Alla inlägg under juni 2020

Av Maria - 27 juni 2020 16:00

Antal: 6 portioner

Ugn: 200-250 grader


Ingredienser:

röda paprikor
gula paprikor
200 g couscous
4 dl kokande vatten
2 msk olivolja
skivade rödlökar
pressade vitlöksklyftor
4 tsk kummin
½ tsk kanel
2 tsk harissa, marockansk chilipasta
citron, rivet skal och pressad saft
400 g avrunna kikärter
4 msk hackad mynta
4 msk hackad persilja

 

Myntayoghurt:

5 dl matyoghurt
4 msk hackad mynta
1 msk olivolja
½ krm salt
½ krm svartpeppar

 

Grillad sötpotatis/palsternacka:

1 msk olivolja
1 tsk chilipulver
4 msk hackad koriander
1 kg sötpotatis eller samma mängd palsternacka, i tunna skivor

 

Gör så här:

Skär av toppen, som ett lock, på paprikorna och ta bort kärnhusen.

Häll couscousen i en stor skål, häll över det kokande vattnet och låt det dra i 10 minuter.

Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna tillsätt löken och låt den steka i 5 minuter.

Tillsätt vitlök, kummin och kanel och stek ytterligare 2 minuter.

Häll lökblandningen och resten av ingredienserna i couscousen och blanda väl.

Fyll paprikorna med blandningen och lägg sedan tillbaks toppen.

Grilla i ugn 10-15 minuter.

Gör gärna couscousblandningen dagen innan så att kryddorna får dra ordentligt.

(Harissa kan bytas mot Signum chili i tub.)


Myntayoghurt:

Blanda alla ingredienser och låt stå kallt några timmar innan servering.


Grillad sötpotatis:

Blanda olja, chili och hälften av koriandern i en skål.

Lägg i potatis-/palsternacksskivorna, vänd dem i oljan och låt dem sedan ligga och dra en stund i oljan. Grilla i ugn 20 minuter.

Strö över resten av koriandern när du lagt upp potatisen/palsternackan på tallrik.

Av Maria - 27 juni 2020 13:30

Antal: 4-6 portioner

Vila: ca 30 minuter i frysen

Ugn: 200 grader, ca 15 minuter + 25-30 minuter


Ingredienser:

Pajskal:

125 g kallt smör

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

3 msk kallt vatten


Fyllning:

1 gul lök

2 msk olivolja

200 g färsk bladspenat

300 g fetaost

4 ekologiska ägg

2 dl matlagningsgrädde

½ tsk salt

2 krm nymald svartpeppar


Garnering:

500 g körsbärstomater

1 dl god olivolja

2 msk torkad oregano

Några kvistar färsk oregano


Gör så här:
Pajskalet:
Sätt ugnen på 200 grader.

Skär smöret i mindre bitar och blanda snabbt ihop med resterande ingredienser till en slät pajdeg.

Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord, eller mellan två mjölade bakplåtspapper, och lägg över i en pajform, ca 24 cm i diameter, så att det täcker botten och ställ in i frysen i ca 30 minuter.

Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter.

Låt svalna helt.


Fyllning:

Skala och finstrimla löken.

Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs lök och spenat på medelhög värme tills löken har mjuknat och spenaten har släppt sin vätska.

Låt rinna av i ett durkslag.

Lägg lök och spenat i botten av pajskalet och smula över fetaost.

Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över fyllningen.

Grädda pajen mitt i ugnen i 25-30 minuter tills fyllningen nästan har stelnat och ytan fått en gyllenbrun färg.

Låt svalna och ställ sedan kallt i minst 2 timmar.


Grovhacka tomaterna och blanda med olivoljan och kryddor.

Garnera den kalla fetaostpajen med tomatsalladen vid servering.

Av Maria - 27 juni 2020 13:15

Antal: 4-5 portioner


Ingredienser:

Milkshake:
8 dl chokladglass, färdigköpt eller hemmagjord enligt recept
2 dl mjölk
2 dl isbitar


Topping:
Chokladsås enligt recept
Vispad grädde


Chokladsås:
3 msk Mörkt Muscovadorörsocker
1 1/2 dl kakao
2 dl vatten
2 dl Rörsocker
En nypa salt
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma


Chokladglass med kanel:
8 stora äggulor
3 1/2 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 tsk Vaniljsocker
3 1/2 dl mjölk
1 dl kakao
7 dl vispgrädde 40 %
En nypa salt
2 tsk malen kanel


Gör så här:

Milkshake:
Blanda glass och mjölk i en mixer och kör tills det är blandat, tillsätt isbitarna i slutet.
Varva milkshake, grädde och chokladsås i ett glas.
Toppa med chokladsås och vispgrädde.


Chokladsås:
Blanda alla ingredienser och låt koka upp tills sockerkristallerna löst sig.

Låt koka 3 – 4 minuter tills såsen börjar tjockna.

Ta av värmen.


Chokladglass:
Vispa äggulor och socker i en skål.
Värm mjölk och kakao tills det nästan börjar koka.

Ta av från värmen och häll sakta i hälften av den varma mjölken i äggblandningen under konstant omrörning.
Häll den tempererade äggsmeten i den resterande mjölken och tillsätt grädde, kanel och salt.

Sjud smeten under konstant omrörning tills den har tjocknat. (5 – 10 minuter).
Låt smeten svalna i kylskåp minst 6 timmar eller helst över natten.
Använd en glassmaskin eller ställ i frysen minst 6 timmar.

Av Maria - 27 juni 2020 11:45

Antal: 30-40 bitar

 

Ingredienser:

Chokladbotten:

4 ägg

6 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

8 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

2 krm salt

175 g smör eller margarin

 

Toscasmet:

75 g smör eller margarin

2 dl strösocker

1½ dl grädde

1 dl sirap

200 g kokos

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°C.

Smält smöret.

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt.

Blanda mjölblandning med matfett och äggsmet.
Bred ut smeten i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper.

Vill du ha en lite högre kaka så välj en mindre långpanna.
Grädda mitt ugnen i ca 12-15 minuter.


Blanda alla ingredienserna till toscasmeten i en kastrull.

Koka upp smeten under omrörning.
Bred smeten över den nygräddade botten och grädda i ytterligare 10 minuter.

 

Låt kakan kallna och skär den i bitar.

Av Maria - 26 juni 2020 16:00

Ingredienser:

En stor näve färsk basilika

½ dl olivolja

1 dl riven parmesanost

1 dl pinjefrön

Salt

Peppar


Gör så här:

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Mixa pinjenötterna, basilikan, parmesanosten och olivoljan.
Tillsätt ett nyp vardera av salt och peppar.

Av Maria - 26 juni 2020 15:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3½ dl rågflingor

½ dl havrekli

2 dl torkade tranbär

2 stjärnanis

½ tsk salt

9-10 dl vatten


Till servering:

Malen kanel

Socker eller honung


Gör så här:

Blanda alla ingredienser till gröten i en kastrull.

Låt gröten koka på svag värme 5 minuter, rör då och då.

Sätt på lock och låt dra 5 minuter.

Servera gröten toppad med kanel och socker eller honung.

Av Maria - 26 juni 2020 13:30

Mängd: ca 225 g


Ingredienser:
1½ msk pressad citronsaft

1½ msk vatten

85 g grovt hackade blad och stjälkar av färsk koriander

2 msk hackat, färskt kokosfruktkött

1 liten, mycket fint hackad, schalottenlök

En bit hackad färsk ingefära, 5 mm stor

1 färsk grön chilipeppar, urkärnad och hackad

½ tsk socker

½ tsk salt

En nypa peppar


Gör så här:
Häll i citronsaft och vatten i en liten matberedare, tillsätt hälften av koriandern och mixa till lös puré.

Tillsätt resten av koriandern lite i taget och mixa ihop allt, skrapa ned den ifrån matberedarens sidor om det behövs.

Om matberedaren inte klarar en så liten mängd, går det bra att använda en mortel.

Tillsätt i så fall koriandern lite i taget.

Mixa i återstående ingredienser tills allt är hackat och väl blandat.

Smaka av och häll över i en skål (inte av metall), täck och ställ i kylskåpet upp till 3 dagar före servering.

Av Maria - 26 juni 2020 13:00

Antal: 4 glas


Ingredienser:
2 lime, gärna obesprutade
1 dl Rörsocker Strö
ca 3 stjälkar citronmeliss
250 g hallon
krossad is
120 ml Cachaça (eller vit rom)


Gör så här:

Skölj limen i varmt vatten och skär till ca 8 klyftor var.

Gnid de 4 glasens kant med en av klyftorna.

Lägg 1-2 msk av rörsockret på en tallrik och doppa glasens kanter i sockret.

Skölj citronmeliss och riv av 3 stjälkar.

Ta bort bladen från stjälkarna.

Skölj hallon eller använd frysta.

Spara några hallon till dekoration.

Fördela citronmeliss, hallon, lime och rörsocker i glasen.

Mosa och rör runt med en mortel eller liknande verktyg.

Fyll glasen med krossad is och häll 30 ml cachaça/vit rom i varje glas och rör om. 

Dekorera med hallon och citronmeliss och servera.


Tips
För en alkoholfri drink; ersätt alkoholen med kallt tonicvatten eller fläderblomstonic.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards