Senaste inläggen
Ingredienser:
4 morötter, stora
½ l vatten
1 hönsbuljong
½ tsk sambal oelek
2 dl vispgrädde
2 dl yoghurt
1-2 msk honung
8 green shell musslor
1 pkt parmesanost
1 citron, saft
Gör så här:
Soppa:
Stek morötterna i smör eller olja för att få fram smaken, koka upp vatten och buljong och ha morötter och sambal oeleken.
Koka tills morötterna är riktigt mjuka.
Mixa med stavmixer och lägg i 2 dl grädde.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer sambal oelek om du vill ha mer sting på soppan!
Blanda yoghurt med honung, häll soppan i vackra glas och klicka på yoghurten och dekorera med någon färsk ört.
Parmesanostgratinerade Green shells till soppan:
Lägg musslorna på en plåt salta peppra och pressa på citron.
Riv sedan rikligt med parmesanost på och in mitt i ugnen på 220 grader några minuter, bara tills de fått färg.
Antal: 2 muggar
Ingredienser:
Dekoration:
Cocktailpinne
stora marshmallows
saltpinnar
en bit morot
en bit choklad
Varm choklad:
5 dl mjölk
2 msk Ljus Sirap
2 msk kakao
1/2 dl vispgrädde
Gör så här:
Börja med dekorationen.
Stick en cocktailpinne i tre marshmallows.
Tryck i saltpinnarna som armar och ben.
Skär en bit morot så det ser ut som en näsa och stick in i den marshmallow som ska vara huvudet. Smält choklad och gör ögon, mun och knappar med den.
Gör den varma chokladen.
Häll mjölk, sirap och kakao i en kastrull och vispa ihop.
Värm tills det nästan kokar, under omröring.
Häll upp i en mugg.
Vispa grädde och toppa med.
Dekorera med snögubben.
Ingredienser:
Skal av ca 10 apelsiner
5 dl vatten
12 dl socker
1 tsk citronsyra
2 krm natriumbensoat
Gör så här:
Det går att torka apelsinskalen och på så sätt samla ihop tillräckligt många.
Låt de torkade ligga i kallt vatten 1 dygn innan de kokas.
Häll av vattnet.
Koka skalen i vatten tills de mjuknat, 3/4-1 timme.
Tag upp och låt dem rinna av.
Mät upp vatten och socker till lagen.
Lägg i skalen och koka på svag värme ca 15 min.
Tag upp och lägg skalen i glasburkar.
Koka ihop lagen på stark värme 5-10 min.
Tillsätt citronsyra och ev natriumbensoat.
(Natriumbensoat behövs inte om burkarna ska förvaras i kylskåp.)
Häll lagen över skalen och sätt genast på lock. Förvara svalt.
Skalen har lång hållbarhet.
Skär ev bort det vita på skalen när de ska användas.
Skalen kan användas både som smaksättning och garnering.
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
200 g Rörsocker Bit eller Strö
70 cl rödvin
saften av 1 apelsin
saften av 1 citron
25 cl rom
Gör så här:
Smält sockerbitarna i en kastrull på svag värme.
Tillsätt resten av ingredienserna och hetta upp utan att blandningen börjar koka.
Häll över drycken i en termoskanna och ta med den i picknickkorgen.
Kom ihåg att ta med varm dryck utan alkohol till chauffören.
Ingredienser:
1 kg tomater
500 g röda paprikor
4-6 röda chilifrukter
8-10 vitlöksklyftor
1-2 tsk salt
1-2 tsk svartpeppar
1 msk oregano
1/2 dl vitvinsvinäger
1 paket syltsocker 1+3
Gör så här:
Skålla, skala och tärna tomaterna.
Skölj och kärna ur paprikorna.
Finhacka eller mixa paprikor, chili och vitlök.
Blanda tomat, paprika, chilifrukt, vitlök, salt, svartpeppar, oregano och vinäger i en gryta och koka under omrörning i 20 minuter.
Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 2 minuter.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Servera till kött-, korv- och pastarätter eller som smaksättare i grytor och såser.
Ingredienser:
250 g (4 dl) russin
10 fikon, torkade
10 aprikoser, torkade
1½ dl konjak eller apelsinjuice
250 g smör
1½ dl Farinsocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 dl mandel, hela
1 dl hasselnötter, hela
2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen
Gör så här:
Skär frukterna i bitar, blanda med konjak eller juice i en skål och låt dra en timme.
Smöra och bröa en avlång 2-liters brödform.
Sätt ugnen på 175 °C.
Rör smör och farinsocker pösigt.
Rör i äggen, ett i sänder.
Tillsätt hälften av mjölet, hälften av fruktblandningen och därefter resterande ingredienser.
Blanda väl.
Häll upp i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 1½ timme.
Låt svalna i formen i 10 minuter innan kakan stjälps upp.
Pudra över florsocker och servera fruktkakan i tunna skivor, gärna med ett glas sherry till.
Antal: 6 glas
Ingredienser:
150 g russin
1 dl kokande vatten
saft och skal från 1 apelsin, gärna obesprutad
1 kanelstång
5 kryddnejlikor
6 kardemummakärnor
4 dl portvin
2 dl Ljus Sirap
1/2 dl konjak
Gör så här:
Häll det kokande vattnet över russinen och låt stå i 5 minuter.
Sila bort vattnet.
Blanda apelsin, kanel, kryddnejlikor, kardemumma, portvin och sirap i en gryta och värm under lock ett par minuter.
Tillsätt konjaken.
Sila.
Blanda i russinen och värm på drycken, koka inte.
Servera genast.
Ingredienser:
1 kg syltlök eller pärllök
1 liter vatten
1 dl salt
2 dl ättiksprit (12 %)
3 dl vatten
3 dl socker
5 bitar muskotblomma
3 bitar ingefära, hel
1 tsk vitpepparkorn
Gör så här:
Lägg löken oskalad i rikligt med kokande vatten och förväll den ca 2 min.
Häll av vattnet, lägg löken i kallt vatten och skala den.
Blanda vatten och salt, rör tills saltet är löst.
Lägg i löken och låt stå över natten.
Häll av saltlagen.
Koka löken i osaltat vatten tills den är nätt och jämnt mjuk, 5-10 min.
Häll av kokvattnet och lägg löken i glasburkar.
Koka upp ättikslagen, häll den het över löken och sätt genast på lock.
Förvara löken svalt.
Färdig att äta efter 2-3 veckor.
Hållbarhet ca 1 år.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|