Senaste inläggen

Av Maria - 13 december 2024 08:15

Antal: 2 glas


Ingredienser:
2 äggulor
4 msk Ljus Sirap
2 dl starkt, hett kaffe
4 cl rom, kan uteslutas


Gör så här:
Fördela romen i två glas.

Vispa gulor och sirap pösigt.

Häll på kaffet.

Häll upp i glasen och drick genast.

Av Maria - 13 december 2024 07:45

Ingredienser:

1,5 dl syrad grädde
2,5 dl frysta lingon
0,5 förp dulce de leche (karamelliserad kondenserad mjölk)
tunna pepparkakor


Gör så här:

Vispa grädden tjock med elvisp. Vispa ner dulce de leche och lingon.

Häll upp i en skål.
Häll pepparkakorna i en annan skål och servera!

Av Maria - 12 december 2024 12:45

Antal: 12 glas


Ingredienser:

1 förp vit glögg (ā 750 ml)
1 förp tranbärsdryck (ā 750 ml)
1 dl cointreau
3 apelsiner, saften (ekologiska)
1 citron, skivad (ekologisk)

2 apelsiner, skivade, eller 4 clementiner (ekologiska)
6 skivor färsk ingefära, tunna skivor
is, mycket och gärna krossad
2 förp ginger ale (ā 33 cl)
färska myntablad


Gör så här:

Häll glögg, tranbärsdryck, Cointreau och apelsinsaft i en rymlig karaff.

Så här långt går det bra att förbereda, ställ kallt.
Vid servering, lägg i citrusskivor, ingefära och is.

Toppa med ginger ale och mynta.

 

Tips!

Lite frysta tranbär är även fint som isbitar.

Av Maria - 12 december 2024 11:30

Jäsning: 45 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:

Bullar:

 kuvert saffran (sammanlagt 1 g)
2 dl socker
150 g smör
4 dl mjölk
50 g jäst
 dl  créme fraiche
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl

 

Sockerlag:
1 dl strösocker
1 dl kokande vatten
 
Garnering:
strösocker
 
Gör så här:
Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel.
Smält smöret och rör ner saffransblandningen i det.
Blanda ner mjölken och värm spadet till fingervarmt (37°C).
Smula jästen i en bunke och rör ut tillsammans med en deciliter av smörspadet.
Häll på resten av spadet, resten av sockret, crčme fraichen, saltet och ägget och rör ihop.
Arbeta ner vetemjölet, lite i taget, till en klibbig men sammanhållen deg (det är inte säkert att allt vetemjöl behövs – ta så lite som möjligt).
Arbeta degen en stund (runt 5 minuter i maskin och lite längre om du knådar för hand).
Låt degen jäsa i 45 minuter under duk och baka sedan ut den på mjölat bakbord.
 
Dela i mindre bitar (ca 32 bullar) och rulla till lussebullar.
Sätt ut bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa under duk i cirka 30 minuter och grädda sedan långt ner i ugnen på 225 graders värme i cirka 8 minuter.
 
Blanda strösocker och kokande vatten till en sockerlag och pensla bullarna rikligt med den så snart de kommit ur ugnen.
Doppa bullarna i strösocker eller strö socker över dem.
Bakat · Jul · Saffran
Av Maria - 12 december 2024 09:00

Antal: 2 glas


Ingredienser:

Sockerlag:
1 dl strösocker
2 dl vatten
1 msk hel nejlika
 
Drink:
8 cl amarettolikör
6 cl citronsaft
4 cl sockerlag
4 cl äggvita
is, tärningar
 
Gör så här:
Koka upp sockerlagen.
Blanda drinken i en shaker med is tills den kylts ner och äggvitan skummat upp.
Smaka av och reglera med citronsaft/sockerlag.
Häll upp i drinkglas och servera genast.
Av Maria - 12 december 2024 08:15

Antal: 10 portioner


Ingredienser:

7 dl mjölk
2Ŋ dl vispgrädde
3 stänger kanel
1 tsk Vaniljsocker
1Ŋ dl Strösocker
5 äggulor
1–2 dl rom (kan uteslutas)
5 äggvitor

 

Gör så här:

Blanda mjölk, grädde och kanelstång i en kastrull och låt koka upp.

Ta av från plattan.
Vispa äggula, vaniljsocker och socker tills den tjocknat och tillsätt sedan mjölken.
Rör om tills det är ordentligt blandat.

Tillsätt rom och förvara toddyn i kylskåpet över natten (håller upp till 3 dagar).
Innan servering vispa äggvitan till ett skum och blanda ner i äggtoddyn.

Servera kall.

Av Maria - 12 december 2024 07:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

50 g smör
4 skivor pepparkaka (mjuk)
200 g färskost
1,5 dl rårörda lingon

Garnering:
2-4 msk rårörda lingon
4-6 pepparkakor
 
Gör så här:
Bryn smöret i en kastrull.
Smula ner den mjuka pepparkakan i fyra serveringsglas.
Ringla över det brynta smöret.
Blanda samman färskost med lingonsylt.
Lägg upp cheesecakesmeten i glasen och garnera med lite mer rårörda lingon och pepparkakor.
Klart!
Av Maria - 11 december 2024 12:30

Ingredienser:

1,5 l rött vin
5 stjärnanis
3 torkade ingefärabitar
2 kanelstänger
20 kardemummakärnor 

10 torkade fikon, delade
0,5 apelsin, i tunna skivor
3,5 dl brännvin
1 sockertopp (ā 250 g)


Gör så här:

Värm vin och kryddor ca 5-7 minuter i en kastrull.

Tillsätt brännvin och värm i ytterligare några minuter, det får inte koka.
Gå utomhus.

Lägg ett grillgaller ovanpå en tom kastrull.

Ställ sockertoppen på grillgallret.
Skeda med sloppslev den varma vinblandningen på sockertoppen.

Tänd på med en tändare.

Fortsätt hälla den varma blandningen på sockertoppen tills den är upplöst.

Servera!

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards