Senaste inläggen

Av Maria - 13 november 2024 16:45

Ingredienser:

2 liter bär (ca 1 kg)
1 kg Syltsocker


Mindre sats sylt:
500 g bär
3 dl Syltsocker (300 g)


Mindre söt sylt:
4 liter bär (ca 2 kg)
1 kg Syltsocker
Obs! Här kan du behöva förlänga koktiden.


Gör så här:
Skölj och rensa bären.

Blanda bär (stora bär delas) och syltsocker i en gryta och koka i 3–10 minuter beroende på typen av bär.

Sylten ska inte bli för fast, men inte heller för rinnig.

Skumma väl och häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut och förvara svalt.

Av Maria - 13 november 2024 10:00

Ingredienser:

250 g körsbärstomater i olika färger
kruka bladpersilja
½ msk strösocker
flingsalt
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olja

 

Gör så här:

Dela tomaterna och strimla persiljan fint.

Blanda tomaterna med strösocker och salt.

Ringla över vinäger och olja.

Låt marinera ca 10 min.

 

Toppa tex en paj med tomaterna vid servering.

Av Maria - 13 november 2024 08:45

Antal: 4 glas


Ingredienser:

8 dl sockerdricka
2 dl frysta hallon, tinade
ätbart pärlpulver


Gör så här:

Pressa ur saften ut hallonen genom att trycka dem genom en sil.

Blanda med socker och tillsätt pärlpulver.

Häll upp i vackra glas.

Av Maria - 12 november 2024 16:45

Ingredienser:
1 kg hallon
1/2 kg Syltsocker


Gör så här:

Rensa hallon och lägg i en kastrull tillsammans med syltsocker.

Låt koka i 3-4 minuter.

Skumma sylten.

Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut och förvara svalt.


Du kan byta ut hallonen mot andra bär eller frukter.

Av Maria - 12 november 2024 16:15

Ingredienser:

3 cl limejuice
2 cl granatäpplesirap (eller grenadine)
mousserande vin (alkoholfritt, med så låg sötma som möjligt)


Gör så här:

Skaka grenadine och lime kallt med is.
Sila genom finmaskig sil ned i ett glas på fot.
Toppa med det alkoholfria bubblet.

Av Maria - 12 november 2024 09:45

Antal: ca 20 kakor

Ingredienser:

3 äggvitor
ca 200 g kokosflingor
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en apelsin
rivet skal av en lime

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
Blanda allting i en stor bunke.

Klicka ut på bakplåtspapper, och grädda i ca 10-12 minuter, tills kakorna har fått lite färg.

Godast direkt från ugnen, men de går också att spara i ett par dagar i en lufttät burk, eller frysa.
Av Maria - 11 november 2024 21:45

Måndag:

Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.


Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.


Tisdag:

Vegetariska vårrullar. Servera med hoi sin-sås, jasminris och wokgrönsaker.


Keso med gula russin och rostade nötter och frön.


Onsdag:

Snabbpizza på runda tortillabröd, bre på tomatsås, strö över valfri topping och riven ost. Gratinera 10 minuter i 225 grader.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Parisare: Blanda till en biff á la Lindström-färs och forma biffar.

Lägg dem på varsin skiva formbröd.

Stek först färssidan och sedan brödsidan i smör.

Toppa med stekt ägg.


Varm choklad med vispgrädde och marshmallows.


Fredag:

Kyckling med mango chutney, matvete och sallad.


Päppelkaka:

Klyfta 6 äpplen i en smord ugnsform.

Hyvla över smör så att det täcker.

Häll på 1 paket mjuk pepparkaks-mix.

Grädda 30 minuter i 200 grader.

Vaniljsås.


Lördag:

Baguetteöverbakad fiskpaj, krispig grönsallad med dressing till.


Vit chokladmousse:

Smält 100 g vit choklad, rör ner 2 äggulor, 2 hårdvispade vitor och 2½ dl vispad grädde.

Servera i glas.


Söndag:

Enkel kasslergratäng:

Lägg skivad kassler och skivad tomat omlott i en ugnsform.

Salta och peppra.

Bre på smaksatt crème fraiche och riven ost och gratinera ca 20 minuter i 200 grader.

Fullkornsris och brysselkål till.


Banan- & kiwiglass:

Mixa 3 bananer med 2 msk citronsaft och 2½ dl florsocker.

Finhacka 2 kiwi och blanda med bananen.

Vänd frukten med 6 dl vispas grädde.

Frys minst 3 timmar, rör om då och då.

Av Maria - 11 november 2024 16:45

Måndag:

Rårakor med bacon:

Skala och grovriv 4-6 potatisar.

Blanda det rivna med salt och peppar.

Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper.

Håll det varmt.

Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite smör på ganska starkt värme.

Bred ut potatisen i pannan till tunna rårakor och låt dem få fin färg på båda sidor.

Håll rårakorna varma i ugnen medan de övriga steks.

Servera rårakorna med bacon och lingonsylt.


Tisdag:

Värmande soppa.


Onsdag:

Kotletter med äppelfräs:

Skala och skiva 1 gul lök.

Skala, kärna ur och klyfta 2 syrliga äpplen.

Stek lök och äpple mjuka i lite smör i en stekpanna på ganska svag värme och rör i ½ dl hackad persilja. Tag upp blandningen och håll den varm.

Snitta fettkanten på 4 kotletter och stek dem i smör på medelstark värme 3-4 minuter på var sida.

Salta och peppra.

Servera kotletterna med äppelfräs och potatismos.


Torsdag:

Dillströmming:

Vik 600 g strömmingsfiléer dubbla och lägg dem i en smord form, salta.

Blanda 2 dl matlagningsgrädde med 2 tsk söt senap och ½-1 dl hackad dill.

Bred ut det över strömmingen.Grädda i 225 grader varm ugn 15-20 minuter.

Servera med kokt potatis och råkostsallad.


Fredag:

Pasta med gorgonzolasås:

Koka 400 g pasta enligt anvisningen på paketet.

Dela 1 litet paket broccoli i små buketter och koka dem nätt och jämt mjuka i lättsaltat vatten.

Mosa 175 g gorgonzolaost med gaffel och lägg den i en kastrull tillsammans med 2 dl lätt crème fraiche. Smält på svag värme under omrörning.

Blanda varsamt ner den väl avrunna broccolin.

Häll såsen över den nykokta pastan.

Servera eventuellt med riven parmesanost.


Lördag:

Kycklingspett med jordnötssås.


Söndag:

Kalkongryta med ingefära:

Skär eller strimla 300 g kalkonbröst.

Vänd dem i 3 msk soja och låt dem dra i ca 5 minuter.

Strö över 2 msk maizena.

Ansa och skär 450 g vitkål och 1 purjolök i strimlor, skala och hacka en bit (25 g) färsk ingefära.

Värm ½ dl olja i en vid stekpanna och bryn köttet.

Tillsätt vitkål, purjolök och ingefära tillsammans med 5 dl hönsbuljong.

Koka under lock ca 8-10 minuter.

Skölj, kärna ur och strimla 1 röd chilipeppar.

Vänd ner i pannan tillsammans med 1 pressad vitlöksklyfta.

Smaka av och strö över 2 msk sesamfrön och några kvistar slätbladig persilja.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards