Alla inlägg under mars 2019
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 190 grader, 13-15 minuter
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
2½ dl mörkt muscovadosocker
2½ dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt
2 msk mjölk
7½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2½ dl torkade tranbär
150 g vita chokladknappar
Garnering:
75 g vita chokladknappar
Gör så här:
Sätt ugnen på 190 grader.
Vispa smör och muscovado- och strösocker luftigt.
Tillsätt ägg, vaniljextrakt och mjölk i smeten och vispa i 2 minuter.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en separat skål.
Blanda mjölblandningen, lite i taget, i smeten och blanda tills det är en jämn smet.
Tillsätt tranbär och chokladknappar.
Använd en glasskopa eller två skedar för att fördela smeten på plåtar med bakplåtspapper, inte för tätt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 13-15 minuter, eller tills de har fått färg.
Låt kakorna svalna på ett galler.
Smält chokladen och ringla den över kakorna.
Låt chokladen stelna.
Tips!
Byt ut den vita chokladen mot ljus eller mörk och tranbären mot andra torkade frukter.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
1/3 litet blomkålshuvud, 100 g
2 små morötter
1 stor tomat
Isbitar
Gör så här:
Pressa blomkål, morötter och tomat till juice.
Rör om så att allt blandas och häll i ett högt glas med isbitar.
Garnera gärna med morotsstrimlor.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
150 g spenat
4 broccolibuketter med stjälkar, 150 g
2 tomater
Isbitar
Gör så här:
Pressa spenat, broccoli och tomater till juice och mixa väl.
Servera i ett högt glas med isbitar, gärna med en tomatskiva som garnering.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 dl naturell keso, 4 procent
1/2 dl färska eller frysta blåbär
1/2 dl färska eller frysta hallon
1 dl skalade physalis
Gör så här:
Lägg keso i en skål och fördela bär och physalis runtom.
Ingredienser:
1 kg jordgubbar, ca 2 liter
2 citroner
2 dl vatten
1½ kg socker
1 påse melatin, vikt 9 g + 1 msk socker
Gör så här:
Borsta citronerna väl i varmt vatten, dela dem mitt itu och skär i tunna skivor - tag bort kärnorna.
Lägg dem i vattnet, koka upp och koka 15 minuter under lock.
Lägg i bären, delade i mindre bitar, koka upp igen och koka 5 minuter under lock.
Rör i sockret, koka kraftigt utan lock 5 minuter.
Skumma massan.
Blanda melatin och socker och tillsätt under omrörning.
Koka marmeladen ytterligare 2 minuter.
Häll upp den på varma, väl rengjorda burkar och tillslut genast.
Antal: 10-15 glas
Ingredienser:
40 cl Jameson whiskey
20 cl Amnontialldo sherry
30 cl färskpressad citronjuice
30 cl Greandine
30 cl Starkt svart te
10 stänk Angostura bitter
Gör så här:
Punch Without Fear:
Häll alla ingredienser i en skål och lägg i riktigt med is.
Använder du stora klumpar är det bra att lägga i en stund innan servering då dom tar längre på sig att släppa vatten och kyla, ca 20-30 min.
Är isen blöt och liten så lägg i precis innan servering och rör om.
Riv gärna lite muscot över drinken efter att ha hällt upp den i glaset.
Greandine:
Ta färsk granatäpplejuice och blanda med lika mycket strösocker.
Värm försiktigt på svag värme (får ej koka) tills sockret löst upp sig.
Smaka av och tillsätt mer socker efter smak.
Granatäpplet brukar vara ganska syrligt så det kan vara bra att tillsätta extra socker.
Men börja med lika delar socker och juice.
Starkt svart te:
Dosera som en vanligt men låt det stå och dra i en timme.
Antal: ca 50 stycken
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
1 dl neutral olja
2½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk hjorthornssalt
1½ apelsin, rivet skal
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör, olja och strösocker vitt och pösigt.
Använd gärna en elvisp.
Blanda övriga ingredienser och rör ner dem i smörblandningen.
Rulla degen till små bollar och lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Låt dem svalna på galler.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
½-1/3 stånd broccoli med stjälkar, 150 g
2 äpplen
150 g spenat
Isbitar
Gör så här:
Pressa broccoli, äpple och spenat till juice.
Lägg i spenaten växelvis med broccoli och äpple för att undvika att bladen fastnar i fruktpressen.
Mixa juicen med några isbitar och servera med mer is och gärna också en citronskiva.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|