Senaste inläggen
Måndag:
Röd linssoppa:
Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.
Låt puttra drygt 10 minuter.
Strö över persilja.
Ät med gott bröd.
Tisdag:
Basilikafärs:
Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.
Salta och peppra lätt.
Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.
Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.
Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.
Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.
Onsdag:
Frasiga pannkakor med majs:
Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.
Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.
Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.
Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.
Stekta prinskorvar passar bra till.
Torsdag:
Omelett med tomat:
Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.
Krydda med salt och peppar.
Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.
Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk.
Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.
Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.
Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.
Fredag:
Pasta med het räksås:
Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.
Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.
Låt puttra några minuter.
Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.
Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.
Lördag:
Söndag:
Ugn: 180 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
150 gr smält smör
3 ägg
1 dl socker
3 msk kakao
1 tesked vanilj
10 mandelbiskvier (kan såklart uteslutas)
Gör så här:
Smöra en pajform eller någon annan lämplig form.
Blanda smält smör, socker och ägg och vispa någon minut.
Tillsätt sedan mjöl, vaniljsocker och kakao och vispa tills det blir en jämn, fin och ganska trög smet.
Häll över smeten i formen och tryck sedan ner mandelbeskvier i chokladsmeten.
Grädda i 180 grader i ca 20-30 minuter.
Servera med glass eller vispad grädde.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Mörkokt ytterfilé:
700 gr fläskytterfile
Jäsning: ca 1 timme + 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
2 kuvert saffran à 1⁄2 g
1 sockerbit
1 msk rom går att byta mot ljummet vatten
50 g jäst
5 dl mjölk 2 dl kall, 3 dl fingervarm
150 g rumsvarmt smör
1 ⁄2 tsk salt
1 1 ⁄2 dl strösocker
2 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl
Ugn: 175 grader, 50-60 minuter
Ingredienser:
5 dl mannagryn
1 dl rapsolja
2½ dl socker
3 dl naturell yoghurt
½ tsk bakpulver
2-3 msk saft från apelsin
hackad mandel till garnering
Gör så här:
Blanda samman mannagryn och olja.
Tillsätt de övriga ingredienserna till kakan och rör om väl.
Häll smeten i en smord och mjölad stor rund form, strö över den hackade mandeln och grädda i cirka 50-60 minuter i 175 grader.
Antal: 4 stycken
Jäsning: 30 minuter + 30 minuter
Ugn: 250 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
6 dl vatten
Till 10 bröd:
50 g jäst
4 dl ljummet vatten (37ºC)
1 dl ljummen mjölk (37ºC)
1 msk strösocker
2 tsk salt
2 msk olivolja
12 dl vetemjöl (720 g)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Häll vatten och mjölk över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt socker, salt och olivolja.
Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen ca 5 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Vänd upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 10 bitar.
Kavla varje bit till rundlar, ca 14 cm i diameter.
Sätt ugnen på 225ºC.
Lägg bröden två och två på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 20-25 minuter under bakduk.
Grädda bröden mitt i ugnen 8-10 minuter.
Låt dem svalna på galler under bakduk.
Ingredienser:
1 kg björnbär
250-800 g (3-9 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdigt mos
Gör så här:
Rensa bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|