Alla inlägg under juli 2023
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 avokador
2 msk limesaft
2 msk sockerfri tacosås
2 msk crème fraiche
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Kärna ur och mosa avokadon.
Pressa i lime, tillsätt tacosås, crème fraiche, salt och peppar.
Blanda allt och servera genast då den lätt mörknar till färgen.
Mängd: till ca 600 g kött
Ingredienser:
4 msk rapsolja
4 msk kallt kaffe, espresso
2 tsk worcestershiresås
2 msk ketchup
Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser.
Låt marinaden stå och dra i minst 30 minuter innan den används.
Marinera köttet i 30 minuter.
Kaffe förhöjer smaken i marinaden som är god till nötkött och lamm.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
200 g cocktailtomater
1 hel zucchini/squash
Salt
Peppar
Olivolja
Persilja
Sallad till servering
Gör så här:
Skär zucchini i mindre bitar/tärningar.
Finhacka vitlöken och stek den tillsammans med olivolja i någon minut innan du lägger i zucchini, hel svamp och tomater.
Låt alltsammans fräsa på svag värme i 4-5 minuter.
Smaka av med salt, peppar och toppa med finhackad persilja.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ ananas
Olja till pensling
½ rödlök
1 salladslök
½ färsk röd chili
2 padrones, eller jalapeño om du vill ha starkare smak
1 tsk rapsolja
Ev. 1 vitlöksklyfta, finhackad
Gör så här:
Skala ananasen och skär den i skivor, ca 1 centimetertjocka, och pensla med olja.
Grilla skivorna på båda sidor.
Låt svalna och skär ananasen i tärningar.
Hacka rödlök, salladslök, chili och padrones fint.
Tillsätt ev. 1 finhackad vitlöksklyfta.
Blanda alla ingredienserna.
Fräsch somrig röra som passar bra till kyckling, skaldjur och fläskkött.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl stark köttbuljong och/eller köttsky
2 tsk potatismjöl eller arrowrot
3 msk madeira, sherry eller portvin
3/4 citron, pressad saft
½ apelsin, finstrimlat skal - efter smak
Gör så här:
Sila ev skyn eller buljongen.
Skumma av fettet.
Det går lättast om skyn eller buljongen får stå en stund i ett högt och smalt kärl så att fettet samlas på en mindre yta och lätt kan tas bort.
Med kall vätska:
Blanda mjöl och vätska i en kastrull och koka upp under omrörning.
Med varm vätska:
Koka upp vätskan.
Rör ut mjölet i lite kallt vatten.
Häll i redningen under omrörning och låt såsen få ett uppkok.
Smaka av med starkvin eller pressad apelsin och nålfina strimlor av det gulröda på apelsinskalet.
Servering:
Vinsåsen passar fint till stekt kött och fågel medan såsen med apelsin passar bäst till fläskstek, fläskfilé, stekt anka eller gås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg färsk potatis
50 g färsk dill
50 g spenat
30 g riven cheddarost
1 msk citronjuice
30 g rostade pinjenötter (alt. solrosfrön)
½ vitlöksklyfta
1-2 dl matolja
Salt
Gör så här:
Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
Häll sedan av vattnet så att den får svalna snabbt, gärna på en plåt.
Under tiden potatisen kokar, mixa dill, spenat, ost, nötter och vitlök med olja till en slät puré.
Smaka av med salt.
Vänd runt med potatisen och toppa gärna med lite riven ost.
Ingredienser:
5 cl kallt svart te
1 cl citronjuice
1 cl limejuice
1½ cl agavesirap
Kolsyrat vatten
Gör så här:
Skaka de fyra ingredienserna.
Sila upp i ett högt smalt glas.
Toppa med kolsyrat vatten.
Garnera med citronskiva och servera med is.
Mängd: 2½ dl
Ingredienser:
1 ägg
2 tsk pressad lime
1½ krm salt
1 krm vitpeppar
1 tsk dijonsenap
2 dl (170 g) matolja
2 vitlöksklyftor
Gör så här:
Mät upp ägg, pressad limesaft, salt, vitpeppar, dijonsenap, matolja i en smal och avlång bunke
(brukar följa med handmixern).
Pressa vitlöksklyftorna och tillsätt dem också.
Låt gärna detta stå framme en stund i rumstemperatur, gärna 30 minuter eller mer så att
temperaturen på de olika livsmedlen utjämnas.
Det är viktigt att ägg och matolja har ungefär samma temperatur för att inte aiolin ska skära sig.
(Det går även med annan olja än matolja. Tänk dock på att välja en god olja med neutral smak.
Undvik olivolja som kan ge en besk smak.
Sätt ner mixerstaven i botten och kör mixern på högsta effekt.
Höj sakta.
Det tar ca 5-10 sekunder totalt.
Aiolin är nu klar att servera!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|