Alla inlägg under juni 2019
Ingredienser:
1 1/2 fetaost
1/2 gurka
2 dl turkisk yougurt
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk citron (saften)
salt
svartpeppar
Gör så här:
Riv gurkan grovt och låt den rinna ur, pressa gärna.
Lägg i bunke och pressa ned vitlök, smula fetaosten över.
Blanda i yougurt och citron, smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 185 grader, 20-25 minuter + ca 5 minuter
Ingredienser:
1 kg sötpotatis
1 kg kålrot
300 g färskt spenat
300 g soltorkade tomater i olja
150 g pumpakärnor
Gör så här:
Sätt ugnen på 185°.
Smörj en plåt med raps eller olivolja.
Skala och dela rotfrukterna i avlånga stänger.
Sprid rotfrukterna på plåten och krydda med French Fries-kryddan låt stå i ugn ca 20 - 25 minuter.
Dela de soltorkade tomaterna i smala stänger.
Tag ut plåten och sprid den färska spenaten, tomaterna och pumpakärnorna över rotfrukten.
Kör i ugn ca 5 minuter till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
In-Flavor Garlic & pepper
1 kg högrev i nät
1 lök
1 morot
Svartpeppar
Salt
4 st bakpotatisar
4 st hela färska vitlökar
1/2 kg primörer
Creme fraise eller liknande
Vitlök och persilja
Gör så här:
Koka högrev, en grovt delad lök och en morot i bitar i ca 2 tim.
Krydda med salt och peppar.
Låt högrevet svalna efter koktiden, behåll nätet på och marinera delvis med injektion samt pensla utsidan.
Låt ligga i ca 1–2 tim.
Tag försiktigt av nätet och grilla i ugn eller på utegrill, ca 3–4 min. på varje sida.
Koka ned ca 5 dl av avkoket till en god sky att hälla på köttet.
Sätt ugnen på 200° och baka potatisen i ca 1 timme med eller utan folie.
Väljer man utan folie bör man sticka några hål i potatisen annars spricker den lätt.
På utegrill folierar man potatisen och lägger den direkt på glöden ca 1 tim.
Grilla även vitlökarna samt primörerna, pensla med olja.
Till bakpotatisen
Pressa vitlök och hacka persilja, blanda med creme fraise efter smak.
Servera gärna med sallad och bröd.
VACKRA SNITTBLOMMOR.
Tillsätt 1/4 tsk bikarbonat i vattnet.
MISSFÄRGADE BLOMVASER.
Fyll vasen till hälften med 1 del vatten och 1 del vinäger.
Tillsätt bikarbonat och se hur smutsen lösgörs på insidan.
Låt verka en stund och skölj.
SVARTA & BRUNA FLÄCKAR PÅ VÄXTERNA?
Det är ett tecken på svampsjukdomar.
Gör en blandning av 5 tsk bikarbonat och 4 liter vatten.
Tillsätt 1 liter flytande tvål och spraya på de drabbade växterna.
ÄR TRÄDGÅRDENSJORDEN MYCKET SUR?
Gör så här:
När trädgården står i full blom gräver du helt enkelt ner papperspaket med bikarbonat på olika ställen. Det kan ta lite tid att avväga rätt mängd beroende vad som växer på stället, men du kommer bli förvånad över resultatet.
Trädgården kommer att bli både vackrare och mer lättskött.
Vid mindre problem räcker det att strö bikarbonaten rätt på jorden.
NEUTRALISERA LUKT FRÅN KATTKISS.
Täck lådans botten med bikarbonat och häll kattsanden ovanpå.
HAR DU KANINER ELLER MARSVIN I BUR?
Då är det lätt att ta bort obehagliga lukter genom att hälla lite bikarbonat på lådans botten och byta strö varannan dag.
HÅLL HUND OCH KATTKORGEN FRÄSCH.
Strö lite bikarbonat i botten och låt stå i några timmar, dammsug efteråt.
SMUTSIGT DJURHALSBAND?
Blötlägg halsbandet i ett koncentrat av bikarbonat och hett vatten i 30 minuter och skrubba dem sedan med en kraftig borste.
Detta avlägsnar både fett och smuts.
Skölj och häng upp på tork innan de används på nytt.
HAR KATTEN UTRÄTTAT SINA BEHOV PÅ FEL PLATS I HUSET?
Blanda en stark lösning av bikarbonat och vatten för att lösa upp urinen.
Blanda i citronolja och spraya över fläcken.
Dammsug upp resterna och problemet är puts väck.
KISSAR HUSDJUREN I TRÄDGÅRDEN?
Bikarbonat neutraliserar även syran som anfräter träden när hunden kissar i trädgården.
Den skyddar också barken, och eftersom hunden inte längre kan känna det föregående luktspåret, undviker den att ”märka ut” just det trädet igen.
TVÄTTA HUNDEN ELLER KATTENS ÖRON.
Använd bikarbonat och varmt vatten för att bli av med smådjur och smuts.
Antal: ca 12 normalstora
Ugn: 225 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
100 g margarin
¾ dl mjölk
1½ dl Råsocker eller Strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 msk Marsanpulver eller 1 ½ msk potatismjöl
1 tsk Vaniljsocker
2 ½ dl vetemjöl
Förslag på olika fyllningar:
½ g saffran, 2 msk kakao, 1 ½ dl hackad choklad, rivet skal från 1 citron, 1 ½ dl färska eller djupfrysta bär, 2–3 tsk pepparkakskryddor, 1 ½ dl russin eller varför inte Kaneldoppade äppleklyftor
Förslag på olika garneringar:
Doftat florsocker, gör gärna schabloner att lägga på kakan innan du doftar över sockre, Glasyr på 2 dl Florsocker eller Flor med chokladsmak, Pärlsocker, Mandel och nötter eller Färska bär
Gör så här:
Smält margarinet och tillsätt mjölken.
Värm men koka inte. Vispa upp ägg och socker lätt.
Blanda vetemjöl, bakpulver samt marsanpulver och tillsätt växelvis med mjölkblandningen i äggsmeten.
Låt gärna smeten vila i kylskåp över natten, då får du extra fina och toppiga muffins.
Häll upp i pappersformar på långpanna eller i muffinsplåt.
Grädda mitt i ugn, 225° i ca 12 min.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1/2 fänkål
1/2 gurka
1/2 citron (saften)
1 msk olivolja
5 kvistar dill
Gör så här:
Skär av fänkålsroten.
Skiva tunt, lägg i isvatten minst 15 min.
Slunga eller torka på papper.
Strimla gurkan tunt och blanda med fänkål, citronsaft, olivolja och dill.
Salta efter smak.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
In-Flavor Full-bodied Tomato
4 st kycklingklubbor
4 st hela tomater till grill
4 st tomater i bitar
1 gul lök, finhackad
1 msk Chili Flakes (eller en grön färsk chili)
1 klick smör
Salt och peppar
Koka ris till 4 personer
Gör så här:
Marinera kycklingen, delvis injektion samt pensla även utsidan.
Låt ligga i ca 2 tim.
Grill i ugn 150° ca 45 minuter.
Innertemp 82°–85°.
Grilla även tomaterna under de sista 10 minuterna.
Det går alldeles utmärkt att grilla på utegrill.
Tomatiserat ris:
Bryn lök och chili i stekpanna tills de mjuknat, tillsätt tomaterna.
Salta och peppra efter smak.
Blanda med det kokta riset.
Servera gärna med sallad och bröd.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
In-Flavor Allround BBQ & Grill
1 kg lax
1 kg färskpotatis
Citron
oregano eller timjan
Vietnamesisk svartpeppar
Keso
Gör så här:
Marinera med injektion och pensla laxen.
Låt ligga i ca 1 tim.
Dekorera laxen med skivad citron och örter.
Grilla i folie eller utan.
Grilla i ugn i ca 30 min, innertemp ca 48° (tonfisk eller svärdfisk innertemp ca 30°, vitfisk innertemp ca 50°).
På utegrill ca 25–30 min.
Koka potatisen.
Blanda vietnamesisk svartpeppar med keso.
Servera gärna med sallad och bröd.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|