Alla inlägg under mars 2019

Av Maria - 19 mars 2019 04:30

Ingredienser:

1½ kg tomater

Rivet skal och saften av 1 citron

½ påse certo fruktpektin, 3  tsk

2 dl socker

2 krm kaliumsorbat

1 krm natriumbensoat


Gör så här:
Doppa tomaterna i kokande vatten och skala dem.

Skär dem i bitar.

Lägg tomaterna, citronsaft/skal i en gryta och koka 15 minuter under lock.

Blanda fruktpektinet med 3 msk socker, rör ner och koka 1 minut.

Tillsätt resten av sockret och koka ytterligare 3 minuter.

Skumma och tillsätt konserveringsmedel utrörda i lite av den heta massan.

Ös upp i bensoatsköljda burkar och sätt på täta lock.

Av Maria - 18 mars 2019 17:15

Måndag:

Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.


Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.


Tisdag:

Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.


Aprikoskräm.


Onsdag:

Tortellini med broccolibuketter, ost att riva över.


Kiwi, banan och sharon, skivad/tärnad i sallad.


Torsdag:

Stekt torsk, kokt potatis, rårörda lingon.


Chokladkräm.


Fredag:

Rimmad lax, dillstuvad potatis, blandad sallad.


Peach Melba:

Persikohalvor, värmda i sin lag, sås av ett paket tinade och mosade hallon, vaniljglass.


Lördag:

Viltskav med mycket lök och blandsvamp, potatis, lättkokta morötter med persilja.


Mandelmusslor med hjortronsylt och mild vaniljyoghurt.


Söndag:

Smörstekt rödspätta, citronklyftor, pressad potatis, majs och groddar.


Helens bästa äppelkaka.

Av Maria - 18 mars 2019 16:30

Måndag:

Korv Stroganoff


Tisdag:

Blomkål, broccoli, kassler gratinerat med ostsås


Onsdag:

Fisksoppa med aioli och bröd


Torsdag:

Fläskpannkaka och vitkålssallad


Fredag:

Räkmackor


Lördag:

Lövbiff med pepparsås och potatis


Söndag:

Lever i gräddsås, potatismos och gröna ärtor

Av Maria - 18 mars 2019 16:00

Måndag:

Gulaschsoppa


Tisdag:

Stekt fisk med ägg- och persiljesåssås


Onsdag:

Köttbullar med stuvade makaroner


Torsdag:

Stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter


Fredag:

Caesarsallad


Lördag:

Grillat kött med potatisgratäng


Söndag:

Sjömansbiff 

Av Maria - 18 mars 2019 07:00

Måndag:

Rödbetssoppa med en klick smetana och ryskt rågbröd.


Blåbärssmulpaj med vaniljsås.


Tisdag:

Pistagepanerad kyckling: Doppa kycklingfiléer i ägg och pistagehack. Stek i ugn ca 20 minuter. Couccous med olja, marinerade tomater, färsk oregano.


Fruktsallad på äpple, päron och jordgubbar med bitar av en god buffelmozzarella i.


Onsdag:

Wokade glasnudlar och grönsaker, smaksätt med sweet chilisås, soja och sesamolja. Strö tärnad feta och cashewnötter över.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Vitlöksmarinerade halstrade tofuskivor, rödkålscoleslaw och rostade vita bönor.


Fruktbollar: Mixa torkade fikon, aprikoser och färska dadlar. Rör ner lite solrosfrö och rulla i kokos.


Fredag:

Tacokväll: Majsskal med tacokryddad köttfärs med majsröra, guacamole, sallad, tomat, lök, osv.


Egen blåbärsglass: Mixa 250 g frysta blåbär med 250 g vaniljkesella, servera genast.


Lördag:

Kasslergryta med surkål: Hacka 1 lök och 1 äpple och fräs med 1 burk surkål (600 g), slå på 6 dl hönsbuljong, 10 stötta enbär och lagerblad. Lägg i 400 g strimlad kassler och 1  skivad fläskkorv. Låt puttra ca 20 minuter.


Koka upp 4 klyftade äpplen i 3 dl koncentrerad flädersaft, 2 dl vatten + 1 vaniljstång. Låt svalna i lagen och ät med vaniljkesella.


Söndag:

Pannbiff med lök, kokt potatis och gröna bönor.


Päronkaka: Klyfta 5 päron, lägg i ugnsform. 2 tsk malen kardemumma, lite calvados och smuldeg över. Grädda i ca 25 minuter  200 grader. Vispad grädde till.

Av Maria - 18 mars 2019 06:00

Måndag:

Korv i röd sås: Fräs 400 g strimlad falukorv och 1 hackad gul lök i 1 msk smör. Rör ner 3 msk tomatpuré, 1 msk chilisås, 2 dl vatten och ½ köttbuljongtärning. Krydda med 2 krm rosmarin, salt och peppar. Sjud 3-4 minuter och runda av med ½ dl matlagningsgrädde. Bjud kokt ris till.


Tisdag:

Snabba champinjonsoppan: Koka upp 1 liter vatten med 2 buljongtärningar. Blanda ner 1 burk champinjoncreme (200 g) och 2 dl matlagningsgrädde. Vispa ner 3 msk vetemjöl utrört i lite vatten. Salta och peppra, låt sjuda 5 minuter. Blanda eventuellt i 10 g skivade brynta champinjoner.


Onsdag:

Lax i ugn: Lägg ca 500 g lax skuren i 4 bitar i en smord form. Häll över 1 dl fiskbuljong. Droppa lite citron över fisken, salta och fördela ca 1 dl hackad dill. Sätt formen i 200 graders varm ugn i ca 15-20 minuter. Servera med pressad potatis och lättkokt broccoli.


Torsdag:

Potatisplättar med yoghurtsås: Blanda 6 dl grovt riven potatis, 3 dl grovt rivna morötter, 1½ dl strimlad purjolök och 1 ägg. Salta och peppra. Klicka ut plättar och stek ett par minuter på var sida. Servera med en sås på 3 dl yoghurt smaksatt med 3 pressade vitlöksklyftor och 1 dl hackad färsk basilika (eller 2 krm torkad).


Fredag:

Fläskkotlett med smak av salvia: Blanda samman salt, peppar och 1 tsk salvia och krydda 4 kotletter. stek dem i smör tills de gått färg. Häll över 2 dl köttbuljong och låt kotletterna puttra tills de är klara. Ta upp kotletterna och red eventuellt av såsen med lite mjöl. Strö över 2 msk färsk hackad persilja. Servera med potatis och lättkokt purjolök.

Lördag:

Stor pirog.


Söndag:
Svampfylld kycklingfilé.

Av Maria - 17 mars 2019 17:45

Antal: ca 40 stycken

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

200 g (knappt 3½ dl) vetemjöl

200 g smör eller margarin

½ tsk ättikssprit

3/4 dl vatten

200 g mandelmassa

Rivna skalet av ½ citron


Gör så här:

Hacka samman smöret och det mesta av mjölet blandat med bakpulver.

Tillsätt vatten och ättika.

Kavla ut och vik degen som en servett och låt den vila.

Kavla ut den till en storlek av 20*40 cm.

Riv citronskalet över ena halvan.

Kavla mandelmassan till 10*40 cm och lägg den på halva degen.

Vik den andra halvan över.

Skär i 1 cm breda remsor på tvären.

Vrid dem och forma till hästskor.

Grädda i 200 grader ca 10 minuter.

Av Maria - 17 mars 2019 17:15




Mängd: 2 dl


Ingredienser:

1 röd urkärnad paprika

1 tomat, ca 175 g

3 dl strimlad vitkål, 100 g

1 msk hackad persilja

Isbitar


Gör så här:

Pressa paprika, tomat och vitkål till juice.

Häll upp i ett glas och rör ner persiljan.

Servera med isbitar och gärna också en limeklyfta.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards