Direktlänk till inlägg 4 november 2020
Antal: ca 4 portioner
Ingredienser:
1 pkt, 420 gram, 5-minuterssill - färdig inläggningssill. MSC-märkt
1 färsk rödbeta
1 färsk polkabeta (eller ytterligare en rödbeta)
20 gram färsk pepparrot
½ gul lök
1 salladslök
5 svartpepparkorn
ÄTTIKSLAG:
½ dl ättika 12%
1 dl strösocker
1½ dl vatten
Gör så här:
Mät upp ättika, strösocker och vatten i en kastrull.
Värm upp tills sockret löst sig och sätt sedan åt sidan att svalna helt.
Skala rödbeta och polkabeta.
Skär bort fästet och eventuella fula delar.
Skiva betorna så tunt du kan och lägg i en bunke.
Skala och skär pepparrot i små bitar eller skivor.
Lägg med betorna.
Skala och strimla gul lök samt lägg med betorna.
Rensa och skölj salladslöken.
Strimla den i ca 1 cm sneda bitar och lägg med betorna.
Mortla svartpepparkornen grovt och lägg med betorna.
Öppna sillen och häll av lagen i skålen med betorna.
Klipp eller skär sillen i lagom stora bitar - förslagsvis ca 2 cm breda bitar.
Varva sill, betor, lök, salladslök och pepparrot i en 0,5 liters glasburk med lock.
Häll i lagen från skålen samt toppa upp med avsvalnad extra ättikslag som du kokade i kastrullen.
Sätt på lock och låt stå i kylen till servering.
Blir godast efter något dygn.
Håller minst några veckor om den är oöppnad.
Öppnad burk håller någon vecka.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|