Direktlänk till inlägg 4 april 2019
Antal: 2-3 stycken
Jäsning: 4-6 timmar (eller över natten) + 2½ timme + 1½ timme
Ugn: 250 grader + 200 grader, 30 minuter
Ingredienser:
Deg 1:
1 1/2 dl vatten
25 g aktiv vetesurdeg
150 g vetemjöl
Deg 2:
3 g jäst
1 1/2 dl vatten
2 msk Vit Sirap
360 g Manitoba Cream, vetemjöl
8 g salt
Gör så här:
Deg 1:
Värm vattnet till 20 °C och häll i en skål.
Tillsätt surdegen och vispa tills den är blandad med vattnet.
Arbeta in mjölet.
Täck skålen med plastfilm och låt jäsa i 4-6 timmar, eller i kylen över natten.
Deg 2:
Häll vattnet i en skål.
Smula ner jästen i vattnet och rör tills den löst sig.
Tillsätt sirap, deg 1 och vetemjöl och arbeta degen ordentligt i 15 minuter.
Används matberedare skall denna köras på låg hastighet.
Tillsätt saltet och arbeta degen kraftigt, hög hastighet, i 5 minuter.
Ta upp degen och lägg den i en oljad plastburk med lock och låt den vila i 2½ timme.
Ta upp degen på bakbord och dela den i två-tre bitar.
Låt vila under duk i 15 minuter.
Forma degen till baguetter.
Degen är mycket lös, så bara dra ut den till längder som läggs på en mjölad bakduk.
Dra upp duken på båda sidor om baguetterna så att de jäser uppåt och inte åt sidan.
Låt jäsa i 1½ timme.
Sätt ugnen på 250 °C och sätt in en plåt i ugnen.
Dra in bakplåtspapperet med baguetterna i ugnen.
Häll in en halv deciliter kallt vatten i ugnen.
Stäng ugnsluckan snabbt.
Efter 5 minuter sänks temperaturen till 200 °C.
Efter ytterligare 10 minuter öppnas ugnsluckan för att luftas.
Upprepas efter ytterligare 10 minuter.
Grädda i totalt 30 minuter.
Låt svalna på galler.
Tips!
Baguetterna kan smaksättas med 1-2 rivna vitlöksklyftor.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|