Senaste inläggen

Av Maria - 20 maj 2024 06:30

Måndag:

Mustiga soppan:

Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök.

Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål.

Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.


Tisdag:

Småländska potatisbullar:

Blanda 800 g kokt pressad kall potatis med 2 msk smält smör, 1 ägg, salt och peppar.

Forma bullar och stek guldgula i lite smör.

Servera med lingon och stekt fläsk.


Onsdag:

Halstrad färsbiff:

Blanda 600 g nötfärs med 1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar och 1 tsk timjan.

Späd med 2 msk vatten.

Forma 8 biffar och stek i lite olja.

Servera med klyftpotatis och tomatsallad.


Torsdag:

Vintergryta:
Bryn 250 g köttfärs i en gryta, tillsätt 400 g strimlad vitkål, 2 skalade rivna äpplen, 2 msk soja och 1 msk senap, låt puttra ca 20 minuter.

Smaka av med salt, peppar, 1 tsk timjan och 2 msk tomatketchup.


Fredag:

Tortilla med korv


Lördag:

Fiskgratäng hollandaise:

Lägg 400 g tinad eller färsk torskfilé i en smord form.

Sätt in formen i 225 graders varm ugn ca 15 minuter.

Rör ut en påse hollandaisesås med vatten och tillsätt lite smör.

Gör en sats potatismos.

Ta ut fiskformen och lägg potatismos runt fisken.

Häll över hollandaisesåsen.

Sätt in formen i ugnen ytterligare 5 minuter.

Strö över dill.


Söndag:

Parmesanpanerad kyckling med bulgursallad

Av Maria - 19 maj 2024 05:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 förp Kycklingspett, tex Ingefära & chili (à 480 g)
1 gurka
1 röd chilifrukt, utan kärnor
1 kruka färsk koriander, spara lite till servering
4 msk japansk soja
1 tsk färsk ingefära, riven
2 msk risvinäger
2 tsk sesamolja
2 tsk sesamfrön, svarta och vita

Till servering:
4 port ris, kokt
 
Gör så här:
Banka på gurkan med en kavel eller handtaget på en kniv.
Dela i mindre delar.
Hacka chili och koriander.
Blanda chili, soja, ingefära, risvinäger och sesamolja.
Lägg ner gurkan och blanda ordentligt.
Låt stå, gärna minst 30 minuter.
Grilla eller stek kycklingspetten enligt instruktionen på förpackningen.
Servera kycklingspetten med ris och smashad gurksallad.
Strössla på sesamfrön innan servering.
Av Maria - 18 maj 2024 17:15

Ingredienser:

4 dl majonnäs
1 msk ketchup
1 msk chilisås
citron, lite
salt 

vitpeppar
0,5 msk cognac (eller madeira)


Gör så här:

Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.
Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak eller madeira.

Av Maria - 17 maj 2024 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g lövbiff
1 msk japansk soja
1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)
1,5-2 dl majsstärkelse
3 dl neutral matolja, till fritering 
2 krukor thaibasilika
2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor
1 röd paprika, tunt strimlad
3 salladslökar, i 3 cm bitar

Woksås:
ca 5 cm färsk ingefära, riven
3 klyftor vitlök, rivna
4 msk japansk soja
3 msk strösocker
2 msk risvinäger
2 msk torr sherry (eller vitt vin)
1 tsk sesamolja
1 tsk majsstärkelse
2 msk ketchup

Till servering:
4 port jasminris, nykokt
 
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till woksåsen.
Skiva köttet i tunna strimlor.
Blanda 1 matsked soja med sherry och häll över köttet.
Blanda väl och låt stå i 5 minuter.
 
Häll sedan på majsstärkelse och vänd runt så alla köttbitar täcks av stärkelsen.
Skaka av överflödig stärkelse.
 
Hetta upp en wok med olja i.
Låt den bli 180 grader.
Plocka basilikabladen och fritera snabbt i olja.
Låt rinna av på trippelt hushållspapper.
Fritera köttet, en tredjedel åt gången och låt det bli frasigt och krispigt.
Det ska vara lite mörkare än gyllene i färgen.
Ta upp från oljan och låt droppa av på galler eller trippelt hushållspapper.
När allt kött är friterat, häll bort all olja från pannan utom cirka 2 matskedar.
Hetta upp pannan tills den nästan ryker.
Tillsätt chili, paprika och salladslök i pannan och fräs i 1 minut.
Häll på såsen och låt tjockna, det tar några sekunder.
Lägg tillbaka köttet i pannan tillsammans med thaibasilkablad och låt bli genomvarmt och allt kött täckt av den goda såsen.
Servera genast med ångande nykokt ris.
Av Maria - 17 maj 2024 10:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)
1 dl torrt vitt vin
5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 

50 g Västerbottensost
200 g svamp
olivolja
smör
salt


Gör så här:

Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.

Fräs lök, vitlök och gryn i olivolja i en vid kastrull.

Häll i vinet och låt det koka i en minut.
Tillsätt ca 2,5 dl av buljongen.

Koka ”grynotton” på låg temperatur och rör om hela tiden.

Späd vartefter med den resterande buljongen.

Riv västerbottensosten.

Tillsätt osten efter ca 12 minuter, när grynen har ett lätt tuggmotstånd och smaka av med salt.
Ansa och bryn svampen i olja till fin brynt färg och smaka av med salt.

Lägg upp ”grynotton” och toppa med den goda svampen.

Av Maria - 16 maj 2024 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g falukorv
1 gul lök
smör, till stekning (eller margarin)
3 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap 

2 dl grädde
salt
peppar
persilja, hackad


Gör så här:

Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka bitar.

Skala och hacka löken.

Låt fettet bli ljusbrunt i en panna.

Bryn korv och lök.

Tillsätt tomatpuré, dijonsenap och rör om.

Späd med grädde.
Smaksätt med salt och peppar.

Koka ett par minuter.

Rör i hackad persilja efter smak.
Servera med ris, kokt potatis, råris, quinoa eller pasta och en grönsallad.
Matsortera dina lökskal till återvinning och njut av din Korv Stroganoff!

Av Maria - 16 maj 2024 09:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

250 g nötfärs
350 g vitkål
1 msk smör
2 msk senap (stark söt)
2 msk tomatpuré 
1 lagerblad
2 hönsbuljongtärningar
12 dl vatten
1 purjolök
1 msk soja (kinesisk)
1 tsk salt
svartpeppar, nymald

Servering:
1 dl persilja
bröd
smör
 
Gör så här:
Bryn färsen i smör.
Lägg i senap, tomatpuré, lagerblad, smulade buljongtärningar och fräs ihop.
Slå på vattnet och låt koka upp.
Strimla kålen och skär purjolöken i skivor.
Lägg i kål och purjolök.
Låt puttra ca 10 minuter, kålen ska fortfarande vara spänstig.
Häll i soja och smaka av med salt och nymald svartpeppar.
Lägg upp soppan i skålar.
Hacka persiljan och strö över.
Servera med bröd och smör.
Av Maria - 15 maj 2024 15:15

Antal: 4 ´portioner


Ingredienser:

600 g kycklinglårfilé, i munsstora bitar
2 klyftor vitlök, finhackade
1 gul lök, i små båtar (stor)
1 röd paprika, i munsstora bitar
250 g broccoli, i små buketter och stam skivad 
4 dl crème fraîche
2 dl sweet chilisås
1 dl vatten
0,5 limefrukt, pressad saft
1 msk fisksås (eller japansk soja)
1 knippe färsk koriander, hackad (eller persilja)
neutral rapsolja, att steka i
salt
peppar

Till servering:
4 port jasminris
sriracha
 
Gör så här:
Fräs kycklingen i lite olja i en tjockbottnad gryta till den fått fin färg.
Lägg över på en tallrik och ställ åt sidan.
Fräs vitlök, lök och paprika i några minuter i olja i grytan.
Tillsätt crème fraiche, sweet chili, limesaft och fisksås och låt få ett uppkok.
Lägg i broccoli och den stekta kycklingen.
Låt puttra i 3 minuter. Smaka av med ev mer lime, fisksås, salt och peppar.
Strö på hackad koriander eller persilja och servera den goda kycklinggrytan med nykokt jasminris och sriracha för de som vill ha lite hetta.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards