potatis, 2 gula lökar och 2 morötter. Varva det skurna med köttbullarna i en låg gryta. Salta och häll på 3 dl lättöl. Sjud under lock ca 20 minuter. Servera med inlagd gurka.


Fredag: (Långfredag år 2002)

Lammstek med mozzarellafyllning.


Lördag: (Påskafton år 2002)

Påskbuffé: Örtmarinerad brietårta, avokadoterrin, pestogravad strömming och matjessilltårta.


Söndag:

Örtgriljerad påskskinka.

Av Maria - Måndag 25 mars 06:00

Måndag:

Cannelloni (pastarör) fyllda med röra på 2 dl crème fraiche med örter, 200 g rökt tärnad skinka och oliver. Lägg i ugnsform och täck med tomatsås och riven ost. Ca 20 minuter i 225 grader.


Våfflor med grädde och sylt


Tisdag:

Quinoasallad med grillade kyckling i bitar, finstrimlad purjolök, torkade aprikoser, jordnötter och babyspenat. Currysås till (2 dl gräddfil, 2 tsk curry, 1 dl äppelmos).


Mixa 2 dl pistagenötter med ½ tsk kardemummakärnor, 2 msk socker och 1 dl kokosmjölk. Servera nötpeston till konserverade aprikoser, eventuellt med grädde.


Onsdag:

Pasta med krämig pepparsås: värm 2 dl crème fraiche med pressad vitlök, nymalen svart-, rosé- och grönpeppar, samt salt. Blanda med nykokt tagliatelle.


Kaffe och en bit fransk nougat.


Torsdag:

Fylld falukorv och bulgursallad. Laga falukorv i ugnen i en rund kakform med hål i mitten. Snitta korven och fyll snitten med ost, senap, tomatpuré och örter. Formen håller det goda på plats så att det inte rinner ut och bränns fast i botten.


Chokladägg, marängkycklingar annat påskgodis.

Marängkyckling: Färga vanlig marängsmet med några droppar gul karamellfärg. Spritsa små kycklingar av marängsmeten på bakplåtspappersklädd plåt, med en slät tyll. Först kroppen, låt den smalna av baktill (stjärten) och sedan ett runt litet huvud, "släpp" tyllen framtill så bildas en liten näbb. Grädda som vanligt, gör eventuellt ögon med kristyr eller strösselkulor. Fin dekoration på påskbordet eller på påsktårtan.


Fredag: (Långfredag år 2013)

Laxqueneller i vitvinssås á la Anna pressad potatis och ångkokt savojkål.


Chokladkaka med mjölkchokladtryffel.


Lördag: (Påskafton år 2013)

Citron- och rosmarinmarinerad lammstek och ratatouille med små vita bönor.


Citronmousse med varm körsbärssås.


Söndag:

Sparris- och tryffelrisotto med goda charkuterier och extra sparris och tryffelolja.


Vit chokladcheesecake garnerad med kiwi och physalis.

Av Maria - Söndag 24 mars 12:15




Antal: 30 stycken

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

125 g smör
1 dl ljust muscovadosocker
1 tsk bakpulver
0.5 tsk bikarbonat
140 g glutenfri mjölmix ca 2 1/2 dl
1 dl rena havregryn


Garnera med:

50 g choklad

 

Gör så här:

Rör ihop rumsvarmt smör och muscovadosocker.

Blanda i bakpulver, bikarbonat, mjölmix och havregryn, och blanda till en deg.

Dela degen i 30 bitar och rulla bitarna till bollar.

Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper.

Tryck till lätt med handen.

Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.

Låt kakorna kallna.


Garnering:

Smält chokladen i en skål över vattenbad.

Ringla chokladen över kakorna.




Av Maria - Söndag 24 mars 12:00

Ingredienser:

Champagne
Sockerbit
Angostura bitter

 

Gör så här:

Tag en servett och lägg sockerbiten på den och dränk den med angostura.

Lägg sockerbiten i ett champagneglas och fyll upp hela glaset med champagne. 

Av Maria - Söndag 24 mars 11:01

Antal: ca 12 stycken

Ugn: 200 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:
100 g smör

1½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 ägg

1 dl strösocker

½ citron, finrivet skal


Till formarna:

Smör

Vetemjöl


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

Smält smöret i en kastrull.

Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en bunke.

Vispa ägg, strösocker och citronskal lätt.

Rör ner äggsmeten i mjölblandningen.

Rör ner det smälta smöret.

Låt smeten stå och svälla i ett par minuter.

Pensla formarna noggrant med lite smält smör.

Pudra över vetemjöl.

Fyll formarna med smet, nästan ända upp, använd gärna en spritspåse.

Ställ formen på en plåt eller ett ugnsgaller.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8 minuter, de ska bli lätt gyllenbruna på toppen.

Stjälp ut dem direkt.

Äter du inte kakorna samma dag bör de frysas in.

Av Maria - Söndag 24 mars 09:45




Mängd: 2 dl


Ingredienser:
3 selleristjälkar

1/4 stånd rucola, 25 g

25 g vattenkrasse

1 äpple

½ liten avokado


Gör så här:

Pressa selleri, rucola, vattenkrasse och äpple till juice.

Häll juicen i en mixer tillsammans med avokado och mixa väl.

Garnera gärna med limeskivor.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se