Senaste inläggen
Måndag:
Mustiga soppan:
Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök.
Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål.
Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.
Tisdag:
Småländska potatisbullar:
Blanda 800 g kokt pressad kall potatis med 2 msk smält smör, 1 ägg, salt och peppar.
Forma bullar och stek guldgula i lite smör.
Servera med lingon och stekt fläsk.
Onsdag:
Halstrad färsbiff:
Blanda 600 g nötfärs med 1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar och 1 tsk timjan.
Späd med 2 msk vatten.
Forma 8 biffar och stek i lite olja.
Servera med klyftpotatis och tomatsallad.
Torsdag:
Vintergryta:
Bryn 250 g köttfärs i en gryta, tillsätt 400 g strimlad vitkål, 2 skalade rivna äpplen, 2 msk soja och 1 msk senap, låt puttra ca 20 minuter.
Smaka av med salt, peppar, 1 tsk timjan och 2 msk tomatketchup.
Fredag:
Lördag:
Fiskgratäng hollandaise:
Lägg 400 g tinad eller färsk torskfilé i en smord form.
Sätt in formen i 225 graders varm ugn ca 15 minuter.
Rör ut en påse hollandaisesås med vatten och tillsätt lite smör.
Gör en sats potatismos.
Ta ut fiskformen och lägg potatismos runt fisken.
Häll över hollandaisesåsen.
Sätt in formen i ugnen ytterligare 5 minuter.
Strö över dill.
Söndag:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ingredienser:
4 dl majonnäs
1 msk ketchup
1 msk chilisås
citron, lite
salt
vitpeppar
0,5 msk cognac (eller madeira)
Gör så här:
Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.
Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak eller madeira.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 schalottenlök
1 klyfta vitlök
2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)
1 dl torrt vitt vin
5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong)
50 g Västerbottensost
200 g svamp
olivolja
smör
salt
Gör så här:
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
Fräs lök, vitlök och gryn i olivolja i en vid kastrull.
Häll i vinet och låt det koka i en minut.
Tillsätt ca 2,5 dl av buljongen.
Koka ”grynotton” på låg temperatur och rör om hela tiden.
Späd vartefter med den resterande buljongen.
Riv västerbottensosten.
Tillsätt osten efter ca 12 minuter, när grynen har ett lätt tuggmotstånd och smaka av med salt.
Ansa och bryn svampen i olja till fin brynt färg och smaka av med salt.
Lägg upp ”grynotton” och toppa med den goda svampen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g falukorv
1 gul lök
smör, till stekning (eller margarin)
3 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
2 dl grädde
salt
peppar
persilja, hackad
Gör så här:
Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka bitar.
Skala och hacka löken.
Låt fettet bli ljusbrunt i en panna.
Bryn korv och lök.
Tillsätt tomatpuré, dijonsenap och rör om.
Späd med grädde.
Smaksätt med salt och peppar.
Koka ett par minuter.
Rör i hackad persilja efter smak.
Servera med ris, kokt potatis, råris, quinoa eller pasta och en grönsallad.
Matsortera dina lökskal till återvinning och njut av din Korv Stroganoff!
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4 ´portioner
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|