Direktlänk till inlägg 25 maj 2019
Jäsning: ca 40 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
1 dl linfrö
5 dl vetemjöl
1 liter rågsikt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervarmt 37°.
Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt olja, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper.
Tryck ut degen i långpannan.
Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|