Alla inlägg under mars 2019
Ingredienser:
1½ kg tomater
Rivet skal och saften av 1 citron
½ påse certo fruktpektin, 3 tsk
2 dl socker
2 krm kaliumsorbat
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Doppa tomaterna i kokande vatten och skala dem.
Skär dem i bitar.
Lägg tomaterna, citronsaft/skal i en gryta och koka 15 minuter under lock.
Blanda fruktpektinet med 3 msk socker, rör ner och koka 1 minut.
Tillsätt resten av sockret och koka ytterligare 3 minuter.
Skumma och tillsätt konserveringsmedel utrörda i lite av den heta massan.
Ös upp i bensoatsköljda burkar och sätt på täta lock.
Måndag:
Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.
Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.
Tisdag:
Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.
Aprikoskräm.
Onsdag:
Tortellini med broccolibuketter, ost att riva över.
Kiwi, banan och sharon, skivad/tärnad i sallad.
Torsdag:
Stekt torsk, kokt potatis, rårörda lingon.
Fredag:
Rimmad lax, dillstuvad potatis, blandad sallad.
Peach Melba:
Persikohalvor, värmda i sin lag, sås av ett paket tinade och mosade hallon, vaniljglass.
Lördag:
Viltskav med mycket lök och blandsvamp, potatis, lättkokta morötter med persilja.
Mandelmusslor med hjortronsylt och mild vaniljyoghurt.
Söndag:
Smörstekt rödspätta, citronklyftor, pressad potatis, majs och groddar.
Måndag:
Korv Stroganoff
Tisdag:
Blomkål, broccoli, kassler gratinerat med ostsås
Onsdag:
Fisksoppa med aioli och bröd
Torsdag:
Fläskpannkaka och vitkålssallad
Fredag:
Räkmackor
Lördag:
Lövbiff med pepparsås och potatis
Söndag:
Lever i gräddsås, potatismos och gröna ärtor
Måndag:
Gulaschsoppa
Tisdag:
Stekt fisk med ägg- och persiljesåssås
Onsdag:
Köttbullar med stuvade makaroner
Torsdag:
Stekt falukorv, kokt blomkål och morötter
Fredag:
Caesarsallad
Lördag:
Grillat kött med potatisgratäng
Söndag:
Sjömansbiff
Måndag:
Rödbetssoppa med en klick smetana och ryskt rågbröd.
Blåbärssmulpaj med vaniljsås.
Tisdag:
Pistagepanerad kyckling: Doppa kycklingfiléer i ägg och pistagehack. Stek i ugn ca 20 minuter. Couccous med olja, marinerade tomater, färsk oregano.
Fruktsallad på äpple, päron och jordgubbar med bitar av en god buffelmozzarella i.
Onsdag:
Wokade glasnudlar och grönsaker, smaksätt med sweet chilisås, soja och sesamolja. Strö tärnad feta och cashewnötter över.
Färsk frukt i säsong.
Torsdag:
Vitlöksmarinerade halstrade tofuskivor, rödkålscoleslaw och rostade vita bönor.
Fruktbollar: Mixa torkade fikon, aprikoser och färska dadlar. Rör ner lite solrosfrö och rulla i kokos.
Fredag:
Tacokväll: Majsskal med tacokryddad köttfärs med majsröra, guacamole, sallad, tomat, lök, osv.
Egen blåbärsglass: Mixa 250 g frysta blåbär med 250 g vaniljkesella, servera genast.
Lördag:
Kasslergryta med surkål: Hacka 1 lök och 1 äpple och fräs med 1 burk surkål (600 g), slå på 6 dl hönsbuljong, 10 stötta enbär och lagerblad. Lägg i 400 g strimlad kassler och 1 skivad fläskkorv. Låt puttra ca 20 minuter.
Koka upp 4 klyftade äpplen i 3 dl koncentrerad flädersaft, 2 dl vatten + 1 vaniljstång. Låt svalna i lagen och ät med vaniljkesella.
Söndag:
Pannbiff med lök, kokt potatis och gröna bönor.
Päronkaka: Klyfta 5 päron, lägg i ugnsform. 2 tsk malen kardemumma, lite calvados och smuldeg över. Grädda i ca 25 minuter 200 grader. Vispad grädde till.
Måndag:
Korv i röd sås: Fräs 400 g strimlad falukorv och 1 hackad gul lök i 1 msk smör. Rör ner 3 msk tomatpuré, 1 msk chilisås, 2 dl vatten och ½ köttbuljongtärning. Krydda med 2 krm rosmarin, salt och peppar. Sjud 3-4 minuter och runda av med ½ dl matlagningsgrädde. Bjud kokt ris till.
Tisdag:
Snabba champinjonsoppan: Koka upp 1 liter vatten med 2 buljongtärningar. Blanda ner 1 burk champinjoncreme (200 g) och 2 dl matlagningsgrädde. Vispa ner 3 msk vetemjöl utrört i lite vatten. Salta och peppra, låt sjuda 5 minuter. Blanda eventuellt i 10 g skivade brynta champinjoner.
Onsdag:
Lax i ugn: Lägg ca 500 g lax skuren i 4 bitar i en smord form. Häll över 1 dl fiskbuljong. Droppa lite citron över fisken, salta och fördela ca 1 dl hackad dill. Sätt formen i 200 graders varm ugn i ca 15-20 minuter. Servera med pressad potatis och lättkokt broccoli.
Torsdag:
Potatisplättar med yoghurtsås: Blanda 6 dl grovt riven potatis, 3 dl grovt rivna morötter, 1½ dl strimlad purjolök och 1 ägg. Salta och peppra. Klicka ut plättar och stek ett par minuter på var sida. Servera med en sås på 3 dl yoghurt smaksatt med 3 pressade vitlöksklyftor och 1 dl hackad färsk basilika (eller 2 krm torkad).
Fredag:
Fläskkotlett med smak av salvia: Blanda samman salt, peppar och 1 tsk salvia och krydda 4 kotletter. stek dem i smör tills de gått färg. Häll över 2 dl köttbuljong och låt kotletterna puttra tills de är klara. Ta upp kotletterna och red eventuellt av såsen med lite mjöl. Strö över 2 msk färsk hackad persilja. Servera med potatis och lättkokt purjolök.
Lördag:
Söndag:
Svampfylld kycklingfilé.
Antal: ca 40 stycken
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
200 g (knappt 3½ dl) vetemjöl
200 g smör eller margarin
½ tsk ättikssprit
3/4 dl vatten
200 g mandelmassa
Rivna skalet av ½ citron
Gör så här:
Hacka samman smöret och det mesta av mjölet blandat med bakpulver.
Tillsätt vatten och ättika.
Kavla ut och vik degen som en servett och låt den vila.
Kavla ut den till en storlek av 20*40 cm.
Riv citronskalet över ena halvan.
Kavla mandelmassan till 10*40 cm och lägg den på halva degen.
Vik den andra halvan över.
Skär i 1 cm breda remsor på tvären.
Vrid dem och forma till hästskor.
Grädda i 200 grader ca 10 minuter.
Mängd: 2 dl
Ingredienser:
1 röd urkärnad paprika
1 tomat, ca 175 g
3 dl strimlad vitkål, 100 g
1 msk hackad persilja
Isbitar
Gör så här:
Pressa paprika, tomat och vitkål till juice.
Häll upp i ett glas och rör ner persiljan.
Servera med isbitar och gärna också en limeklyfta.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|