Alla inlägg under april 2019

Av Maria - 29 april 2019 10:30

Måndag:

Pasta cabonara:

Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar.


Knäckiga sesamkex.


Tisdag:

Karibisk kyckling:

Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry.

Tillsätt en påse wokgrönsaker och en burk kokosmjölk.

Låt allt bli varmt.

Servera med basmatiris och limeklyftor.


Avokadokräm:

Mixa snabbt 2 avokado, 2 bananer, ½ pressad citron och 1 msk socker.

Blanda försiktigt med 2 dl vispad grädde.


Onsdag:

Kinesisk karré:

Bryn strimlad fläskkarré med strimlad paprika och purjolök.

Servera med ris, sötsur sås och ananas.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Bästa linssoppankryddigt knäckebröd med krämig getost.


Fräs havregryn gyllene och knapriga med smör och socker i en stekpanna.

Ät med kall blåbärskräm.


Fredag:

Fyllda paprikor:

Fyll förvällda paprikor med kryddig köttfärsröra med majs och små vita bönor.

Gratinera med riven ost i 225 grader.

Sallad och guacamole till.


Mandelkaka:

Vispa 3 ägg och 3 dl socker pösigt.

Rör i 2 dl mjölk, 2 dl hackad mandel och 200 g smält smör.

Grädda i smord och bröad form, ca 40 minuter i 175 grader.

Sylt och grädde till.


Lördag:

Köttfärslimpa med krämig fyllning, gräddsås, klyftpotatis och lättkokta broccolibuketter.


Ugnsbakade fikon:

Kryssa toppen och ringla honung över.

Baka 10 minuter i 200 grader.



Servera med marsipankräm:

mascarpone rörd med riven mandelmassa.


Söndag:

Ugnsstekt kyckling med fetaost, sallad och tzatziki med päron.


Crème caramel.

Av Maria - 29 april 2019 08:15

Måndag:

Färgglad gryta med vitlöksyoghurt:

Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar.

Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja.

Rör i grytan så grönsakerna inte bränner vid.

Riv lite färsk ingefära över, salta och peppra.

Späd med ca 2 dl grönsaksjuice.

Servera med 2 dl matlagningsyoghurt smaksatt med 1 pressad vitlöksklyfta.

Servera med kokt ris.


Tisdag:

Ostgratinerad kotlett:

Stek 4 kotletter jämnt bruna i lite smör.

Salta och peppra.

Lägg över i en form, häll 1 dl grönsaksbuljong blandad med 2 msk tomatpuré runtom.

Blanda 2 dl riven ost med 2 msk finhackade soltorkade tomater i olja, 1 finhackad vitlöksklyfta och ½ tsk smulad torkad salvia.

Fördela blandningen på kotletterna.

Gratinera ca 10 minuter i 225 graders varm ugn. S

ervera med kokt ris.


Onsdag:
Rimmad torskfilé med äpple och pesto:

Dela 600 g djupfryst torskfilé i portionsbitar.

Gör en lag av 1 liter vatten, ½ msk salt, ½ msk socker och saften av ½ citron.

Lägg fisken att dra i lagen ca ½ timme.

Tag upp och låt fiskbitarna rinna av.

Stek fisken i 1 msk smör ca 5 minuter.

Salta och peppra. Tärna 1 äpple.

Lägg upp fiskbitarna på fat, fördela de tärnade äpplena och 3 msk pesto på fiskbitarna.

Servera med pressad potatis.


Torsdag:

Rödbetssoppa:

Strimla och fräs 500 g rödbetor, 1 morot, 200 g vitkål och 2 gula lökar i lite smör.

Tillsätt 1 liter buljong, 1 lagerblad, salt och peppar.

Sjud ca 15 minuter. Smaka av med 1½ msk vinäger och servera med strimlad kassler och 1 klick crème fraiche.


Fredag:

Hemgjorda hamburgare:

Blanda 700 g nötfärs med 2 äggulor, 2 tsk salt och ½ tsk svartpeppar.

Forma till biffar och stek dem i lite smör 2-3 minuter på varje sida.

Servera med sallad, hamburgerbröd, skivade tomater, finstrimlad rödlök och lite tomatketchup.


Lördag:

Laxpaj.


Söndag:

Skinkkalops.

Av Maria - 28 april 2019 19:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl hel dinkel

2 liter vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 lagerblad

2 tomater

½ gurka

ca 70 g rucola


Vinägrett:

1 citron, saft eller 2 msk vinäger

2 msk olivolja

2 msk vatten

1 vitlöksklyfta, pressad

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Skölj dinkelkornen i ett durkslag. 

Koka upp vatten, buljongtärning och lagerblad.

Lägg i dinkeln och låt sjuda under lock anvisad tid.

Halvera tomaterna.

Gröp ur kärnorna och lägg dem i en skål till vinägretten.

Skär tomaterna i tunna skivor, skölj gurka och skär den i små bitar.


Vinägrett:

Blanda citronsaft/vinäger, olja, vatten och pressad vitlök i skålen med tomatkärnorna.

Smaka av med salt och peppar.


Häll vinägretten över de varma dinkelkornen och blanda.

Blanda tomater, gurka och rucola med dinkeln.


Detta är ett grundrecept.

Använd salladen som alternativ till ris eller potatis (med eller utan tomat, gurka, rucola), eller blanda i smulad västerbottenost och valnötter eller fetaost - vad som finns hemma helt enkelt.

Av Maria - 28 april 2019 14:30




Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 burk créme fraiche

100 g riven stark sveciaost

½ tsk hel kummin

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Blanda créme fraiche och sveciaost i en skål.
Rosta kummin i en torr, het panna i några minuter.
Blanda ner i sveciacrémen.
Smaka av med salt och peppar.



Av Maria - 28 april 2019 14:30

Ugn: 175 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:

150 g margarin eller smör

3 ägg

2½ dl socker

3½ dl (210 g) vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron


Till formen:

Ströbröd

Margarin


Gör så här:

Smält matfettet och låt det svalna.

Vispa äggen och sockret poröst.

Tillsätt mjölet, bakpulvret, smaktillsatsen och matfettet.

Rör om tills allt är väl blandat.

Häll smeten i en smord och bröbeströdd form, 1½ liter.

Grädda kakan i 175 graders ugnsvärme ca 35 minuter.

Av Maria - 28 april 2019 11:15

Ingredienser:

1 burk tonfisk, 200 g
1 rödlök, finhackad
1 äpple, tärnat
1 dl matyoghurt
1 tsk fransk senap
1 pressad vitlöksklyfta
salt och vitpeppar


Gör så här:

Blanda alla ingredienser.

Av Maria - 28 april 2019 07:00

Mängd: ca ½ liter


Ingredienser:
1 dl vatten
12 Turkisk peppar, krossade
5 dl hallon
3 dl Syltsocker


Gör så här:

Blanda vattnet och karamellerna i en kastrull och sjud tills allt har löst sig.

Tillsätt hallon och syltsocker och koka i 3 min.

Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 27 april 2019 19:15

Ingredienser:

3 ägg

3 msk vatten

½ tsk salt

Vit- eller svartpeppar

Smör eller magarin


Fyllning:

100 g rökt skinka, bacon eller korv

1 gul lök eller en bit purjolök

3 kokta potatisar

Rikligt med hackad kryddgrönt


Gör så här:

Omelettsmet:

Vispa samman ägg, vatten, salt, peppar.


Skär alltsammans i tärningar och bryn lätt i stekpanna.

Häll över omelettsmeten och rör med gaffel så att omeletten blir jämt gräddad.

Strö över det kryddgröna.

Servera gärna direkt ur pannan.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards