Alla inlägg under juni 2020
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
800 g potatis
2 msk raps/matolja
1 tsk flingsalt
Picklad rödlök:
2 st rödlökar
½ dl strösocker
1 dl vitvinsvinäger
Sallad:
200 g vitkål
2 dl yoghurt
1 msk majonnäs
2 msk sweet chilisås
1 st aubergine
200 g halloumi
2 msk raps/matolja
3 krm flingsalt
3 krm grovmalen svartpeppar
4 st hamburgerbröd
50 g spenat
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär potatisen i stavar och lägg i ugnsfast form.
Ringla över olja och salta.
Laga i ugn ca 30 min.
Pickla rödlöken.
Skala och strimla rödlökarna.
Värm vinäger och socker i en gryta tills sockret löst sig.
Dra av från plattan och rör i lök.
Gör salladen.
Strimla vitkålen fint och lägg i en skål.
Rör ner yoghurt, majonnäs och sweet chili.
Skär aubergine och halloumi i skivor och stek i olja.
Krydda auberginen med salt och peppar under tiden du steker.
Servera med hamburgerbröd och spenat.
Antal: 12 portioner
Ingredienser:
500 g grekisk yoghurt
1 förp fetaost
1 dl pepperoni, hackad
Gör så här:
Mosa ihop alltsammans med en gaffel.
Häll upp i en skål och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500-600 g kycklingfilé
Marinad:
2 dl yoghurt
1 msk curry
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk olja
1 krm salt
Jordnötssås:
2 dl matlagningsyoghurt
1 dl jordnötter
½ liten rödlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 tomater
1 tsk rivet citronskal
1 msk curry
1 msk olja
2 tsk pressad citron
1 tsk honung
Gör så här:
Blanda ihop marinaden av alla ingredienserna.
Skär filéerna i långa strimlor eller i små bitar.
Marinera dem i ca 1 timme i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.
Hacka jordnötter, vitlök, rödlök och tomater.
Fräs nötter, lök, vitlök, citronskal och curry i lite olja.
Tillsätt yoghurt, citronsaft, honung och tomat.
Sjud i ca 2 minuter.
Smaka av och fördela såsen i portionsskålar.
Trä upp kycklingbitarna på grillspett.
Grilla spetten jämt runtom, ca 5-7 minuter eller tills köttet är helt genomstekt.
Servera spetten med jordnötssåsen, sallad och mango chutney.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g potatis
1 ägg
1,5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
2 tsk salt
50 g smör
Gör så här:
Gör en pannkakssmet av ägg, mjöl och mjölk.
Skala potatisen och riv den på ett rivjärn direkt ner i smeten så hinner den inte mörkna.
Salta.
Stek små plättar av smeten i smör på måttlig värme så att potatisen hinner bli genomstekt.
Servera omgående.
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt
Pajfyllning:
500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crème fraîche
150 g lagrad ost, riven
Gör så här:
Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.
När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.
Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.
Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.
Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan.
Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.
Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.
Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.
Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crème fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.
Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.
Antal: 20 stycken
Ung: 200 grader, ca 18 minuter +ca 10 minuter
Ingredienser:
Botten:
200 g smör
5 dl strösocker
2 krm salt
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
4 ägg
Kokostosca:
75 g smör
1 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
5,5 dl riven kokos [200 g]
Gör så här:
Botten:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt resten av ingredienserna och rör om till en slät smet.
Sätt ugnen på 200 grader.
Bred ut smeten i en långpannan, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 18 minuter (gör kokostoscan under tiden).
Kokostosca:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt sirap, strösocker och vispgrädde.
Koka upp, sänk värmen och tillsätt kokosen.
Låt det sjuda på svag värme i 5 minuter.
När kakan nästan är färdiggräddad, ta ut den från ugnen och bred på kokostoscan.
Grädda i ytterligare ca 10 minuter tills kakan fått fin lätt gyllenbrun färg.
Ta ut och låt den svalna. Skär kakan i rutor med en vass kniv.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 40-45 minuter + 10 minuter
Ingredienser:
1 färsk kyckling
2 msk smör
1 tsk soja
1 tsk salt
2 krm peppar
Kryddsmör:
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
100 g rumsvarmt smör
2 msk ströbröd
Salt
Peppar
Sås:
ca 1½ dl sky
1½ dl vatten
½ dl créme fraiche
1 msk maizenaredning för mörka såser
Gör så här:
Dela kycklingen i bitar.
Skölj och torka av den.
Smält smöret i en liten långpanna.
Tillsätt soja, salt och peppar.
Lägg kycklinghalvorna i långpannan och pensla dem runtom med smöret med soja.
Låt skinnsidan ligga uppåt.
Stek mitt i ugnen ca 40-45 minuter.
Gör under tiden kryddsmöret.
Skala och hacka löksorterna och persiljan mycket fint.
Rör smöret mjukt och blanda samman det med persilja, ströbröd, salt och peppar.
Bred kryddsmöret över kycklingbitarna och stek i ytterligare 10 minuter.
Ta upp kycklingdelarna och vispa ur långpannan med vatten.
Häll det i en kastrull tillsammans med créme fraiche.
Låt det koka upp.
Red av med maizenaredningen.
Smaka av.
Antal: 10 tortillas
Ingredienser:
400 g vatten, kallt
1 tsk bakpulver
50 g rismjöl
150 g majsmjöl
0,5 tsk salt
30 g fiberhusk
majsmjöl, till utbakning
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en jämn smet.
Låt degen svälla i 15 minuter.
Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut dem tunt på underlag mjölat med majsmjöl.
Stek tortillabröden på hög värme i en torr stekpanna på båda sidor ett par minuter, tills de har fått färg och känns lätta.
Lägg dem ovanpå varandra på en tallrik och täck genast med bakduk för att de inte ska torka ut.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|