Alla inlägg under mars 2019
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
Mördeg:
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 20-25 minuter + 125 grader, ca 1 timma
Ingredienser:
600 g entrecôte i hel bit
2 klyftor vitlök
2-3 kvistar timjan
½ chili
Smör och olja till stekning
100 g smör
ca 1½ dl kraftigt rödvin
2 klyftor vitlök
4 soltorkade tomater
½ gul lök
1 nypa socker
900 g potatis, gärna delikatess, typ anya eller ratte
2 tsk mixad peppar
Olja
Salt
Gör så här:
Mortla pepparn och dela potatisen.
Lägg i en form tillsammans med kryddorna och salt.
Blanda runt tillsammans med olja.
Sätt ugnen på 225 grader och låt baka i ca 20-25 min.
Värm en stekpanna på spisen, salta köttbiten runt om.
Stek sedan i olja på högtemperatur runt om hela köttet.
Allt ska få stekyta.
Tillsätt grovt hackad chili, vitlök och timjan i stekpannan tillsammans med en klick smör.
Slå smöret över köttbiten medan du steker.
Baka sedan köttet i ugnen 125 grader i ca 1 timme tills köttet fått en innertemperatur på 56 grader.
När köttet är 56 grader, ta ut det ur ugnen och låt vila 10 till 15 minuter.
Fortsätt med smöret.
Hacka lök och vitlök fint.
Hacka sedan soltorkade tomater i små bitar.
Fräs lök och tomat i en stekpanna tills löken mjuknat.
Tillsätt sockret och slå på vinet och låt det koka in ordentligt.
Ta av från värmen och låt svalna helt.
Blanda det svala vin-fräset tillsammans med smöret.
Blanda ordentligt.
Vill du ha smöret kallt behöver det ligga i kylen i ca 1 timme, rulla då till en cylinder och slå in i bakplåtspapper.
Skär upp köttet och servera tillsammans med pepparpotatis.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 gulbetor, tunt skivade på mandolin
4 morötter, tunt skivade med potatisskalare
1 påse vattenkrasse
Dressing:
1 dl olivolja
1 msk curry
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, pressade
3 msk äppelcidervinäger
1 msk dijonsenap
50 g pumpakärnor
Gör så här:
Ugnsrosta pumpakärnorna med lite olivolja och salt i 175° ca 5 min.
Blanda allt till dressingen.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda dressingen med grönsakerna.
Lägg upp på ett fat och toppa med pumpakärnor.
Servera salladen till blomkålsfalafeln.
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 175 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
100 g smör, kylskåpskallt
½ dl strösocker
Ca 2 1/4 dl vetemjöl
1 msk kakao
½ msk vaniljsocker
Garnering:
Ca 30 hasselnötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Hacka samman smör, strösocker och vetemjöl tillsammans med kakao och vaniljsocker.
Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg.
Låt degen vila inlindad i platsfolie i kylskåp en stund.
Dela degen i ca 30 delar och rulla varje bit till en rund boll.
Lägg dem på plåten och tryck ner en hasselnöt i varje kaka.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter.
Låt dem kallna på galler.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
1/3 rotselleri, 100 g
½ liten kronärtskocka, 100 g
2 selleristjälkar
1 liten knippa färsk mynta
Isbitar
Gör så här:
Pressa grönsakerna och myntan till juice, växla mellan myntablad och övriga ingredienser för att undvika bladen fastnar i maskinen.
Mixa juicen tillsammans med isbitar och dekorera, om du vill, med sellerikvistar.
Ugn: 175 grader
Ingredienser:
Antal: 10 portioner
Ugn: 240 grader, 15 minuter
Ingredienser:
2 kg potatis, mjölig, t.ex King Edward
5 dl mjölk (3 %)
5 dl vispgrädde
1 st lök, skalad
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 msk salt
50 g osaltat smör
Gör så här:
Värm ugnen till 240 grader.
Skala potatis och skär den i centimetertjocka skivor.
Lägg i en stor kastrull med mjölk, grädde, lök, vitlök och salt.
Låt koka upp och sen sjuda eller småkoka tills potatisen är nästan mjuk.
Rör om ofta.
Smöra en ugnsform (ungefär 37 x 30 cm).
Häll ner potatiskoket i den.
Klicka på resten av smöret och gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills din potatisgratäng börjar bubbla och har fått fin färg.
Ta gratängen ur ugnen, låt stå i 10-20 minuter innan den serveras.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 burk matjessill i bit, i mindre bitar
4 kokta små delikatesspotatisar, skalade och halverade
1 finhackad rödlök
4 hårdkokta ägg delade i kvartar
80 g Västerbottenost skuren i små bitar
½ kruka hackad gräslök
½ kruka hackad dill
svartpeppar
4 skivor råg- eller knäckebröd
Gör så här:
Blanda majonnäs och gräddfil i en skål.
Tillsätt matjessill, potatis, rödlök, ägg och västerbottenost.
Vänd sist i hackad gräslök och dill.
Smaka av med svartpeppar.
Servera med rågbröd eller knäckebröd.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|