Alla inlägg under mars 2022
Antal: 2 portioner
Ugn: 85 grader, ca 1½ timme
Ingredienser:
400 g karljohansvamp, bortad och skivad
400 g gåsfett
Gör så här:
Lägg svampen i en ugnsfast form och täck med fettet.
Ställ in i 85-gradig ugn ca 1,5 timmar.
Låt svalna lite och lägg svampen i en skål och kyl över natten.
Låt fettet svalna och häll på burk och spara det för guds skull.
Stek svampen i lite oilvolja tills brun och fin, servera på rostat smörat bröd, hyvla över parmsan.
Lite persilja till hade passat utmärkt, och friskt brutit av den lite kvalmiga (i brist på bättre ordval) smaken.
Antal: 2 portioner
Ugn: 125 grader, 2 timmar + 180 grader, 10 minuter
Ingredienser:
ca 400g sidfläsk med svål
salt, örtsalt eller mortlade kryddor (tex salvia, oregano, persilja)
vitpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 125C.
Skär ett rutmönster i svålen (men inte ända ner) och klappa in kryddor och rejält med salt i springorna. Salta och peppra runt om.
Täck en plåt/braspanna med folie och lägg porkbellyn ovanpå med svålen upp.
Stek i 2 timmar och se hur mört köttet känns.
Behöver det längre så stek det en halvtimme till.
Höj sedan värmen till 180C och stek i 10 minuter till så svålen blir riktigt knaprig.
Låt köttet vila lite inlindat i folie innan servering. 5-10 minuter räcker.
Ingredienser:
Friterad kyckling:
4 urbenade kycklinglår
1 dl majsstärkelse
1 tsk salt
1 dl vatten
salt och vitpeppar
rapsolja, till fritering
Sås:
1 tsk chiliflakes
4 vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven ingefära
0,5 dl strösocker
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk sojasås
1 msk sesamolja (går att utesluta)
1 msk majsstärkelse, utrörd i 2 msk vatten
Till servering:
kokt ris
salladslök
Gör så här:
Friterad kyckling:
Skär kycklingen i 4–5 cm stora bitar.
Blanda de torra ingredienserna till frityrsmeten i en skål.
Häll i vatten och blanda till en jämn smet.
Lägg i kycklingen och se till så att den täcks helt av frityrsmeten.
Hetta upp rapsolja till 180 grader i en stor kastrull med höga kanter.
Låt lite av frityrsmeten rinna av från kycklingbitarna och fritera dem i omgångar i 4–5 minuter, tills de är fint gyllenbruna.
Sås:
Häll rapsolja i en het stekpanna och tillsätt chiliflakes, vitlök, ingefära samt socker och stek i cirka 2 minuter.
Rör ner apelsinjuice och sesamolja.
Låt koka i cirka 2 minuter.
Red såsen till önskad konsistens med majsstärkelseblandningen.
Servering:
Lägg i kycklingen, rör om och servera direkt med nykokt ris och salladslök.
Antal: 10 bitar
Ugn: 175 grader, 35-40 minuter
Ingredienser:
260 g vetemjöl, siktat
260 g socker
260 g mjukt smör
5 ägg
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljessens eller -pulver
Fyllning:
200 g jordgubbssylt
2 dl vispgrädde
150 g skivade jordgubbar
Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en bunke och vispa ihop med elvisp.
Häll smeten i en eller två (jämnstora) springformar, smorda och med en rundel bakplåtspapper i botten. Grädda i 175 grader ca 35-40 minuter eller tills en provsticka kommer ut torr.
Låt svalna helt.
Om du bakade en kaka så dela den på mitten.
Lägg den undre botten på ett tårtfat och bred på jordgubbssylten i ett jämnt lager.
Lägg på jordgubbsskivorna.
Bred grädde ovanpå och lägg på den övre bottnen.
Dekorera med några färska jordgubbar och pudra över socker.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
4 medelstora potatisar, skalade
1/2 dl mjölk
4 msk smör
salt, vitpeppar
1,5-2 tsk dijonsenap
2 msk riven parmesan
Gör så här:
Dela potatisen i lika stora bitar och täck precis med vatten i en kastrull.
Salta.
Koka upp och koka med locket på glänt tills potatisen är väldigt mjuk.
Häll av kokvattnet och mosa potatisen med en potatisstöt eller elvisp (japp, det går utmärkt).
Blanda i smör och mjölk och mosa tills det blandats ordentligt.
Rör i senapen och osten och smaka av med salt och peppar.
Antal: 2 portioner
Ugn: 175 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
2 fikon
50 g vit choklad, grovt hackad
2 msk ljust muscovadosocker
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Tvätta fikonen och dela på mitten.
Skär en skåra i mitten av varje halva så att de fläks upp.
Lägg med skalet ner i en liten ugnsfast form.
Strö över sockret och chokladen grovt och baka ca 10-15 minuter i ugnen eller tills chokladen smält och fikonen gett ifrån sig lite saft.
Servera genast med lättvispad grädde.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
1 tsk milt rökt paprikapulver
50 ml olivolja
1-2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk chiliflakes
1 schalottenlök, finhackad
400 g smörbönor, sköljda och avrunna
hackad persilja
1 msk flytande honung
Gör så här:
Värm oljan i en stor kastrull. Häll i paprika, lök, vitlök och chili.
Rör medan löken svettas utan att bli brun.
Tillsätt bönorna och låt dem bli varma.
Häll över bönorna i en skål och låt svalna något.
Tillsätt persilja och honung precis innan servering.
Ingredienser:
Shake:
2 dl kokosdryck/kokosmjölk
1 dl fryst mango
1 dl glass, till exempel exotic, ananas, mango eller passion
1–2 msk lemon curd
Lemon curd utan ägg:
0,5 dl citronsaft (cirka 1 citron)
2,5 tsk potatismjöl
2 dl florsocker
50 g mjölkfritt margarin
Toppings:
Halv passionsfrukt på pinne, glasskulor, vindruvor på pinne, chokladdoppade bananchips, kokosflingor, chokladsås.
Gör så här:
Shake:
Mixa mangon med kokosdrycken, vill du så mixa även i glass.
Smeta lemon curd på insidan av glaset eller ringla över.
Häll ner mixen.
Lemon curd utan ägg:
Blanda citronsaft med potatismjöl och florsocker i en kastrull.
Koka upp och låt sjuda i några minuter.
Ta av från plattan, rör ner margarinet.
Rör tills det smält och du fått en slät och fin kräm.
Häll upp på glasburk och låt svalna.
Förvara i kyl.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|