Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg grytbitar, av högrev eller bog
2 msk smör
1 tsk salt
0.5 tsk peppar
2 msk olja
2 msk curry
2 gula lökar, skalade, i stora bitar
2 hackade vitlöksklyftor
1 hackade röd chili
0.5 hackad grön chilifrukt
2 köttbuljongtärningar
2 msk paprikapulver
15 dl vatten
2 msk mango chutney
0.5 färsk ananas, i bitar
1 dl torkade aprikoser, i bitar
1 dl rostade cashewnötter
0.5 dl rostade kokosflingor
0.5 dl hackad färsk koriander
Gör så här:
Skär bort eventuella senor på grytbitarna.
Hetta upp en stekpanna med lite smör och bryn hälften av köttbitarna på stark värme runt om så att de får en fin stekyta.
Salta och peppra.
Gör likadant med resten av köttet.
Hetta upp oljan i en rymlig gryta.
Tillsätt curryn och låt den fräsa i oljan cirka 30 sekunder.
Lägg i lök, vitlök och chili och låt det fräsa ytterligare någon minut under omrörning.
Tillsätt det brynta köttet, buljongtärningar, paprikapulver och 4/5 av vattnet.
Låt koka länge på medelstark värme, cirka 1,5 timme.
Späd med resterade vatten efter 1 timme.
Rör om då och då.
Provsmaka en köttbit.
Om den är mör och lätt att tugga är köttet klart.
Låt grytan koka tills köttet är riktigt mört och buljongen tjocknat.
Smaka av med mango chutney.
Till servering:
Servera köttgrytan med färsk ananas, aprikoser, rostade cashewnötter (var uppmärksam när du rostar dem i en torr stekpanna, de bränns lätt), rostade kokosflingor och färsk koriander.
Servera med till exempel hirs eller quinoa.
Servering:
Servera med hirs eller quinoa.
Ingredienser:
1 kg tomater
1 citron, gärna obesprutad, rivet skal och saft
700 g Syltsocker
Gör så här:
Skålla och skala tomaterna.
Ta bort blomfästet.
Skär tomaterna i bitar.
Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka i 7-10 minuter under omrörning.
Ta grytan från värmen.
Skumma väl.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 35-40 minuter
Ingredienser:
1 purjolök
250 g broccoli
1 röd paprika
Smör eller kokosfett att steka i
300 g kassler
8 ägg
3 dl vispgrädde
Salt
Peppar
Ingredienser:
Sätt ugnen på 175 grader.
Strimla purjolöken och skär broccolin i buketter.
Skär paprikan och kasslern i strimlor.
Fräs grönsakerna och kassler i smör eller kokosfett i en stekpanna.
Lägg allt i en smord ugnssäker form.
Vispa ihop ägg och vispgrädde.
Smaka av med salt och peppar.
Häll äggsmeten över grönsakerna och grädda i ugnen i 35-40 minuter.
Ingredienser:
500-600 g (ca 1 l) aroniabär
250 g (ca 3) äpplen
1/2 dl vatten
400 g (4,7 dl) Syltsocker
Valfri smaksättning
droppar citruslikör, valfritt
Gör så här:
Skölj och rensa aroniabären.
Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.
Blanda bär, äpple, vatten och syltsocker i en kastrull och koka 10-15 minuter.
Tillsätt citruslikör om så önskas.
Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut och förvara.
Antal: ca 40 skorpor
Ugn: 200 grader, ca 8 minuter + 100 grader 1½- 2 timmar
Ingredienser:
150 g mjukt smör eller margarin
2 dl strösocker
3 ägg
1½ dl sötmandel, malen
2 tsk stött anis
3 tsk bakpulver
1 dl vetemjöl
½ tsk salt
Gör så här:
Rör smör och socker ljust, använd gärna elvispens vispar.
Vispa ner ett ägg i taget.
Blanda mandel, anis, bakpulver, salt och mjöl.
Vänd ner blandningen och rör samman till en deg.
Forma den till en rulle som plattas ut 12 cm bred.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 8 minuter.
Skär omedelbart rullen i 2 cm tjocka skivor som delas längsmed.
Rosta skorporna på plåt högt upp i ugnen.
Torka dem därefter i 100 graders ugnsvärme i 1½-2 timmar med luckan lite på glänt.
Ingredienser:
1 1/2 kg äpplen
5 dl Strösocker
1 dl vatten
pressad saft av 2 citroner
1 krm askorbinsyra
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skala, klyfta och kärna ur äpplena.
Lägg dem i en gryta tillsammans med sockret och häll över vatten och citronsaft.
Koka upp på svag värme, skumma och låt äpplena sjuda i cirka 20 minuter.
Rör om då och då.
Vispa äpplena till mos.
Rör ut askorbinsyran och natriuembensoat i lite mos och blanda ner i moset.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar och förslut.
Förvara kallt.
Antal: 3 limpor
Ugn: 275º, ca 12 minuter
Jäsning: Över natten + ca 1 timme
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk olja
2 tsk salt
Ca 1,2 liter vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Rör ut jästen il lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och mjöl.
Arbeta degen kraftigt.
Den ska vara ganska lös.
Täck bunken med plastfolie.
Låt degen jäsa i kylen över natten.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och vik den dubbel.
Degen ska inte arbetas.
Skär den lösa degen i 3 långa längder med en rikligt vass kniv.
Vrid varje längd som en snodd.
Lägg försiktigt över längderna på en plåt med bakdukspapper.
Låt jäsa ca 1 timme under bakduk.
Gräddning:
Grädda bröden mitt i ugnen i 275º, ca 12 minuter.
Låt dem kallna utan bakduk på galler.
Förvaring:
Brödet bör ätas dagsfärskt.
Brytbröden blir lite mjuksega.
Degen jäser över natten i kylskåpet.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 msk Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk balsamvinäger
1-2 msk olivolja
1 kvist rosmarin
2 tsk fänkålsfrön
2 st krossade vitlöksklyftor
Flingsalt
Svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg kött/ fisk i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att marinaden täcker ordentligt.
Låt ligga i kylskåp ett par timmar och ta ut för att skaka om då och då.
Om du grillar grönsaker är det bättre att pensla på marinaden i efterhand, för att undvika att det droppar ner i grillen.
Marinaden räcker till cirka 1 kg marinerade råvaror.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|