Senaste inläggen
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g salmalax
1 krm salt
2 msk strösocker
1 krm malen vitpeppar
1 tsk fänkålsfrön, malda i mortel
Picklad gulbeta:
1 gulbeta
1 msk ättika
2 msk strösocker
3 msk vatten
Till servering och garnering:
Röda vinbär
Fänkålsdill eller dill
Krasse eller färska örter
Gör så här:
Lägg laxen i en plastpåse.
Blanda salt, socker, peppar och fänkålsfrön och häll i påsen.
Vänd laxen i salt- och sockerblandningen, knyt ihop påsen och lägg in den i kylen i två dygn.
Vänd på laxen efter halva tiden.
Vispa ihop ättika, socker och vatten.
Skala och skiva gulbetan tunt på mandolin, lägg skivorna i ättikslagen.
Låt ligga och dra en stund före servering, gärna i ca en timme.
Servering:
Skär upp laxen i tunna skivor med en laxkniv.
Servera med gulbeta, honungsvinägrett och några röda vinbär.
Garnera med fänkålsdill och krasse eller färska örter.
Nykokt potatis är gott att servera till.
Ingredienser:
1 kg päron
3 dl Syltsocker
3 tsk Vaniljsocker
1 tsk mortlade kardemummakärnor
½ dl färskpressad citronsaft
Gör så här:
Skala päronen och dela i mindre bitar.
Lägg i en kastrull på spisen.
Tillsätt de övriga ingredienserna och koka upp under omröring.
Låt marmeladen puttra i ca 10–15 minuter tills päronbitarna är mjuka.
Mosa bitarna till en slät marmelad eller bara lätt så du har kvar härligt mjuka päronbitar.
Häll marmeladen i väl rengjorda burkar och sätt på locket.
Förvaras svalt.
Ingredienser:
4 cl vodka
2 cl kaffelikör
2 cl vispgrädde
Gör så här:
Blanda vodka och kaffelikör i botten av ett glas och rör kallt med is.
Skikta sedan ovispad grädde på toppen och garnera med riven choklad.
Antal: ca 50 småbitar
Ugn: 150 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
200 g torkade fikon
200 g torkade aprikoser
100 g syltad ingefära
200 g mörk choklad
500 g honung
250 g strösocker
500 g valfria nötter t.ex valnötter och skållade mandlar
100 g russin
250 g vetemjöl
100 g kakao
1 msk kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malen vitpeppar
2 msk florsocker till dekorering
Gör så här:
Hacka fikon, aprikoser och ingefära.
Bryt chokladen i mindre bitar.
Låt den smälta långsamt i mikron eller över vattenbad på spisen.
Se noga till att det inte rinner ner vatten i chokladmassan.
Låt chokladen svalna.
Rosta nötterna lätt.
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda samman honung och socker i en tjockbottnad kastrull.
Låt det först smälta långsamt och sedan koka upp, ca 112-115 grader.
Gör kulprov för att kontrollera om sockermassan är färdig:
häll en tesked sockermassa i ett glas kallt vatten.
När du kan forma en kula är den klar.
Rör ner den smälta chokladen i sockermassan.
Blanda väl.
Häll över allt i en ny stor bunke.
Blanda ner resten av ingredienserna och rör runt i den tunga smeten.
Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform, ca 26 cm i diameter.
Skeda ner smeten i formen.
Baka i ca 30 minuter.
Låt kakan svalna helt innan du skär upp den.
Pudra med florsocker vid servering.
Antal: beror på storleken av kakorna
Ugn: 200°C, 15 + 20 minuter
Ingredienser:
Botten:
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
300 g rumsvarmt smör
Äppelsmet:
4 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
6-8 äpplen (gärna röda)
100 g kallt smör
1 påse mandelflagor
Gör så här:
Botten:
Blanda eller mixa mjöl, socker och vaniljsocker med det mjuka smöret till en deg.
Platta ut den i en långpanna.
Grädda botten i 200°C i ungefär en kvart.
Äppelsmeten:
Vispa under tiden ägg och socker riktigt pösigt, blanda i mjölet och fördela smeten på den förgräddade bottnen och stoppa i tätt med tunna oskalade äppelklyftor.
Hyvla över smöret tunt med osthyvel.
Strö på flagad mandel.
Grädda i 200°C i ungefär 20 minuter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
800 g potatis
600 g kycklingbröstfilé
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
Smör till stekning
½ st citron, saften
25 g smör
Coleslaw:
200 g vitkål
100 g morötter
½ citron, saft
1 dl majonnäs
1½ msk sweet chili
1 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Tvätta och koka potatisen mjuk.
Krydda kycklingen med salt och peppar.
Bryn den i smör tills det fått fin färg.
Lägg kycklingen i en ugnsform, skär snitt i den, pressa citronsaft och klicka på smör.
Laga i ugn ca 15 min.
Gör coleslaw.
Strimla kålen fint.
Skala och strimla morötterna.
Rör ihop pressad citronjuice, majonnäs och sweet chili.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ihop med kålen och morötterna.
Mängd: cirka 2 liter
Ingredienser:
2 kg syrliga äpplen
4 citroner
1 liter vatten
3 tsk citronsyra
6 dl Rörsocker /liter avrunnen saft
Gör så här:
Skölj äpplena och dela dem i mindre bitar.
Lägg bitarna i en gryta och häll på vattnet.
Sjud under lock i 20 minuter.
Häll upp i silduk och låt självrinna i 30 minuter.
Pressa saften ur citronerna och blanda med äpplesaften.
Mät saften och häll tillbaka den i den nu rengjorda grytan.
Koka upp.
Tillsätt rörsocker, 6 dl per liter saft, och citronsyra och koka upp igen.
Skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda flaskor.
Förslut.
Förvara kallt.
Om det inte finns plats för förvaring i kylskåp tillsätts konserveringsmedel.
Äpplena kan även kokas i en Saft-Maja.
Antal: 1 sats
Ingredienser:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 |
29 | 30 | |||||||
|