Senaste inläggen

Av Maria - 22 juni 2024 20:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g innanlår i tunna skivor
2 krm salt (efter smak)
1 krm peppar (efter smak)
finhackad liten gul lök
33 cl porter
½ dl outspädd svartvinbärssaft
2 msk kinesisk soja
6 st krossade enbär
½ tsk timjan
1½ köttbuljongtärning

 

Till såsen:

3 msk vetemjöl
1 dl grädde

 

Gör så här:

Salta, peppra och fördela den finhackade löken på köttskivorna.

Rulla ihop köttet och fast med tandpetare.

Koka upp alla ingredienser till kokspadet i en vid kastrull, lägg i rulladerna och låt koka under lock på svag värme i ca 30 minuter.

Köttet behöver inte brynas innan kokningen.

Ta upp ruladerna och håll dem varma.

Ta bort tandpetarna före serveringen.

Sila kokspadet och häll tillbaka det i kastrullen.

Späd ev med vatten.

Vispa ut mjölet i grädden och rör ner redningen i skyn.

Låt puttra några minuter.


Servering:
Servera ruladerna tillsammans med kokt potatis, haricots verts, gelé, inlagd gurka och den goda såsen.

Av Maria - 22 juni 2024 06:45

Antal: 1 portion


Ingredienser:

2-4 kokta ägg

1 dl inlagd smaksatt sill


Gör så här:

Koka äggen och servera med sill.


Använd t.ex skärgårdsill eller löksill.

Ta inte så mycket av lagen för den innehåller ganska mycket socker.

Av Maria - 21 juni 2024 20:30

Antal: 10-12 bitar

Ugn: 175 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

100 g vit choklad

150 g smör

1 lime, zest och saft

2 dl socker

3 ägg

1 dl mandelmjöl

2 dl rismjöl

½ dl potatismjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk vaniljsocker

½ tsk salt

Smör och mandelmjöl till formen


Dekorera med:
Färska bär

Citronmeliss

Vispad grädde


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Grovhacka chokladen.

Smält smöret i en kastrull stor nog att rymma hela smeten.

Ta kastrullen av värmen och smält chokladen i smöret.

Värm försiktigt om det skulle behövas.

Riv i det yttersta skalet från limen och pressa i saften.

Rör i sockret och kontrollera att smeten inte är alltför varm.

Vispa i äggen, ett i taget.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i kastrullen.

Smörj och bröa en form, ca 24 cm, i diameter.

Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen, 15-20 minuter.

Känn efter med en sticka att den är lagom kladdig.

Låt kakan svalna innan den dekoreras.


Tips!

Om du vill göra kakan laktosfri använder du mörk choklad och laktosfria mejeriprodukter.

Av Maria - 21 juni 2024 06:45

För 3 st baguetter, eller 10 stycken frallor: 

3 dl ljummet vatten 
1/4 dels paket jäst 
1 tsk salt 
1 msk olja 
5-5 1/2 dl vetemjöl special 
1 dl rågmjöl 
2 rivna morötter 
 
På kvällen: 
Rör ut jästen i det ljumna vattnet.
Blanda i olja, salt och så mycket mjöl det krävs för att göra degen ganska lös.
Låt den jäsa under handduk i 20 minuter. 
 
Baka ut på mjölat bakbord, forma till baguetter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 
Ställ dem i kylen över natten, utan att täcka över bröden. 
 
På morgonen: 
Sätt ugnen på 250 grader.
Jag använde en sax och och försökte klippa till snygga snittar i brödet och pudrade över lite rågmjöl.  
Sätt in baguetterna i ugnen och grädda i cirka 15 minuter.
Av Maria - 20 juni 2024 20:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

Plättar:

2 ägg

2 dl vatten

2 dl mjöl

2 msk smält smör

2 msk strösocker

1 krm salt


Vaniljcréme:

1 gelatinblad

1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

3 msk strösocker

2 äggulor

3 dl vispgrädde


Rabarberkompott:

3 rabarber

½ dl vitt vin

2 dl vit sirap

1 kanelstång


Gör så här:

Plättarna:

Vispa äggen med mjölet, strösockret och saltet jämnt och slätt.

Späd med grädden och vattnet (som kan bytas ut mot samma mängd standardmjölk).

Smält smöret och häll det i smeten alldeles före gräddningen.

Grädda i plättlägg.


Vaniljcrémen:

Blötlägg gelatinbladet i rikligt med vatten.

Vispa vaniljsockret, strösockret och äggulorna till hårt skum.

Vispa grädden och blanda med äggvispet.

Värm gelatinbladet i en kastrull så att det blir varmt.

Blanda med vaniljkrämen.

Ställ kallt.


Rabarberkompotten:

Skär ner halva mängden rabarber i bitar och koka tillsammans med de övriga ingredienserna till en simmig konsistens.

Sila bort rabarbern så att den röd klar sås återstår.

Skiva resten av rabarbern och koka upp den hastigt med rabarberkoket, låt svalna.


Servera rabarberkompotten i botten och plättar (ca 4 stycken) varvat med vaniljkräm som ett torn över kompotten.

Av Maria - 20 juni 2024 06:45

Ingredienser:

1 grön zucchini
1 gul zucchini
250 g små lökar
1 vitlök
500 g cocktailtomater
4 timjankvistar
½ röd chilifrukt


Lag:
3 dl Strösocker
2 dl ättika 12 %
2 dl vatten
4 lagerblad
3/4 dl gula senapskorn
1 msk kryddpepparkorn


Gör så här:
Skölj och skiva zucchinin.

Skala lök och vitlök.

Klyfta vitlöken.

Skölj tomaterna.

Ta bort blomfästen.

Nagga med en gaffel eller rulla tomaterna över ett rivjärn så att skalet går sönder.

Skölj timjan och chili.

Tag bort kärnorna ur chilin och skär den i tunna strimlor.

Varva grönsakerna i varma, väl rengjorda burkar.

Lägg i timjankvistarna och chilin.

Koka upp samtliga ingredienser till lagen och häll på burkarna.

Förslut.

Låt stå i en vecka innan inläggningen börjar serveras.

Av Maria - 19 juni 2024 20:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600-800 g utskuren biff

2 vitlöksklyftor

2 tsk finhackad färsk röd spansk peppar

400 g broccoli

2 paprikor, valfri färg

4 msk rapsolja

½ dl thailändsk fisksås

½ dl ostronsås

1 msk pressad limesaft

Färsk koriander


Gör så här:

Skala och hacka vitlöken.
Dela chilin på längden, ta bort kärnorna och hacka fruktköttet fint.
Bryt broccolin i buketter och skölj.
Ansa och strimla paprikan.
Hacka koriandern.
Fräs vitlöken i en wokpanna med olja.
Tillsätt kött och chili.
Fräs tillsammans en stund.
Tillsätt broccolin och paprikan.
Krydda med fisksås, ostronsås och limesaft.
Fräs tills grönsakerna är varma med fortfarande knapriga.
Strö över koriandern före serveringen.

Av Maria - 19 juni 2024 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 morötter

2 salladslökar eller en bit purjolök

1 citrongräs

2 msk färsk ingefära

1 vitlöksklyfta

1 msk solrosolja

1 burk kokosmjölk

5 dl fiskbuljong

300 g laxfilé

Saften av 1 lime

100 g sockerärtor

200 g skalade räkor

Salt

Vitpeppar

ev. röd chili kan tillsättas om man vill ha den lite starkare


Gör så här:

Skala och strimla moroten och löken.

Ta bort den träiga delen av citrongräset och finhacka resten.
Riv ingefära och vitlök.
Hetta upp en gryta med lite solrosolja och fräs grönsakerna tillsammans med citrongräs, ingefära och vitlök i någon minut.
Häll på kokosmjölk och buljong.
Skär laxen i små kuber och tillsätt i grytan tillsammans med pressad lime.
Låt sjuda i 5 minuter. Lägg i räkor och sockerärtor och smaka av med salt och peppar.
Servera som en soppa eller som en gryta tillsammans med basmatiris eller råris.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards