Alla inlägg under juni 2020

Av Maria - 21 juni 2020 07:30

Ingredienser:
1 dl koncentrerad flädersaft
1 dl vatten
2 dl Vit Sirap
Saften av 1 citron


Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.

Koka i 5 minuter.

Rör om då och då.

Häll upp sirapen i en väl rengjord glasflaska med lock.

Låt svalna utan lock.
Förvaras i kylen.

Av Maria - 21 juni 2020 07:00

Antal: 12 stycken


Ingredienser:

25 g jäst

5 dl vatten

½ dl honung

2 tsk salt

1 msk majsolja

13-14 dl special vetemjöl (780-840 g)


Till kokning:
ca 3 liter vatten

½ dl socker


Garnering:

1 ägg

2 msk sesamfrön

2 msk vallmofrön


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Värm 5 dl vatten till fingervarmt, 37°C.
Rör ut jästen i vattnet.
Tillsätt honung, salt, olja och det mesta av mjölet.
Arbeta degen ca 5 minuter, helst i en hushållsassistent, till en slät, ganska hård deg.
Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.

Ta upp degen och rulla till en tjock rulle.
Skär den i  tolv bitar. Rulla varje degbit till en ca 2 cm tjock remsa och forma den till en ring.
Nyp ihop noga. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter, till dubbel storlek.
Koka upp ca 3 liter vatten med socker i en gryta.
Sänk värmen så att det sjuder.
Lägg i 3-4 bröd i taget och sjud ca 4 minuter, vänd dem någon gång under tiden.
Ta upp bröden med hålslev och låt dem rinna av på en ren kökshandduk.
Klappa dem lätt med bakduken.
Sätt ugnen på 225°C.
Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla dem med uppvispat ägg och strö över sesamfrön på hälften och vallmofrön på resten.
Grädda bröden mitt i ugnen 15-20 minuter, tills de har fått fin färg.
Låt svalna på galler under bakduk.
Av Maria - 20 juni 2020 16:00

Ingredienser:

2 msk chilipulver

2 msk chiliflakes

2 msk lökpulver

2 msk senapspulver

2 msk spiskummin

2 msk paprikapulver

2 msk persilja

2 msk curry

2 msk salt


Gör så här:

Blanda alla ingredienser.

Av Maria - 20 juni 2020 13:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 romansalladshuvud eller en kruka sallad

1 citron

1 tsk honung

2 dl gräddfil

16 kokta färskpotatisar

50 g lagrad ost, t.ex svecia

2 msk rostade solrosfrön

Rapsolja till grillningen

Salt

Vitpeppar

Trägrillspett

1 gemsallad eller buffésallad

5 frisésalladsblad


Gör så här:

Riv salladen och skölj den i kallt vatten så att den blir krispig.
Skölj citronen ordentligt i ljummet vatten.
Riv skalet, pressa ut juicen och blanda med honungen.
Vänd ner gräddfilen och smaka av med ½ tsk salt 1 krm vitpeppar.
Halvera potatisarna och pensla dem ca 2 msk rapsolja.

Trä på spett och grilla dem på en medelvarm grill i ca 4 minuter/sida.
Lägg upp salladen på tallrikar.
Riv osten grovt och strö den över salladen tillsammans med rostade solrosfrön.
Lägg de grillade potatisspetten på salladen.
Ringla över dressingen och strö över flingsalt.
Servera gärna med grillad kyckling, lax eller quorn.

Av Maria - 20 juni 2020 08:15

Antal: 9-12 frallor 


Ingredienser:

3 g jäst 
350 g kallt vatten 
330 g rågsikt 
120 g vetemjöl special 
10 g salt 
 
Gör så här:
Dag 1:
Rör ihop alla ingredienser till degen i en bunke.
Degen behöver inte knådas, bara röras ihop, antingen för hand eller i en degberedare. 
Täck bunken med plastfolie och ställ i rumstemperatur i minst 8 timmar. 
 
Dag 2:
Ungefär 30 minuter före gräddning, sätt ugnen på 250 grader. 
Skrapa ut degen på ett mjölat bord och dra ut den till en kvadrat.
Vik överkanten mot mitten och underkanten mot mitten.
Vik sidorna på samma sätt. 
 
Vänd på degen så att skarven hamnar nedåt, strö på lite extra mjöl och täck med en handduk.
Låt jäsa i ungefär 30-50 minuter till (beroende på hur varmt du har det i rummet). 
 
Dela degen i tre delar med en degskrapa.
Dela tre eller fyra frallor av degremsan och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med vatten och ställ in i ugnen tills frallorna fått fin färg, 12-15 minuter. 
 
Låt svalna på galler.
Av Maria - 20 juni 2020 07:30

Antal: 1 glas


Ingredienser:
4 cl gin, valfritt
3 cl citron- och flädersirap 
2 cl citronjuice 
1 äggvita 
Is

 

Gör så här:
Skaka citron- och flädersirap, gin, citronjuice och äggvita i en shaker.

Skaka utan is för att bygga upp ett bra skum.

Fyll shakern med is och skaka tills kall.

Sila upp i valfritt glas och dekorera med valfri garnityr. 

Av Maria - 20 juni 2020 06:45

Antal: 6 stora glas


Ingredienser:

2 bananer

1 liter mild vaniljyoghurt (2%)

4 dl frysta bär, tex hallon

2 tsk honung


Gör så här:

Skala bananerna och skär dem i mindre bitar.

Lägg banan, yoghurt, bär och honung i en mixer.
Mixa till en slät och fluffig drink.
Det går även bra att mixa med mixerstav.
Häll smoothien i glas och servera genast.
Av Maria - 19 juni 2020 16:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 125 grader, ca 6 timmar


Ingredienser:
ca 750 g fläskkarré, benfri i hel bit

2 små gula lök

1 flaska sweet baby ray's hickory bbq sauce

Salladsgrönsaker

Tomatsalsa

Philidelphiaost

BBQ-sås

Hamburgerbröd

Flingsalt

Svartpeppar


Gör så här:

Skala och skär löken i klyftor.

Krydda köttet med flingsalt och peppar.

Lägg det i en lergryta eller i en gryta med lock som tål ugnsvärme.

Lägg på löken och ringla över en flaska BBQ-sås.

Sätt grytan i ugn, ca 6 timmar i 125 grader tills köttet är väldigt mört.


Tag upp köttet, dra isär det med gafflar och blanda det med lite av stekskyn.

Servera köttet tillsammans med grönsaker, philadelphiaost och såser i gott bröd.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards