Senaste inläggen
Ingredienser:
3 msk Ljust Muscovadorörsocker
2 msk flingsalt
2 msk riven mörk choklad
3 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
2 msk mald kummin
2 msk chilipulver
1 msk mald svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser i en burk.
Gnid in det kött som skall grillas med rubben och låt stå minst 10 minuter innan det grillas.
Rubben passar till kyckling, biff, kotletter eller revben.
Går även att smaksätta t ex chili con carne, gulaschsoppa och köttgrytor med den.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200°C, 10 minuter
Ingredienser:
4 dl dinkelmjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
Gör så här:
Blanda ihop pajdegen - låt vila 30 minuter i kylskåp.
Tryck ut degen i en smord bröad form.
Grädda i ugn 200°C i 10 minuter.
Fyll därefter pajformen med önskad fyllning.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
Grillad Sockerkaka:
rester från en sockerkaka
500 g valfria bär
150 g vit choklad
lite Rörsocker Strö
Rårörd fläderkräm:
2 äggulor
1/2 dl Socker
1 tsk Vaniljsocker
1 msk koncentrerad flädersaft
2 dl vispgrädde
Gör så här:
Använd resterna från en sockerkaka.
Dela sockerkakan i mindre bitar och lägg i en gjutjärnspanna tillsammans med bär och grovt hackad vit choklad.
Strö över lite rörsocker.
Sätt gjutjärnspannan på den varma grillen och rör runt lite då och då.
Låt kakan, bären och chokladen bli varm och servera sedan tillsammans med hemgjord fläderkräm.
Gör fläderkrämen så här:
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker poröst.
Rör ner flädersaften.
Vispa grädden i en annan skål och vänd ner.
Antal: 1 bröd
Ugn: 200º, 15 minuter + 175º, ca 30 grader
Jäsning: 30-45 minuter + 30 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
4 dl vatten
100 g margarin eller smör
2 tsk salt
2 tsk socker
1 ägg
ca 1,3 liter vetemjöl
Pensling & garnering:
1 ägg
3-4 tsk ljusa vallmofrön
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet till fingervärme, 37º.
Rör ut jästen i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet.
Blanda i litet av mjölet till en lös deg.
Arbeta samman matfett, salt, socker och lite mjöl till en grynig massa.
Blanda ner den i degen.
Tillsätt ägget och arbeta in det mesta av mjölet.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek, 30-45 minuter.
Ta upp degen på bakbordet.
Knåda i resten av mjölet.
Dela degen i 4 delar, eller i en större och en mindre del.
Fläta de 4 delarna till en fyrfläta.
Till en fläta med 6 längder delar man först den större degbiten i 3 delar..
Forma dem till släta längder och fläta dessa.
Lägg flätan på en smord plåt eller bakplåtspapper.
Dela sedan den mindre delen i 3 delar.
Rulla ut dem till längder som är något längre än flätan.
Fläta samman längderna till en smal, tunn fläta.
Lägg den ovanpå den större flätan.
Vik in ändarna under flätan.
Låt bröden jäsa till knappt dubbel storlek, 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg.
Strö över rikligt med vallmofrön.
Gräddning:
Grädda flätan i nedre delen av ugnen i 200º, 15 minuter.
Sänk värmen till 175º och grädda brödet ytterligare ca 30 minuter.
Låt det kallna under bakduk på galler.
Förvaring:
Brödet bör ätas så färskt som möjligt.
I brödburk och plastpåse håller det ca 3 dagar, i frys ca 3 månader.
Detta är ett konstfullt flätat judiskt sabbatsbröd, challah, gjort på fyra eller sex längder.
Ingredienser:
1 msk Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk flingsalt
1 tsk mald svartpeppar
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk mald kanel
1/2 tsk mald muskotnöt
1 tsk torkad smulad mejram
2 tsk torkad, smulad oregano
1 tsk torkad, smulad timjan
Gör så här:
Blanda samman ingredienserna i en burk.
Gnid in fisken med rub 15 minuter innan den skall grillas.
Antal: 8 personer
Ingredienser:
Kardemummaglass:
2 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
1 1/4 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
5 äggulor
Rabarberkompott:
ca ½ kg färska rabarber
2 dl vit sirap
1 kanelstång
Gör så här:
Kardemummaglass:
Koka upp grädden, mjölken, strösockret och kardemumman.
Låt smeten kallna något.
Blanda sedan ner äggulorna och sila genom finmaskig sil.
Kör smeten i en glassmaskin.
Ställ i frysen.
Rabarberkompott:
Skär rabarbern i 2 cm bitar och blanda med sirapen och kanelstången.
Koka allt i 10-15 minuter tills rabarbern är simmig.
Servera den ljumma kompotten med en stor kula glass och gärna några färska bär.
Antal: 4 koppar
Ingredienser:
2 msk Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
2 msk Ekologisk Ljus Sirap
1 tsk smör
50 g mörk choklad, 70% kakaohalt
8 dl mjölk
Garnering:
glass
Ekologisk Ljus Sirap
Gör så här:
Smält rörsocker och sirap i en kastrull på spisen.
Tillsätt matfettet och fräs utan att det bränns.
Bryt chokladen i bitar och rör i.
Häll på mjölken och värm.
Häll upp i koppar och lägg på en klick glass och ringla över sirapen.
Antal: 25-30 kakor
Ingredienser:
3 ägg
1½ dl strösocker
125 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
1½ msk potatismjöl
½ tsk malen kardemumma
2 msk konjak
2 msk kallt vatten
Gör så här:
Vispa upp äggen, tillsätt sockret och vispa alltsammans pösigt.
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa ner det i tunn stråle i äggpöset (ta ej med bottensatsen).
Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och kardemumma.
Rör ner mjölblandningen i smeten och slutligen konjaken och vattnet.
Klicka ut smeten i hett rånjärn och grädda gulbruna kakor som formas till strutar på en gång de tas ur järnet.
Låt svalna på galler.
Kakorna kan också formas till skålar över en upp och nervänd kopp.
Sådana kakskålar kan fyllas med grädde och hjortron till juldesserten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|