Alla inlägg under juni 2022

Av Maria - 2 juni 2022 14:45

Ugn: 175 grader, 60-80 minuter


Ingredienser:

200 g (3dl) linfrö
50 g (1dl) sesamfrö
50 g (0,75dl) hasselnötter
50 g (0,75dl) mandel
50 g kruska kli, fibrex eller fiberhusk
2 tsk bakpulver
1,5 msk brödkryddor
50 g smält smör
1 dl crème fraiche
250 g keso
6 ägg 

 

Gör så här:

Mixa alla nötter och frön till "mjöl" i till exempel en mixer.

Blanda smör, crème fraiche, keso och ägg.
Blanda sedan ihop allt och häll i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper, (jag tog lite solroskärnor på brödet).

Grädda i 60-80 min (beroende på ugn) i 175 grader.

Ta ut brödet ur formen och låt det svalna.

Skär i tunna skivor.

Bakat · LCHF
Av Maria - 2 juni 2022 13:15

Ingredienser:
1/2 dl Mörkt Muscovadorörsocker
1/2 dl mörk balsamvinäger
1/2 dl olja
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 msk finhackad färsk oregano
1 tsk grovmald svartpeppar
1 tsk salt


Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.

Lägg köttet i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.

Skaka om så att köttet täcks av marinaden.

Låt ligga i kylskåp ett par timmar.

Skaka om påsen då och då under tiden köttet marineras.

Marinaden räcker till cirka 1 1/2 kg kött.

Av Maria - 2 juni 2022 13:00

Ingredienser:

2 kg ekologiska citroner
1 l vatten
1 dl havssalt
½ l vitvinsvinäger
2 dl Strösocker
2 lagerblad
1 kanelstång
3 kryddnejlikor
1 tsk svartpepparkorn

 

Gör så här:

Tvätta citronerna noga och lägg dem på varma, väl rengjorda burkar.

Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp.

Häll den heta lagen över och förslut.

Låt mogna i minst fyra veckor innan de serveras.

Citronerna kan även delas i fyra klyftor eller skivas.

Dessa är klara att ätas redan efter 1-2 veckor.

Av Maria - 2 juni 2022 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 pkt bladspenat, hel (250 g)
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
pressad vitlöksklyfta

 

Gör så här:

Tina spenaten och krama ur det mesta av vätskan.

Smaksätt crème fraiche med salt och vitlök och blanda i spenaten.

 

Denna sås bör göras samma dag eftersom spenaten ändrar både smak och färg annars.

Av Maria - 2 juni 2022 06:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ gul lök

Smör till stekning

3 dl kalv- eller oxbuljong

1½ dl vispgrädde

1 tsk svartvinbärsgelé

1 msk smör, rumsvarmt

1 msk vetemjöl

1 krm salt

Nymald vitpeppar


Gör så här:

Hacka lök och fräs lätt i smör i en kastrull.

Häll i kalv- eller oxbuljong och grädde, koka upp och låt koka i ett par minuter.

Rör i gelé.

Rör ihop smör och mjöl till en kula.

Vispa ner kulan i såsen och koka upp under omrörning.

Låt såsen sjuda i 5 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Sila av såsen.

Av Maria - 1 juni 2022 17:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 squash

1 dl tomatsås

100 g riven ost

1 msk kapris

Färsk oregano


Gör så här:
Skär squashen i skivor.

Grilla på båda sidor, gärna långt ut i kanten.

Grilla tills skivorna har fått fin färg och en hel del vätska avdunstat.

Toppa varje skiva med tomatsås, riven ost och kapris.

Lägg tillbaka på grillen.

Låt grilla tills osten smält.

Strö över färsk oregano före serveringen.


Tips!

Oregano kan du strössla generöst med. Kryddan innehåller mycket antioxidanter och har en virusbekämpande effekt bland mycket annat.


Antingen kan man välja att skära squashen i skivor till snacksbitar eller på långsidan för en mer matig rätt.

Av Maria - 1 juni 2022 13:15

Antal: 16 stycken


Ingredienser:

50 g smör, rumstempererat
2 1/2 dl mjölk
2 msk Brödsirap
7 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver


Smaksättning 1:
2 dl riven ost
2 tsk oregano


Smaksättning 2:
2 dl parmesanost
1 msk pesto rosso


Gör så här:

Förbered degen till pinnbrödet hemma och ta med i en påse.

Blanda ihop alla ingredienser till pinnbrödet i en bunke.

Arbeta degen jämn.


Om du vill, tillsätt valfri smaksättning och arbeta degen jämn.

Om det behövs tillsätt lite extra vetemjöl så att degen inte blir för kladdig.


Ta med degen ut.

Dela degen i 16 bitar och rulla ut bitarna till längder mellan dina händer.

Snurra längderna runt pinnar och grilla.


Vill du göra pinnbröden i ugnen kan du snurralängderna till snäckor och grädda i 10-15 minuter i mitten av ugnen på 200°C, varmluft.

Av Maria - 1 juni 2022 13:00

Mängd: ca 250 g


Ingredienser:
100 g hackat tamarindinkråm eller tamarindpasta

4½ dl vatten

En halv jalapeñopeppar (eller efter smak), färsk, urkärnad och hackad

55 g brun farin, eller efter smak

½ tsk salt


Gör så här:

Häll tamarindinkråmet och vatten i en tjockbottnad kastrull och koka upp på hög värme.

Sänk till lägsta värme och koka långsamt i 25 minuter eller tills massan är mjuk.

Rör om då och då för att ta isär fruktköttet.

Häll över tamarindköttet i en sil och pressa ner fruktmassan i den ursköljda kastrullen med hjälp en träsked.

Blanda chilipeppar, socker och salt och fortsätt att koka långsamt i ytterligare 10 minuter eller till önskad konsistens.

Låt svalna en stund och rör sedan i ytterligare socker eller salt efter smak.

Låt svalna helt, förvara med tättslutande lock i kylskåpet upp till 3 dagar eller frys in.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards