Alla inlägg under mars 2019

Av Maria - Lördag 23 mars 18:15




Ugn: 175 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

Mördeg:

4 dl vetemjöl
1 dl socker
125 g smör
1 ägg
 
Mazarinfyllning:
300 g mandelmassa
150 g smör
2 msk socker
2 ägg
1 äggula
 
Frukt, välj av nedanstående:
plommon
päron
nektariner
aprikoser
äpple
bär
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Mördeg:
Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk.
Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 minuter.
Kavla ut och klä en normalstor pajform.
 
Mazarinfyllning:
Riv mandelmassa grovt och blanda med smör och socker.
Tillsätt äggen, ett i taget, samt äggulan.
Rör till en slät smet och häll ner i pajskalet.
 
Frukt eller bär:
Skär den frukt du önskar i bitar och tryck ner i smeten.
Grädda mitt i ugnen ca 35 minuter eller tills kakan fått en vacker färg.
Toppa med florsocker.



ANNONS
Av Maria - Lördag 23 mars 16:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 20-25 minuter + 125 grader, ca 1 timma


Ingredienser:

600 g  entrecôte i hel bit
2 klyftor  vitlök
2-3 kvistar  timjan
½  chili
Smör och olja till stekning
100 g  smör
ca 1½ dl  kraftigt rödvin
2 klyftor  vitlök
4  soltorkade tomater
½  gul lök
1 nypa  socker
900 g  potatis, gärna delikatess, typ anya eller ratte
2 tsk  mixad peppar
Olja
Salt

 

Gör så här:


Mortla pepparn och dela potatisen.
Lägg i en form tillsammans med kryddorna och salt.

Blanda runt tillsammans med olja.
Sätt ugnen på 225 grader och låt baka i ca 20-25 min.
Värm en stekpanna på spisen, salta köttbiten runt om.
Stek sedan i olja på högtemperatur runt om hela köttet.

Allt ska få stekyta.
Tillsätt grovt hackad chili, vitlök och timjan i stekpannan tillsammans med en klick smör.
Slå smöret över köttbiten medan du steker.
Baka sedan köttet i ugnen 125 grader i ca 1 timme tills köttet fått en innertemperatur på 56 grader. 

När köttet är 56 grader, ta ut det ur ugnen och låt vila 10 till 15 minuter.

Fortsätt med smöret.

Hacka lök och vitlök fint.

Hacka sedan soltorkade tomater i små bitar.
Fräs lök och tomat i en stekpanna tills löken mjuknat.

Tillsätt sockret och slå på vinet och låt det koka in ordentligt.

Ta av från värmen och låt svalna helt.
Blanda det svala vin-fräset tillsammans med smöret.

Blanda ordentligt.

Vill du ha smöret kallt behöver det ligga i kylen i ca 1 timme, rulla då till en cylinder och slå in i bakplåtspapper.
Skär upp köttet och servera tillsammans med pepparpotatis. 

ANNONS
Av Maria - Lördag 23 mars 10:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 gulbetor, tunt skivade på mandolin

4 morötter, tunt skivade med potatisskalare

1 påse vattenkrasse


Dressing:
1 dl olivolja

1 msk curry

1 tsk salt

2 vitlöksklyftor, pressade

3 msk äppelcidervinäger

1 msk dijonsenap

50 g pumpakärnor


Gör så här:

Ugnsrosta pumpakärnorna med lite olivolja och salt i 175° ca 5 min.

Blanda allt till dressingen.

Smaka av med salt och peppar.

Blanda dressingen med grönsakerna.

Lägg upp på ett fat och toppa med pumpakärnor.

Servera salladen till blomkålsfalafeln.

Av Maria - Lördag 23 mars 10:15




Antal: ca 30 stycken

Ugn: 175 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

100 g smör, kylskåpskallt

½ dl strösocker

Ca 2 1/4 dl vetemjöl

1 msk kakao

½ msk vaniljsocker


Garnering:

Ca 30 hasselnötter


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

Hacka samman smör, strösocker och vetemjöl tillsammans med kakao och vaniljsocker.

Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg.

Låt degen vila inlindad i platsfolie i kylskåp en stund.

Dela degen i ca 30 delar och rulla varje bit till en rund boll.

Lägg dem på plåten och tryck ner en hasselnöt i varje kaka.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter.

Låt dem kallna på galler.




Av Maria - Lördag 23 mars 09:48

Mängd: 2 dl


Ingredienser:

1/3 rotselleri, 100 g

½ liten kronärtskocka, 100 g

2 selleristjälkar

1 liten knippa färsk mynta

Isbitar


Gör så här:
Pressa grönsakerna och myntan till juice, växla mellan myntablad och övriga ingredienser för att undvika bladen fastnar i maskinen.

Mixa juicen tillsammans med isbitar och dekorera, om du vill, med sellerikvistar.

Av Maria - Fredag 22 mars 18:00

Ugn: 175 grader


Ingredienser:

2 dl mandel
1,5 dl socker
4 äggvitor
 
Äggkräm:
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl socker
50 g smör
 
Garnering:
violer
citronskal
 
Crunchy mandlar:
1 dl rostade mandlar
1 msk honung
1 msk socker
1 msk smör
 
Gör så här:
Bottnar:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra två cirklar (så stora som tårtbottnarna ska vara) på en plåt och mjöla dem.
Mal mandeln och blanda den med sockret.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelsockret.
Spritsa eller bred ut smeten på de mjölade cirklarna.
Ställ in plåten och grädda tills bottnarna fått en gyllenbrun färg.
Skär sedan omedelbart loss dem från plåten.
 
Äggkräm:
Blanda äggulorna, grädden, sockret och smöret till äggkrämen i en kastrull.
Låt koka upp och koka under ständig vispning (obs! viktigt) tills krämen tjocknat.
Låt svalna och stå i kyl cirka 1 h.
 
Montering:
Bred hälften av krämen på den ena tårtbottnen, lägg på den andra bottnen och bred på resten.
 
Garnering:
Garnera gärna tårtan med violer, crunchy mandlar och/eller citronskal.
 
Crunchy mandlar:
Rosta mandlarna och koka ihop med honung, socker och smör.
Låt svalna och stelna på bakplåtspapper.
Av Maria - Fredag 22 mars 16:30

Antal: 10 portioner

Ugn: 240 grader, 15 minuter


Ingredienser:

kg  potatis, mjölig, t.ex King Edward
5 dl  mjölk (3 %)
5 dl  vispgrädde
1 st  lök, skalad
2 st  vitlöksklyftor, finhackade
1 msk  salt
50 g  osaltat smör

 

Gör så här:

Värm ugnen till 240 grader. 
Skala potatis och skär den i centimetertjocka skivor.

Lägg i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt. 
Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk.

Rör om ofta. 
Smöra en ugnsform (ungefär 37 x 30 cm).

Häll ner potatiskoket i den. 
Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills din potatisgratäng börjar bubbla och har fått fin färg.

Ta gratängen ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.

Av Maria - Fredag 22 mars 10:15




Antal: 4 portioner


Ingredienser:
½ dl gräddfil

½ dl majonnäs

1 burk matjessill i bit, i mindre bitar

4 kokta små delikatesspotatisar, skalade och halverade

1 finhackad rödlök

4 hårdkokta ägg delade i kvartar

80 g Västerbottenost skuren i små bitar

½ kruka hackad gräslök

½ kruka hackad dill

svartpeppar

4 skivor råg- eller knäckebröd


Gör så här:

Blanda majonnäs och gräddfil i en skål.

Tillsätt matjessill, potatis, rödlök, ägg och västerbottenost.

Vänd sist i hackad gräslök och dill.

Smaka av med svartpeppar.

Servera med rågbröd eller knäckebröd.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se