Senaste inläggen

Av Maria - 2 december 2024 07:00

Måndag:

Röd linssoppa:

Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.

Låt puttra drygt 10 minuter.

Strö över persilja.

Ät med gott bröd.


Tisdag:

Basilikafärs:

Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.

Salta och peppra lätt.

Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.

Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.

Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.

Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.


Onsdag:

Frasiga pannkakor med majs:

Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.

Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.

Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.

Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.

Stekta prinskorvar passar bra till.


Torsdag:

Omelett med tomat:

Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.

Krydda med salt och peppar.

Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.

Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk.

Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.

Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.

Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.


Fredag:

Pasta med het räksås:

Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.

Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.

Låt puttra några minuter.

Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.

Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.


Lördag:

Läcker räk- och fisksoppa.


Söndag:

Stekt kyckling med persiljesmör.

Av Maria - 1 december 2024 18:30

Ugn: 180 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:

150 gr smält smör
3 ägg
1 dl socker
3 msk kakao
1 tesked vanilj
10 mandelbiskvier (kan såklart uteslutas)


Gör så här:

Smöra en pajform eller någon annan lämplig form.

Blanda smält smör, socker och ägg och vispa någon minut.

Tillsätt sedan mjöl, vaniljsocker och kakao och vispa tills det blir en jämn, fin och ganska trög smet.

Häll över smeten i formen och tryck sedan ner mandelbeskvier i chokladsmeten.

Grädda i 180 grader i ca 20-30 minuter.

Servera med glass eller vispad grädde.

Av Maria - 1 december 2024 17:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
Mörkokt ytterfilé:
700 gr fläskytterfile

3 dl vitt vin
1 nypa havssalt
1 nypa svartpeppar
1 tesked soja
1 matsked mangochutney
 
Vitlöksmarinerade champinjoner:
5 små färska champinjoner
4 steklökar
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olja
1 tesked soja
1 nypa havssalt
1 krm viltkrydda
 
Gör så här:
Köttet:
Stek köttet kort  i en gryta, sänk värmen och slå på vinet, salt och peppar.
Tillsätt även mango chutney och soja.
Låt detta koka långsamt på svag värme på spisen i ca 1 timme.
Var försiktig med värmen för det får inte koka torrt och det ska bara bubbla då och då.
Servera med couscous och en yoghurtbaserad sås eller varför inte friterade potatishalvor och red skyn från grytan?
 
Champinjoner:
Borsta och ansa champinjonerna.
Dela löken i fyra delar och kvarta champinjonerna, lägg allt i en skål.
Blanda olja, soja, vitlök med salt och viltkryddan.
Slå detta över champinjonerna och löken och ställ in i kylen för att ätas nästa dag.
Av Maria - 1 december 2024 11:45

Jäsning: ca 1 timme + 30 minuter

Ugn: 225 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

Bullar:

2 kuvert saffran à 1⁄2 g
1 sockerbit
1 msk rom går att byta mot ljummet vatten
50 g jäst
5 dl mjölk 2 dl kall, 3 dl fingervarm
150 g rumsvarmt smör
1 ⁄2 tsk salt
1 1 ⁄2 dl strösocker
2 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl


Garnering:
russin
ägg till pensling
 
Gör så här:
Stöt saffranet med sockerbiten i en mortel och häll över romen.
(Vill man inte använda rom kan man byta den mot ljummet vatten.)
Låt blandningen stå och dra och rör under tiden ut jästen i två deciliter kall mjölk.
Värm de resterande tre decilitrarna mjölk till 37 grader.
Slå den över jästblandningen och rör om.
Tillsätt det rumsvarma smöret, skuret i bitar, och därefter salt, socker och saffransblandningen.
Rör ner rågsikten och arbeta ner vetemjölet – lite i taget – tills degen är sammanhållen, men inte för hård.
Använd bara så mycket mjöl som behövs för att degen ska vara knådbar – detta kan variera i deciliter beroende på hur hårt packat mjölet är.
Arbeta degen för hand i tio minuter eller i maskin i fem minuter.
Ställ att jäsa i cirka en timme under duk.
 
Lägg russinen i blöt i ljummet vatten under tiden.
Knåda den jästa degen på mjölat bakbord för hand och rulla den till längder.
Snurra längdernas kanter mot mitten i två spiraler och lägg dem på en smord plåt.
Torka av russinen på hushållspapper och tryck ner ett russin i mitten av varje spiral.
Låt bullarna jäsa på plåt under duk i ytterligare 30 minuter och pensla dem därefter med ett uppvispat ägg.
 
Grädda i 225 graders värme i cirka tio minuter.
Bullarna är klara när de är gyllenbruna.
Låt svalna på galler.
Bakat · Jul · Saffran
Av Maria - 1 december 2024 10:45

Ugn: 175 grader, 50-60 minuter


Ingredienser:
5 dl mannagryn
1 dl rapsolja
2½ dl socker
3 dl naturell yoghurt
½ tsk bakpulver
2-3 msk saft från apelsin
hackad mandel till garnering

 

Gör så här:
Blanda samman mannagryn och olja.

Tillsätt de övriga ingredienserna till kakan och rör om väl.

Häll smeten i en smord och mjölad stor rund form, strö över den hackade mandeln och grädda i cirka 50-60 minuter i 175 grader.

Av Maria - 1 december 2024 08:45

Antal: 4 stycken

Jäsning: 30 minuter + 30 minuter

Ugn: 250 grader, 12-15 minuter


Ingredienser:
6 dl vatten

1 finriven rödbeta
50 gr torrjäst
1/2 dl olja
1 tesked salt
12 dl vetemjöl
 
Gör så här:
Blanda vatten med torrjästen, vattnet ska vara minst 37 grader men inte mer än 40.
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt riven rödbeta, olja, salt och socker.
Om du inte vill ha bitar av rödbetan i baguetten utan bara vill att den ska få lite färg så kan du sila av bitarna i sil, vill du ha mycket färg låt bitarna var kvar.
Sikta sedan ner mjölet i blandningen lite i taget och använd en elvisp med degpinnar för att arbeta ihop till en härlig fin deg.
Låt degen jäsa i 30 minuter och dela sedan degen i fyra bitar.
 
Drag ut bitarna och forma dem till baguetter, gör några snitt i baguetterna och låt dessa jäsa 30 minuter under bakduk.
 
Grädda sedan i ugnen, 250 grader,  i ca 12-15 minuter.
Av Maria - 27 november 2024 11:30

Till 10 bröd:

50 g jäst

4 dl ljummet vatten (37ºC)

1 dl ljummen mjölk (37ºC)

1 msk strösocker

2 tsk salt

2 msk olivolja

12 dl vetemjöl (720 g)


Gör så här:

Smula jästen i en bunke.

Häll vatten och mjölk över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt socker, salt och olivolja.

Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen ca 5 minuter.

Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.


Vänd upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 10 bitar.

Kavla varje bit till rundlar, ca 14 cm i diameter.


Sätt ugnen på 225ºC.


Lägg bröden två och två på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 20-25 minuter under bakduk.


Grädda bröden mitt i ugnen 8-10 minuter.

Låt dem svalna på galler under bakduk.

Av Maria - 26 november 2024 11:30

Ingredienser:

1 kg björnbär

250-800 g (3-9 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdigt mos


Gör så här:

Rensa bären.

Varva bär och socker i en syltgryta.

Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.

Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards