Direktlänk till inlägg 4 juni 2012
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
Kycklingspett:
900 g kycklingfilé
1 dl japansk soja
½ dl sherryvinäger eller äppelcidervinäger
2 msk råsocker eller strösocker
1½ msk sambal oelek
2 paket bacon (á 140 g)
Små grillspett i trä
Tillbehör:
1½ kg potatis gärna sparrispotatis
Rapsolja
1 tsk salt
Svam- och grönsaksspett:
250 g svamp, t.ex kantarell eller champinjon
250 g zucchini
250 g aubergine
2 tsk salt
Små grillspett i trä
250 g steklök eller annan liten lök
Olja till pensling
Chévremousse:
2 avokado
100 g chévreost
250 g kesella
1 vitlöksklyfta
1 krm salt
Gör så här:
Kycklingspett:
Skär kycklingfiléerna på längden i ca 2 cm breda bitar.
Lägg dem i en skål eller plastpåse med soja, vinäger, socker och sambal.
Låt ligga kallt att marinera minst 1 timme.
Lägg grillspetten i vatten.
Förbered också grönsakerna och svampen då även de skall ligga i en timme.
Tänd grillen och låt den brinna ut till en fin glöd.
Skär baconskivorna i längen som matchar längden på kycklingbitarna.
Lägg en baconskiva på varje kycklingbit och trä upp dem på spett.
Borsta och dela potatisarna på längen.
Koka dem i lättsaltat vatten under lock ca 10 minuter.
Häll av vattnet och låt potatisarna ånga av.
Grilla spetten ca 3 minuter på varje sida beroende lite på hur varm grillen är och hur nära gallret är glöden.
Pensla potatisarna med olja och strö på salt.
Grilla dem ca 3 minuter på båda sidor.
Servera med svamp- och grönsaksspett.
Svamp- och grönsaksspett:
Dela svamparna i halvor eller kvartar om de är stora.
Ansa och skär zucchini och aubergine i 1½ cm stora bitar.
Blanda allt med salt och låt stå i ett durkslag ca 1 timme.
Lägg spetten i vatten.
Skala och koka lökarna ca 1 minut.
Spola av i kallt vatten och låt dem rinna av.
Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur svamp- och grönsaksblandningen.
Varva svamp, zucchini, aubergine och lök på spetten och pensla med olja.
Grilla dem 1-2 minuter på varje sida.
Chévremousse:
Dela och kärna ur avokadon.
Gröp ur fruktköttet.
Kör i matberedare tillsammans med chévre, kesella, pressad vitlök och salt.
Lägg upp i en skål, täck med plastfilm och låt stå kallt till servering.
Måndag: Lägg nykokta glasnudlar i en het panna med olja, vänd ner babyspenat, skalade räkor, jordnötter och sesamolja. Vaniljyoghurt och skivad banan. Tisdag: Skär ett snitt i kycklingfiléer och fyll med finfördelad feta och hackade s...
Måndag: Potatatispanna: Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör. Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter. Fräs i ca 15-20 minuter. Skiva 1 squash och låt den fräsa med. Krydda med 4 ms...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 |
17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | ||||
|