Direktlänk till inlägg 25 maj 2019
Jäsning: ca 40 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
1 dl linfrö
5 dl vetemjöl
1 liter rågsikt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm vattnet till fingervarmt 37°.
Häll vattnet över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt olja, honung, salt, linfrö, rågsikt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen.
Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm invändigt med bakplåtspapper.
Tryck ut degen i långpannan.
Låt jäsa ytterligare ca 30 min.
Sätt ugnen på 225°.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...
Måndag: Röd linssoppa: Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerbl...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g frysta blomkålsbuketter2 msk margarin3 msk vetemjöl3 dl mjölk3 msk persilja, hackad 400 g stekfläsksaltpeppar Tillbehör:potatis, kokt Gör så här: Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 dl mango chutney1 dl Heinz chilisås0,5 dl citron, saftev en liten bit färsk pepparfruktsaltpeppar Gör så här: Mixa ingredienserna till såsen med hjälp av stavmixer.Smaka av såsen med salt och peppar....
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|