Senaste inläggen

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 äggula

1 msk vitvinsvinäger

2 msk senap, svensk eller grovkornig

1 msk dijonsenap

1 msk strösocker

1 dl rapsolja

1 msk vatten

½ krm salt


Gör så här:

Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, senap och socker.

Droppa i rapsoljan under kraftig vispning.

Späd med vattnet och krydda med salt.


Bunden vinägrett betyder att man vispar ihop dressingen med något som binder den, tex äggula.

En krämig dressing som passar bra till sallader med gravad eller rökt lax, eller till sparris.

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken

Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp

Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

5 dl vetemjöl

1 1/4 dl socker

200 g margarin eller smör


Nougat:

4 msk socker

½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) hackad mandel


Gör så här:

Förbered nougaten.

Smält sockret i en liten stekpanna.

Tillsätt mandeln.

Häll upp massan på en plåt eller dylikt.

Låt den kallna.

Krossa den sedan i små bitar.


Blanda det mesta av mjölet, sockret, matfettet och nougaten till en smidig deg.

Enklast och snabbast går det i en matberedare.

Tillsätt resten av mjölet om det behövs.

Forma degen till längder i pyramidform, 35 cm långa och 6 cm höga.

Linda in dem i plastfolie och låt dem ligga i kylskåpet ett par timmar eller över natten.


Skär längderna i ca 1 cm tjocka skivor.

Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.


Gräddning:

Grädda kakorna mitt i ugnen i 175-200 grader, 10-12 minuter eller tills de fått vacker guldgul färg.


Förvaring:

I burk ca 1 månad.

I frys 3-4 månader.

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken

Vila: minst 1 timme i kylskåp

Ugn: 175 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:
150 g margarin eller smör

3/4 dl socker

1 äggula

1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker

Ca 3½ dl vetemjöl


Pensling och garnering:
1 äggvita

Pärlsocker

2-3 msk fast röd sylt eller gelé


Gör så här:
Rör matfettet och sockret poröst.

Tillsätt äggulan, vanillinsockret och mjölet.

Arbeta snabbt samman en smidig deg.

Forma den till rullar, ca 2½ cm i diameter.

Pensla dem med lätt vispad äggvita.

Rulla dem sedan i pärlsocker.

Låt längderna stå i kylskåpet minst 1 timme, gärna längre tid.


Skär dem i ca ½ cm tjocka skivor.

Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.

Gör en fördjupning mitt i kakorna.

Lägg på en klick sylt eller marmelad.


Gräddning:
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 12 minuter eller tills de får vacker guldgul färg.

Låt dem kallna på galler.


Förvaring:

I burk ca 1 månad.

I frys ca 6 månader.

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner


Ingredienser:

400 g äpplen

200 g torkade aprikoser

1 gul lök

1 dl råsocker

1 dl äppelcidervinäger

1 stjärnanis

1 kanelstång

1 tsk malen ingefära

1 tsk salt


Gör så här:
Kärna ur äpplena och skär dem i bitar.

Skär aprikoserna i bitar.

Skala och hacka löken.

Blanda alla ingredienserna i en kastrull.

Koka utan lock tills vätskan kokat in, ca 25 minuter.

Häll upp på en ren glasburk, sätt på lock och låt kallna.

Förvara chutneyn i kylen.


Allt fler väljer att köpa färdigkokt julskinka.

I stället för skinkkoket kan det vara kul att satsa på en hemgjord äppelchutney istället för det traditionella äppelmoset.

Men chutneyn är också ett gott tillbehör till revbensspjällen, korven, köttbullarna och den lagrade julosten.

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

4 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1 dl socker

200 g smör eller margarin


Pensling:

Äggvita


Garnering:
Pärlsocker

Hackad mandel


Gör så här:

Blanda de torra ingredienserna.

Tillsätt matfettet delat i mindre bitar.

Hacka samman till en grynig massa.

Arbeta snabbt ihop den till en smidig deg.

Forma den till längder ca 3 cm i diameter.

Skär dem i 2 cm långa bitar.

Pensla den ena snittytan med lätt vispad äggvita.

Vänd den i en blandning av pärlsocker och mandel.

Ställ dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.


Gräddning:

Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader, ca 20 minuter.

Låt kakorna kallna på galler.


Förvaring:
I burk ca 1 månad.

I frys ca 6 månader.


Tips!

Låt kakorna svalna på bakgaller.

De bör vara riktigt kalla innan de läggs i burk eller frysförpackning.

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: ca 8 portioner


Ingredienser:
½ gul lök

½ röd chili

2 vitlöksklyftor

2 msk sesamolja

3 dl kokosmjölk

1 tsk röd curry

2 msk ketjap manis (söt soja-sås)

2 msk strösocker

3 dl jordnötter

Ev. 1 dl vatten


Gör så här:

Hacka lök, chili och vitlök fint.

Häll sesamolja i en kastrull, bryn löken, vitlöken och chilin i oljan.

Tillsätt kokosmjölk, röd curry, ketjap manis och socker.

Låt koka ihop i ca 5 minuter.

Mixa jordnötterna fint och vänd ner i kastrullen.

Späd eventuellt med vatten om såsen känns för tjock.


Asiatisk jordnötssås som brukar serveras till kycklingspett.

Av Maria - Lördag 26 april 18:00

Antal: 40 stycken

Ugn: 200 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

100 g mandel, med skal
300 g vetemjöl
1.5 dl strösocker
bittermandlar, finrivna
½ tsk salt
200 g smör, rumsvarmt och smält smör till formarna

 

Fyllning:

vispgrädde
hallonsylt

 

Gör så här:

Rosta mandlarna i torr stekpanna tills de får färg.

Låt mandlarna svalna och mixa till ett fint pulver i en matberedare monterad med kniv.

Rör ihop med resten av de torra ingredienserna.

Tillsätt smöret och nyp ihop till en deg.

Låt degen vila minst 1 timme i kyl.

Pensla mandelmusselformar med smält smör.

Ta en bit av degen och knåda den lätt i handen så den mjuknar lite och tryck ut den i formen.

Ju tunnare deg och mindre form, desto fler och sprödare kakor.

Nagga ev botten och grädda kakorna mitt i ugnen ca 10 min.

Stjälp upp kakorna medan de fortfarande är varma.

Fyll de kalla mandelmusslorna med vispad grädde och en klick hallonsylt.

Av Maria - Lördag 26 april 05:45

Ingredienser:

1 mango
1 papaya
Saft av 3 limefrukter eller 2 citroner
2 msk Rörsocker Strö
1/4 tsk hackad chili
Salt

Peppar


Gör så här:

Skala och kärna ur mangon och papayan.

Skär dem i tärningar, 1,5 x 1,5 cm.

Koka upp limesaft, hackad chili och rörsocker i en gryta.

Tillsätt mangon.

Koka upp igen.

Tillsätt papayan och sänk värmen.

Låt blandningen småputtra på svag värme i 5 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards