Alla inlägg under juni 2022
Ugn: 175 grader, 60-80 minuter
Ingredienser:
200 g (3dl) linfrö
50 g (1dl) sesamfrö
50 g (0,75dl) hasselnötter
50 g (0,75dl) mandel
50 g kruska kli, fibrex eller fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 msk brödkryddor
50 g smält smör
1 dl crème fraiche
250 g keso
6 ägg
Gör så här:
Mixa alla nötter och frön till "mjöl" i till exempel en mixer.
Blanda smör, crème fraiche, keso och ägg.
Blanda sedan ihop allt och häll i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper, (jag tog lite solroskärnor på brödet).
Grädda i 60-80 min (beroende på ugn) i 175 grader.
Ta ut brödet ur formen och låt det svalna.
Skär i tunna skivor.
Ingredienser:
1/2 dl Mörkt Muscovadorörsocker
1/2 dl mörk balsamvinäger
1/2 dl olja
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 msk finhackad färsk oregano
1 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk salt
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg köttet i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att köttet täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp ett par timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden köttet marineras.
Marinaden räcker till cirka 1 1/2 kg kött.
Ingredienser:
2 kg ekologiska citroner
1 l vatten
1 dl havssalt
½ l vitvinsvinäger
2 dl Strösocker
2 lagerblad
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn
Gör så här:
Tvätta citronerna noga och lägg dem på varma, väl rengjorda burkar.
Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp.
Häll den heta lagen över och förslut.
Låt mogna i minst fyra veckor innan de serveras.
Citronerna kan även delas i fyra klyftor eller skivas.
Dessa är klara att ätas redan efter 1-2 veckor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 pkt bladspenat, hel (250 g)
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här:
Tina spenaten och krama ur det mesta av vätskan.
Smaksätt crème fraiche med salt och vitlök och blanda i spenaten.
Denna sås bör göras samma dag eftersom spenaten ändrar både smak och färg annars.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ gul lök
Smör till stekning
3 dl kalv- eller oxbuljong
1½ dl vispgrädde
1 tsk svartvinbärsgelé
1 msk smör, rumsvarmt
1 msk vetemjöl
1 krm salt
Nymald vitpeppar
Gör så här:
Hacka lök och fräs lätt i smör i en kastrull.
Häll i kalv- eller oxbuljong och grädde, koka upp och låt koka i ett par minuter.
Rör i gelé.
Rör ihop smör och mjöl till en kula.
Vispa ner kulan i såsen och koka upp under omrörning.
Låt såsen sjuda i 5 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Sila av såsen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 squash
1 dl tomatsås
100 g riven ost
1 msk kapris
Färsk oregano
Gör så här:
Skär squashen i skivor.
Grilla på båda sidor, gärna långt ut i kanten.
Grilla tills skivorna har fått fin färg och en hel del vätska avdunstat.
Toppa varje skiva med tomatsås, riven ost och kapris.
Lägg tillbaka på grillen.
Låt grilla tills osten smält.
Strö över färsk oregano före serveringen.
Tips!
Oregano kan du strössla generöst med. Kryddan innehåller mycket antioxidanter och har en virusbekämpande effekt bland mycket annat.
Antingen kan man välja att skära squashen i skivor till snacksbitar eller på långsidan för en mer matig rätt.
Antal: 16 stycken
Ingredienser:
50 g smör, rumstempererat
2 1/2 dl mjölk
2 msk Brödsirap
7 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
Smaksättning 1:
2 dl riven ost
2 tsk oregano
Smaksättning 2:
2 dl parmesanost
1 msk pesto rosso
Gör så här:
Förbered degen till pinnbrödet hemma och ta med i en påse.
Blanda ihop alla ingredienser till pinnbrödet i en bunke.
Arbeta degen jämn.
Om du vill, tillsätt valfri smaksättning och arbeta degen jämn.
Om det behövs tillsätt lite extra vetemjöl så att degen inte blir för kladdig.
Ta med degen ut.
Dela degen i 16 bitar och rulla ut bitarna till längder mellan dina händer.
Snurra längderna runt pinnar och grilla.
Vill du göra pinnbröden i ugnen kan du snurralängderna till snäckor och grädda i 10-15 minuter i mitten av ugnen på 200°C, varmluft.
Mängd: ca 250 g
Ingredienser:
100 g hackat tamarindinkråm eller tamarindpasta
4½ dl vatten
En halv jalapeñopeppar (eller efter smak), färsk, urkärnad och hackad
55 g brun farin, eller efter smak
½ tsk salt
Gör så här:
Häll tamarindinkråmet och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka upp på hög värme.
Sänk till lägsta värme och koka långsamt i 25 minuter eller tills massan är mjuk.
Rör om då och då för att ta isär fruktköttet.
Häll över tamarindköttet i en sil och pressa ner fruktmassan i den ursköljda kastrullen med hjälp en träsked.
Blanda chilipeppar, socker och salt och fortsätt att koka långsamt i ytterligare 10 minuter eller till önskad konsistens.
Låt svalna en stund och rör sedan i ytterligare socker eller salt efter smak.
Låt svalna helt, förvara med tättslutande lock i kylskåpet upp till 3 dagar eller frys in.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|