Alla inlägg under juni 2020
Antal: 6 portioner
Ugn: 200-250 grader
Ingredienser:
4 röda paprikor
4 gula paprikor
200 g couscous
4 dl kokande vatten
2 msk olivolja
2 skivade rödlökar
3 pressade vitlöksklyftor
4 tsk kummin
½ tsk kanel
2 tsk harissa, marockansk chilipasta
1 citron, rivet skal och pressad saft
400 g avrunna kikärter
4 msk hackad mynta
4 msk hackad persilja
5 dl matyoghurt
4 msk hackad mynta
1 msk olivolja
½ krm salt
½ krm svartpeppar
1 msk olivolja
1 tsk chilipulver
4 msk hackad koriander
1 kg sötpotatis eller samma mängd palsternacka, i tunna skivor
Gör så här:
Skär av toppen, som ett lock, på paprikorna och ta bort kärnhusen.
Häll couscousen i en stor skål, häll över det kokande vattnet och låt det dra i 10 minuter.
Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna tillsätt löken och låt den steka i 5 minuter.
Tillsätt vitlök, kummin och kanel och stek ytterligare 2 minuter.
Häll lökblandningen och resten av ingredienserna i couscousen och blanda väl.
Fyll paprikorna med blandningen och lägg sedan tillbaks toppen.
Grilla i ugn 10-15 minuter.
Gör gärna couscousblandningen dagen innan så att kryddorna får dra ordentligt.
(Harissa kan bytas mot Signum chili i tub.)
Myntayoghurt:
Blanda alla ingredienser och låt stå kallt några timmar innan servering.
Grillad sötpotatis:
Blanda olja, chili och hälften av koriandern i en skål.
Lägg i potatis-/palsternacksskivorna, vänd dem i oljan och låt dem sedan ligga och dra en stund i oljan. Grilla i ugn 20 minuter.
Strö över resten av koriandern när du lagt upp potatisen/palsternackan på tallrik.
Antal: 4-6 portioner
Vila: ca 30 minuter i frysen
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter + 25-30 minuter
Ingredienser:
Pajskal:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
3 msk kallt vatten
Fyllning:
1 gul lök
2 msk olivolja
200 g färsk bladspenat
300 g fetaost
4 ekologiska ägg
2 dl matlagningsgrädde
½ tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Garnering:
500 g körsbärstomater
1 dl god olivolja
2 msk torkad oregano
Några kvistar färsk oregano
Gör så här:
Pajskalet:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär smöret i mindre bitar och blanda snabbt ihop med resterande ingredienser till en slät pajdeg.
Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord, eller mellan två mjölade bakplåtspapper, och lägg över i en pajform, ca 24 cm i diameter, så att det täcker botten och ställ in i frysen i ca 30 minuter.
Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter.
Låt svalna helt.
Fyllning:
Skala och finstrimla löken.
Hetta upp olivolja i en stekpanna och fräs lök och spenat på medelhög värme tills löken har mjuknat och spenaten har släppt sin vätska.
Låt rinna av i ett durkslag.
Lägg lök och spenat i botten av pajskalet och smula över fetaost.
Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll över fyllningen.
Grädda pajen mitt i ugnen i 25-30 minuter tills fyllningen nästan har stelnat och ytan fått en gyllenbrun färg.
Låt svalna och ställ sedan kallt i minst 2 timmar.
Grovhacka tomaterna och blanda med olivoljan och kryddor.
Garnera den kalla fetaostpajen med tomatsalladen vid servering.
Antal: 4-5 portioner
Ingredienser:
Milkshake:
8 dl chokladglass, färdigköpt eller hemmagjord enligt recept
2 dl mjölk
2 dl isbitar
Topping:
Chokladsås enligt recept
Vispad grädde
Chokladsås:
3 msk Mörkt Muscovadorörsocker
1 1/2 dl kakao
2 dl vatten
2 dl Rörsocker
En nypa salt
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
Chokladglass med kanel:
8 stora äggulor
3 1/2 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 tsk Vaniljsocker
3 1/2 dl mjölk
1 dl kakao
7 dl vispgrädde 40 %
En nypa salt
2 tsk malen kanel
Gör så här:
Milkshake:
Blanda glass och mjölk i en mixer och kör tills det är blandat, tillsätt isbitarna i slutet.
Varva milkshake, grädde och chokladsås i ett glas.
Toppa med chokladsås och vispgrädde.
Chokladsås:
Blanda alla ingredienser och låt koka upp tills sockerkristallerna löst sig.
Låt koka 3 – 4 minuter tills såsen börjar tjockna.
Ta av värmen.
Chokladglass:
Vispa äggulor och socker i en skål.
Värm mjölk och kakao tills det nästan börjar koka.
Ta av från värmen och häll sakta i hälften av den varma mjölken i äggblandningen under konstant omrörning.
Häll den tempererade äggsmeten i den resterande mjölken och tillsätt grädde, kanel och salt.
Sjud smeten under konstant omrörning tills den har tjocknat. (5 – 10 minuter).
Låt smeten svalna i kylskåp minst 6 timmar eller helst över natten.
Använd en glassmaskin eller ställ i frysen minst 6 timmar.
Antal: 30-40 bitar
Ingredienser:
Chokladbotten:
4 ägg
6 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
175 g smör eller margarin
Toscasmet:
75 g smör eller margarin
2 dl strösocker
1½ dl grädde
1 dl sirap
200 g kokos
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjöl, bakpulver, kakao, vaniljsocker och salt.
Blanda mjölblandning med matfett och äggsmet.
Bred ut smeten i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper.
Vill du ha en lite högre kaka så välj en mindre långpanna.
Grädda mitt ugnen i ca 12-15 minuter.
Blanda alla ingredienserna till toscasmeten i en kastrull.
Koka upp smeten under omrörning.
Bred smeten över den nygräddade botten och grädda i ytterligare 10 minuter.
Låt kakan kallna och skär den i bitar.
Ingredienser:
En stor näve färsk basilika
½ dl olivolja
1 dl riven parmesanost
1 dl pinjefrön
Salt
Peppar
Gör så här:
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Mixa pinjenötterna, basilikan, parmesanosten och olivoljan.
Tillsätt ett nyp vardera av salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3½ dl rågflingor
½ dl havrekli
2 dl torkade tranbär
2 stjärnanis
½ tsk salt
9-10 dl vatten
Till servering:
Malen kanel
Socker eller honung
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till gröten i en kastrull.
Låt gröten koka på svag värme 5 minuter, rör då och då.
Sätt på lock och låt dra 5 minuter.
Servera gröten toppad med kanel och socker eller honung.
Mängd: ca 225 g
Ingredienser:
1½ msk pressad citronsaft
1½ msk vatten
85 g grovt hackade blad och stjälkar av färsk koriander
2 msk hackat, färskt kokosfruktkött
1 liten, mycket fint hackad, schalottenlök
En bit hackad färsk ingefära, 5 mm stor
1 färsk grön chilipeppar, urkärnad och hackad
½ tsk socker
½ tsk salt
En nypa peppar
Gör så här:
Häll i citronsaft och vatten i en liten matberedare, tillsätt hälften av koriandern och mixa till lös puré.
Tillsätt resten av koriandern lite i taget och mixa ihop allt, skrapa ned den ifrån matberedarens sidor om det behövs.
Om matberedaren inte klarar en så liten mängd, går det bra att använda en mortel.
Tillsätt i så fall koriandern lite i taget.
Mixa i återstående ingredienser tills allt är hackat och väl blandat.
Smaka av och häll över i en skål (inte av metall), täck och ställ i kylskåpet upp till 3 dagar före servering.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
2 lime, gärna obesprutade
1 dl Rörsocker Strö
ca 3 stjälkar citronmeliss
250 g hallon
krossad is
120 ml Cachaça (eller vit rom)
Gör så här:
Skölj limen i varmt vatten och skär till ca 8 klyftor var.
Gnid de 4 glasens kant med en av klyftorna.
Lägg 1-2 msk av rörsockret på en tallrik och doppa glasens kanter i sockret.
Skölj citronmeliss och riv av 3 stjälkar.
Ta bort bladen från stjälkarna.
Skölj hallon eller använd frysta.
Spara några hallon till dekoration.
Fördela citronmeliss, hallon, lime och rörsocker i glasen.
Mosa och rör runt med en mortel eller liknande verktyg.
Fyll glasen med krossad is och häll 30 ml cachaça/vit rom i varje glas och rör om.
Dekorera med hallon och citronmeliss och servera.
Tips
För en alkoholfri drink; ersätt alkoholen med kallt tonicvatten eller fläderblomstonic.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|