Senaste inläggen

Av Maria - 24 november 2024 09:30

Ingredienser:

4 morötter, stora
½ l vatten
1 hönsbuljong
½ tsk sambal oelek
2 dl vispgrädde
2 dl yoghurt
1-2 msk honung
8 green shell musslor
1 pkt parmesanost
1 citron, saft

 

Gör så här: 

Soppa:

Stek morötterna i smör eller olja för att få fram smaken, koka upp vatten och buljong och ha morötter och sambal oeleken.

Koka tills morötterna är riktigt mjuka.
Mixa med stavmixer och lägg i 2 dl grädde.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer sambal oelek om du vill ha mer sting på soppan!
Blanda yoghurt med honung, häll soppan i vackra glas och klicka på yoghurten och dekorera med någon färsk ört.


Parmesanostgratinerade Green shells till soppan:

Lägg musslorna på en plåt salta peppra och pressa på citron.

Riv sedan rikligt med parmesanost på och in mitt i ugnen på 220 grader några minuter, bara tills de fått färg.

Av Maria - 23 november 2024 11:45

Antal: 2 muggar


Ingredienser:

Dekoration:
Cocktailpinne 
stora marshmallows
saltpinnar
en bit morot
en bit choklad


Varm choklad:
5 dl mjölk 
2 msk Ljus Sirap
2 msk kakao
1/2 dl vispgrädde


Gör så här:

Börja med dekorationen.

Stick en cocktailpinne i tre marshmallows.

Tryck i saltpinnarna som armar och ben.

Skär en bit morot så det ser ut som en näsa och stick in i den marshmallow som ska vara huvudet. Smält choklad och gör ögon, mun och knappar med den.


Gör den varma chokladen.

Häll mjölk, sirap och kakao i en kastrull och vispa ihop.

Värm tills det nästan kokar, under omröring.

Häll upp i en mugg.

Vispa grädde och toppa med.

Dekorera med snögubben.

Av Maria - 23 november 2024 09:30

Ingredienser:

Skal av ca 10 apelsiner

 

Lag:

5 dl vatten
12 dl socker
1 tsk citronsyra
2 krm natriumbensoat

 

Gör så här:

Det går att torka apelsinskalen och på så sätt samla ihop tillräckligt många.

Låt de torkade ligga i kallt vatten 1 dygn innan de kokas.

Häll av vattnet.

Koka skalen i vatten tills de mjuknat, 3/4-1 timme.

Tag upp och låt dem rinna av.

Mät upp vatten och socker till lagen.

Lägg i skalen och koka på svag värme ca 15 min.

Tag upp och lägg skalen i glasburkar.

Koka ihop lagen på stark värme 5-10 min.

Tillsätt citronsyra och ev natriumbensoat.

(Natriumbensoat behövs inte om burkarna ska förvaras i kylskåp.)

Häll lagen över skalen och sätt genast på lock. Förvara svalt.

Skalen har lång hållbarhet.

Skär ev bort det vita på skalen när de ska användas.

Skalen kan användas både som smaksättning och garnering.

Av Maria - 22 november 2024 15:00

Mängd: ca 1 liter


Ingredienser:
200 g Rörsocker Bit eller Strö
70 cl rödvin
saften av 1 apelsin
saften av 1 citron
25 cl rom


Gör så här:

Smält sockerbitarna i en kastrull på svag värme.

Tillsätt resten av ingredienserna och hetta upp utan att blandningen börjar koka.

Häll över drycken i en termoskanna och ta med den i picknickkorgen.

Kom ihåg att ta med varm dryck utan alkohol till chauffören.

Av Maria - 22 november 2024 09:45

Ingredienser:
1 kg tomater
500 g röda paprikor
4-6 röda chilifrukter
8-10 vitlöksklyftor
1-2 tsk salt
1-2 tsk svartpeppar
1 msk oregano
1/2 dl vitvinsvinäger
1 paket syltsocker 1+3

 

Gör så här:

Skålla, skala och tärna tomaterna.

Skölj och kärna ur paprikorna.

Finhacka eller mixa paprikor, chili och vitlök.

Blanda tomat, paprika, chilifrukt, vitlök, salt, svartpeppar, oregano och vinäger i en gryta och koka under omrörning i 20 minuter.

 

Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 2 minuter.

 

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

 

Servera till kött-, korv- och pastarätter eller som smaksättare i grytor och såser.

Av Maria - 22 november 2024 07:30

Ingredienser:
250 g (4 dl) russin
10 fikon, torkade
10 aprikoser, torkade
1½ dl konjak eller apelsinjuice
250 g smör
1½ dl Farinsocker
4 ägg
4 dl vetemjöl
1 dl mandel, hela
1 dl hasselnötter, hela
2 tsk bakpulver
smör och ströbröd till formen


Gör så här:
Skär frukterna i bitar, blanda med konjak eller juice i en skål och låt dra en timme.


Smöra och bröa en avlång 2-liters brödform.

Sätt ugnen på 175 °C.


Rör smör och farinsocker pösigt.

Rör i äggen, ett i sänder.

Tillsätt hälften av mjölet, hälften av fruktblandningen och därefter resterande ingredienser.

Blanda väl.
Häll upp i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 1½ timme.

 


Låt svalna i formen i 10 minuter innan kakan stjälps upp.
Pudra över florsocker och servera fruktkakan i tunna skivor, gärna med ett glas sherry till.

Bakat · Jul
Av Maria - 21 november 2024 13:15

Antal: 6 glas


Ingredienser:
150 g russin
1 dl kokande vatten
saft och skal från 1 apelsin, gärna obesprutad
1 kanelstång
5 kryddnejlikor
6 kardemummakärnor
4 dl portvin
2 dl Ljus Sirap
1/2 dl konjak


Gör så här:
Häll det kokande vattnet över russinen och låt stå i 5 minuter.

Sila bort vattnet.

Blanda apelsin, kanel, kryddnejlikor, kardemumma, portvin och sirap i en gryta och värm under lock ett par minuter.

Tillsätt konjaken.

Sila.

Blanda i russinen och värm på drycken, koka inte.

Servera genast.

Av Maria - 21 november 2024 09:45

Ingredienser:
1 kg syltlök eller pärllök

 

Saltlag:

1 liter vatten
1 dl salt

 

Ättikslag:

2 dl ättiksprit (12 %)
3 dl vatten
3 dl socker
5 bitar muskotblomma
3 bitar ingefära, hel
1 tsk vitpepparkorn

 

Gör så här:

Lägg löken oskalad i rikligt med kokande vatten och förväll den ca 2 min.

Häll av vattnet, lägg löken i kallt vatten och skala den.

Blanda vatten och salt, rör tills saltet är löst.

Lägg i löken och låt stå över natten.

Häll av saltlagen.

Koka löken i osaltat vatten tills den är nätt och jämnt mjuk, 5-10 min.

Häll av kokvattnet och lägg löken i glasburkar.

Koka upp ättikslagen, häll den het över löken och sätt genast på lock.

Förvara löken svalt.

Färdig att äta efter 2-3 veckor.

Hållbarhet ca 1 år.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards