Alla inlägg under mars 2019
Måndag:
Köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka
Tisdag:
Varma mackor/toast
Onsdag:
Bacon- och broccolipaj med tomatsallad
Torsdag:
Stekt laxfilé med en röra på små linser, stekt lök, paprikatärningar och spenat
Fredag:
Räkor, majonnäs och grönsaker och detta äts med händerna
Lördag:
Kotlett i ädelostsås med pressad potatis och grönsaker
Söndag:
Västerbottenspaj med sallad
Måndag:
Tonfisksallad med oliver: Blanda 1 litet strimlat huvud isbergssallad, 2 skivade tomater, 1 dl gurka i bitar, 1 skivad rödlök och 3 dl gröna ärter. Fördela 2 hårdkokta ägg i klyftor, 1 dl gröna oliver och 2 burkar tonfisk över blandningen. Gör en dressing av 2 msk olja, 1 tsk vinäger, 1 tsk vatten, salt, citronpeppar, 1 krm timjan och slå över salladen. Servera med ett gott bröd.
Tisdag:
Husets svampsoppa: Fräs 200 g svamp i 2 msk smör tills det "knäpper" svampen. Strö över 3-4 msk vetemjöl och späd med 1 liter buljong. Sjud ca 10 minuter. Tillsätt 1½ dl grädde och smaka av med 1 msk tomatpuré, 1 msk ädelost och 1 msk pressad citron. Servera eventuellt med strimlad lax.
Onsdag:
Stekta fiskbullar med spenat: Häll av spadet från 2 burkar fiskbullar i buljong. Vänd bullarna i 1 dl ströbröd blandat med ½ tsk salt och ½ krm grovstött svartpeppar. Stek dem gyllene. Blanda 1 paket hackad spenat (375 g) med 2-3 dl mjölk och red av med 2 msk vetemjöl. Servera med ris.
Torsdag:
Fina köttbullsgrytan: Låt ½ dl ströbröd, 1 tsk salt och 2 dl mjölk svälla i 10 minuter. Blanda i 500 g fläsk- eller blandfärs och 1 krm grovstött svartpeppar. Forma ca 12 köttbullar och stek dem gyllene runt om i smör. Skala och skiva 10 potatis, 2 gula lökar och 2 morötter. Varva det skurna med köttbullarna i en låg gryta. Salta och häll på 3 dl lättöl. Sjud under lock ca 20 minuter. Servera med inlagd gurka.
Fredag: (Långfredag år 2002)
Lammstek med mozzarellafyllning.
Lördag: (Påskafton år 2002)
Påskbuffé: Örtmarinerad brietårta, avokadoterrin, pestogravad strömming och matjessilltårta.
Söndag:
Måndag:
Cannelloni (pastarör) fyllda med röra på 2 dl crème fraiche med örter, 200 g rökt tärnad skinka och oliver. Lägg i ugnsform och täck med tomatsås och riven ost. Ca 20 minuter i 225 grader.
Våfflor med grädde och sylt
Tisdag:
Quinoasallad med grillade kyckling i bitar, finstrimlad purjolök, torkade aprikoser, jordnötter och babyspenat. Currysås till (2 dl gräddfil, 2 tsk curry, 1 dl äppelmos).
Mixa 2 dl pistagenötter med ½ tsk kardemummakärnor, 2 msk socker och 1 dl kokosmjölk. Servera nötpeston till konserverade aprikoser, eventuellt med grädde.
Onsdag:
Pasta med krämig pepparsås: värm 2 dl crème fraiche med pressad vitlök, nymalen svart-, rosé- och grönpeppar, samt salt. Blanda med nykokt tagliatelle.
Kaffe och en bit fransk nougat.
Torsdag:
Fylld falukorv och bulgursallad. Laga falukorv i ugnen i en rund kakform med hål i mitten. Snitta korven och fyll snitten med ost, senap, tomatpuré och örter. Formen håller det goda på plats så att det inte rinner ut och bränns fast i botten.
Chokladägg, marängkycklingar annat påskgodis.
Marängkyckling: Färga vanlig marängsmet med några droppar gul karamellfärg. Spritsa små kycklingar av marängsmeten på bakplåtspappersklädd plåt, med en slät tyll. Först kroppen, låt den smalna av baktill (stjärten) och sedan ett runt litet huvud, "släpp" tyllen framtill så bildas en liten näbb. Grädda som vanligt, gör eventuellt ögon med kristyr eller strösselkulor. Fin dekoration på påskbordet eller på påsktårtan.
Fredag: (Långfredag år 2013)
Laxqueneller i vitvinssås á la Anna pressad potatis och ångkokt savojkål.
Chokladkaka med mjölkchokladtryffel.
Lördag: (Påskafton år 2013)
Citron- och rosmarinmarinerad lammstek och ratatouille med små vita bönor.
Citronmousse med varm körsbärssås.
Söndag:
Sparris- och tryffelrisotto med goda charkuterier och extra sparris och tryffelolja.
Vit chokladcheesecake garnerad med kiwi och physalis.
Antal: 30 stycken
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
125 g smör
1 dl ljust muscovadosocker
1 tsk bakpulver
0.5 tsk bikarbonat
140 g glutenfri mjölmix ca 2 1/2 dl
1 dl rena havregryn
Garnera med:
50 g choklad
Gör så här:
Rör ihop rumsvarmt smör och muscovadosocker.
Blanda i bakpulver, bikarbonat, mjölmix och havregryn, och blanda till en deg.
Dela degen i 30 bitar och rulla bitarna till bollar.
Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck till lätt med handen.
Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.
Låt kakorna kallna.
Garnering:
Smält chokladen i en skål över vattenbad.
Ringla chokladen över kakorna.
Ingredienser:
Champagne
Sockerbit
Angostura bitter
Gör så här:
Tag en servett och lägg sockerbiten på den och dränk den med angostura.
Lägg sockerbiten i ett champagneglas och fyll upp hela glaset med champagne.
Antal: ca 12 stycken
Ugn: 200 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
100 g smör
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 ägg
1 dl strösocker
½ citron, finrivet skal
Till formarna:
Smör
Vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Vispa ägg, strösocker och citronskal lätt.
Rör ner äggsmeten i mjölblandningen.
Rör ner det smälta smöret.
Låt smeten stå och svälla i ett par minuter.
Pensla formarna noggrant med lite smält smör.
Pudra över vetemjöl.
Fyll formarna med smet, nästan ända upp, använd gärna en spritspåse.
Ställ formen på en plåt eller ett ugnsgaller.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8 minuter, de ska bli lätt gyllenbruna på toppen.
Stjälp ut dem direkt.
Äter du inte kakorna samma dag bör de frysas in.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
3 selleristjälkar
1/4 stånd rucola, 25 g
25 g vattenkrasse
1 äpple
½ liten avokado
Gör så här:
Pressa selleri, rucola, vattenkrasse och äpple till juice.
Häll juicen i en mixer tillsammans med avokado och mixa väl.
Garnera gärna med limeskivor.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
1 avocado
saft av ½ citron eller lime
2 msk Ekologiskt Florsocker
3 dl naturell yoghurt
1 dl mjölk
Gör så här:
Skär fruktköttet från avocadon i stora bitar och mixa det väl med citron, florsocker, yoghurt och mjölk. Servera abacaten i skål och ät den med sked till frukost eller brunch eller servera den i glas som mellanmål.
Om du vill dricka abacaten med sugrör kan du ta lite mindre yoghurt och lite mera mjölk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|