Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 14 stycken
Ingredienser:
2 ägg
250 keso
1 msk fiberhusk
Lite salt
1 msk smör
Tillbehör:
Brieost
Salami
Physalisfrukt
Gör så här:
Dela äggen i gulor och vitor.
Vispa äggvitan hårt.
Blanda keso, fiberhusk, salt och äggulor.
Rör sedan försiktigt ner äggvitan.
Gett upp en plättlagg med smör och grädda plättarna några minuter på varje sida.
Lägg på brieost, salami och physalisfrukt före servering.
Gott till frukost och som mellanmål.
Variera smaken genom att använda kokos, kanel och kardemumma eller kesella och jordgubbar.
Antal: 1 bröd
Ugn: 180 grader, ca 60 minuter
Ingredienser:
150 g pumpafrön
150 g sojaflingor
50 g valnötter
50 g mandlar
1 dl sojamjöl
6 ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda alla ingredienser i en mixer.
Mixa några sekunder.
Ju mindre du mixar desto grövre blir brödet.
Häll degen i en brödform.
Grädda ca 60 minuter, nederst i ugnen.
Tips!
Skär några skivor av brödet nä det är nybakat och frys in.
Sedan är det bara att ta upp ur frysen på kvällen om du vill ha färskt bröd till frukost morgonen efter.
Antal: ca 25 rutor
Ugn: 200 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
400 g mandelmassa
150 g smör, mjukt
5 ägg
Rivet skal av 1 lime
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker
1 dl blåbär
2 dl hallon
2-3 msk pärlsocker
2-3 msk mandelspån
Garnering:
Florsocker
Ev hallon och blåbär
Gör så här:
Riv mandelmassan grovt.
Vispa samman med smöret till en smet.
Vispa ner äggen, ett i taget, och tillsätt rivet limeskal.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, sikta ner det i smeten.
Rör om.
Fördela smeten i en form, ca 25x20 cm, med bakplåtspapper.
Strö över bären och toppa med pärlsocker och mandelspån.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg, 20-25 minuter.
Ta ut och låt svalna.
Skär kakan i rutor och sikta över florsocker vid servering.
Garnera gärna med färska bär.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 hackade vitlöksklyftor
½ dl olivolja
1 burk sköljda kikärter
2 hönsbuljongtärningar
8 dl vatten
½ dl torrt vitt vin
1 tsk timjan
Salt
Peppar
Gör så här:
Fräs vitlöken kort i olivoljan i en kastrull och tillsätt kikärter, buljongtärningar, vatten, vin och timjan.
Låt småkoka i 10 minuter.
Mixa soppan slät.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera med färsk timjan.
Köksalmanack, 2011
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
600 g halloumi eller svensk grillost
1 zucchini (ca 300 g)
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk olivolja
2 krm salt
12 grillspett
Gör så här:
Blötlägg spetten om du använder träspett.
Skär halloumin i ca 2x2 cm stora bitar.
Hyvla zucchinin längsmed, gärna på mandolin.
Blanda zucchinin med citronjuice, olja och salt.
Vecka zucchiniskivorna och varva på spetten med halloumin.
Grilla runtom caa 5 minuter eller tills de får färg.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
1 kg laxfilé utan skinn
2 tsk mortlad rosépeppar
1 msk dijonsenap
1 riven vitlöksklyfta
½ dl olja
1 tsk salt
2 citroner
12 grillspett
Gör så här:
Blötlägg grillspetten om du använder träspett.
Blanda rosépeppar, senap, vitlök, olja och salt.
Skär laxen i ca 2x2cm stora bitar och blanda med marinaden.
Skiva citronerna så tunt det går.
Vik citronerna och varva med laxen på spetten..
Grilla runtom ca 5 minuter eller tills de får färg.
Antal: 6-8 bitar eller 12 skivor
Ugn: 180 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
50 g smör, laktosfritt
1 dl vispgrädde, laktosfritt
6 ägg
1 dl pofiber
1½ dl quinoamjöl
½½dl quinoaflingor
½ dl linfrö
2 tsk bakpulver
2 nypor salt
2 nypor kardemumma korn, grovmalen
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret i kastrull på spisen eller i mikron.
Vispa ägg till en fluffig smet i ca 2 minuter.
Blanda i grädde i smöret och häll ned blandningen i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i smeten.
Klä en form, 15 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
Bred ut smeten, strö över lite quinoaflingor.
Grädda i ugnen i ca 30 minuter.
Testa med en sticka i brödet, den ska inte vara kladdig.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|